Kmín

17. listopadu 2006 v 19:04 | Sallie Morissová
Je to jedno z nejstarších kuchyňských koření na světě,semena jsou doložena v pozůstatcích jídla z mezolitu asi před 5000 lety. Kmín se používal ke kořenění chleba, který jedli římští vojáci, a jeho obliba se šířila s růstem jejich impéria. Staří Egypťané vždy ukládali do hrobu nádobu s kmínem, aby odehnali zlé duchy. Později byl považován za důležitou přísadu do nápojů lásky, aby nebyla vrtkavá. V Británii 16.století se kmín používal do chleba, cukrovinek a koláčů. Olej z kmínu byl doporučován řeckým lékařem Dioskoridem v 1.století jako tonikum pro bledé dívky; vtíral se do pleti pro její zlepšení. Později byl kmín podáván kojencům jako voda proti kolice pro utišení větrů. Ochucují se jím léky pro děti. Kmín je užitečný proti nadýmání a podporuje trávení. Pro svou chuť a vůni se používá mnoha způsoby, například v přípravcích na vyplachování úst a kloktání i v parfumérii.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi