Kulajda

8. března 2007 v 9:11 |  Polévky
Kulajda
Porce pro 4 osoby.
Dáme vařit asi 5-6 oloupaných a na kostky nakrájených větších brambor, ke kerým přidáme předem namočené houby. Pokud máme čerstvé, je to samozřejmě lepší. Dají se použít i houby naložené v kyselém nálevu. /Nálev scedit/. Přidáme kmín, sůl a uvaříme doměkka. Na zahuštění přidáme kelímek šlehačky s rozkvedlanou moukou a ještě krátce povaříme. Když polévka přestane vařit,dochutíme ji octem a kdo má rád kopr, může přidat nadrobno posekanou snítku kopru. Do každého talíře polévky dávám jedno ztracené vejce.
Pro ty, kteří neví jak ztracené vejce uvařit, je tady moje rada:
Do vroucí vody přidáme trochu octa a soli a opatrně do ní rozklepneme vajíčko tak, abychom neporušili žloutek. Bílek ve vroucí vodě postupně obalí žloutek tak, že vajíčko zůstane celé.Necháme povařit tak dlouho, jak máme rádi aby bylo tvrdé.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 babča babča | Web | 8. března 2007 v 9:33 | Reagovat

no docela bych si i dala,ale moji lidé houby jen sbírají a jíst je nechcou hladomor na ně nevděčníky

2 Kristýn Kristýn | E-mail | Web | 8. března 2007 v 14:27 | Reagovat

Začala jsem nový blogííísek tak ta soutěž je na novém a už ne na www.iikolaskonka , ale klikni na web a jsi na mém novém blogíísku soutěž je v rubrice-soutěže

tak se měj a ahojky

3 Lendys Lendys | E-mail | Web | 12. března 2007 v 18:34 | Reagovat

Když já jsem takový kuchyňský antitalent. Ať se snažím sebevíc, prostě mi to nejde. :-(( a přitom já tak ráda jím. Mňam mňam

4 Zdenka Zdenka | 13. března 2007 v 21:44 | Reagovat

no to musím vyzkoušet já polévky miluji ...... díky za recept!  :o))

5 PetrO PetrO | E-mail | 18. srpna 2007 v 20:45 | Reagovat

Uvaříme 4-6 vajec natvrdo a poté je za pomoci kráječe nakrájíme na kostky - osolíme (opepříme, opaprikujeme dle chuti) Brambory nakrájené na kostky (množství brambor objemově zhruba stejně jako vajec) dáme vařit v osolené vodě (4 kuličky nového koření+2 listy bobkového listu-dle velikosti). Zároveň se začátkem varu přilejeme mléko (4-6 dcl podle objemu hrnce) se zakvedlanou hladkou moukou (Mouka podle druhu. Někdy stačí málo, Jindy ne a ne zhoustnout). Povaříme cca 15 minut. Přidáme kelímek zakysané smetany, natvrdo uvařená vejce a krátce dovaříme. Dále dle chuti - ocet, worčestrovou omáčku, koření. Množství přísad je třeba odzkoušet.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi