Pštrosí maso na tři způsoby

10. března 2007 v 14:10 | http://mujweb.cz |  Masová jídla
Ve starších kuchařských knihách nic takového nenajdete. Jedná se o recepty na úpravu pštrosího masa. Netvrdím, že pštrosa najdete běžně na řeznických pultech, ale já jsem maso na steaky koupila na jedné pštrosí farmě a nevěděla jsem jak ho upravit. Po delším hledání jsem narazila na tyto webové stránky http://mujweb.cz , které obsahují nejen recepty, ale mnoho dalších zajímavých věcí o pštrosech. Doporučuji tento web navštívit.
Než se pustíte do shánění pštrosího masa, přečtěte si jaké má přednosti.
a) pštrosí maso je na pohled i chuťově podobné masu srnčímu a telecímu
b) neobsahuje téměř žádný cholesterol
c) obsahuje spoustu proteinů a vitamínů
d) ze všech dostupných mas má nejméně tuků
e) je vhodné pro diabetiky a pro osoby těžce pracující

Jídlo na pánvi

Přísady pro 4 osoby: 500 g pštrosího steaku (nakrájeného na jemné proužky) nebo soté 4 pol. lžíce jedlého oleje, 3 nasekané cibule, 1 utřený stroužek česneku, 250 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky, 100 g mandlí nakrájených na lupínky, 80 g másla, 250 ml šlehačky, 2 pol. lžíce Weinbrand, 2 pol. lžíce čerstvé bazalky (jemně nakrájené), pepř, sůl, jemná paprika, kari, sojová omáčka
Příprava: Mandle opražíme na pánvi do zlatova na polovině másla. Olej silně rozpálíme na litinové pánvi a krátce na něm opečeme proužky masa. Okořeníme pepřem, solí, paprikou a kari. Z pánve vyjmeme maso a vypečenou šťávu, která se vytvořila. Potom vložíme do pánve zbytek másla a v něm lehce osmahneme česnek a cibuli. Vmícháme žampiony a necháme asi 10 min. podusit. Nakonec přilijeme šlehačku a všechno necháme dusit dalších 5 min. Omáčku ochutíme Weinbrandem sojovou omáčkou a případně ještě solí a pepřem. Potom opět přidáme maso s vypečenou šťávou a vmícháme cca 2/3 opražených mandlí do pokrmu. Všechno znovu krátce ohřejeme. Před podáním posypeme zbytkem mandlí a bazalkou.
Přílohy: Rýže, krokety, hranolky, míchaný salát.

Pštrosí svíčková pečeně

Přísady pro 6 osob: 1-1,5 kg pštrosího steaku, 4 pol. lžíce jedlého oleje, 1/4 l vody, 100g uzeného špeku nakrájeného na kostky, 1 kostka vývaru, 3 pol. lžíce mouky, 2 pol. lžíce červeného vína, pepř, sůl, paprika; pro přípravu marinády: 1/2 l suchého červeného vína 1/4 l octa, 2 cibule nakrájené na kolečka, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 4 stroužky česneku jemně utřeného, 1 lžička soli, 1/2 lžičky černého pepře, 1 lžička jemné papriky, 1 špička nože hřebíčku, 1 špička nože mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky majoránky, 1 bobkový list
Před příprava: Z výše uvedených přísad připravíme marinádu a vložíme do ní maso. Velikost nádoby zvolíme takovou, aby maso bylo podle možností zcela zakryto marinádou. Nádobu uzavřeme a dáme do lednice na dva až tři dny uležet. Potom vyjmeme maso z marinády a pomocí síta oddělíme pevné a tekuté části. Vyndáme bobkový list.
Příprava: V litinovém hrnci silně rozpálíme olej a v něm prudce opečeme marinované maso. Okořeníme trochou pepře a soli. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve šťávě opečeme špek. Přidáme pevné části marinády a po 5 min. zalijeme 2/3 marinády a vodou. Potom vložíme do hrnce opět maso a cca 1-1,5hod. dusíme. Dusíme do měka pří mírné teplotě. Maso vyjmeme opět z hrnce, šťávu zahustíme moukou a přidáme kostku vývaru. Ochutíme pepřem, solí, paprikou a troškou červeného vína. Všechno necháme ještě několik minut dále vařit. Maso nakrájíme na plátky a před podáváním vložíme krátce do omáčky prohřát.
Přílohy: Vařené nebo hrubé knedlíky, nudle, míchaný nebo zelený salát.

Pštrosí biftek

Přísady pro 4 osoby: 4 pštrosí bifteky, přísady pro přípravu marinády: 3 pol. lžíce jedlého oleje, 1 pol. lžíce rajčatového kečupu, 1 lžička hořčice, 1 pol. lžíce smetany, 1 pol. lžíce jemně nakrájené petržele, 1 pol. lžíce nasekané cibule, 1 špička nože čerstvého chilli, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky jemné papriky, 1/4 lžičky kari koření, 1/2 lžičky sojové omáčky,
Před příprava: Výše uvedené přísady pro marinádu smícháme a vložíme do nich bifteky na 2-4 hod.
Příprava: Odležené bifteky z marinády mohou být připraveny podobně jako hovězí bifteky podle chuti na grilu nebo na pánvi.
Poslední recept jsem vyzkoušela a moc jsme si všichni pochutnali.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kopinek kopinek | E-mail | Web | 11. března 2007 v 15:36 | Reagovat

Na mém blogu začlo 3. kolo hlasování a ty se svým pejskem ste postoupili.Monty ovšem tak úspěšný nebyl dostal jen 2 hlásky, takže jsem ho musela vyřadit ze soutěže:( Další kolo vyřazování bude už 16.3.07

2 bara bara | Web | 12. března 2007 v 12:58 | Reagovat

fůůůůůůůůjjjjj

3 Týnka Týnka | E-mail | Web | 12. března 2007 v 13:26 | Reagovat

Ahoj, nechceš se přihlásit se svým pejskem do mé soutěže o nejhezčího pejska? Já jsme také u tebe v soutěži..tak aby to bylo nějak vyrovnané...:D Ovšem pokud bys chtěla..:)

Ale mně by to udělalo radost...:)

Kdybys tedy byla rozhodnuta,že ano ,tak běž prosím sem..:)

http://tyny-blog-kocky.blog.cz/0703/tak-tu-mame-tu-soutez-hlaste-se#komentar

Díky moc...:)

(napiš na blog....nebo na mail..jak se rozhodneš...)

www.tyny-blog-kocky.blog.cz

Paa

4 Lendys Lendys | E-mail | Web | 12. března 2007 v 18:27 | Reagovat

Tak nevím, možná bych to také zkusila, ale jen v případě že bych nějak přišla k tomu masu. Sama bych ho určitě nevyhledávala. Bylo dobré?? Docela by mě zajímalo jak asi chutná !!

Jéé, já mám také fotky z jedné takové pštrosí farmy. Je to zážitek. Inspirovala jsi mě a nějaké si hodím na blogís. :-)

5 Natka Natka | Web | 14. března 2007 v 6:09 | Reagovat

hmm docela ráda bych pštrosí maso ochutnala....mňamky :o))

6 WandaPrince28 WandaPrince28 | E-mail | Web | 25. března 2012 v 23:11 | Reagovat

Houses are expensive and not everybody is able to buy it. However, <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a> was invented to aid different people in such hard situations.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi