Velikonoční beránek

23. března 2007 v 11:12 |  Moučníky
Velikonoční beránek, stejně jako velikonoční pomlázka, barevná vajíčka a velikonoční zajíčci patří neodmyslitelně k symbolům Velikonoc.
Upečte si na Velikonoce svého vlastního beránka.
Co budete potřebovat:
3 vejce
150 gramů moučkového cukru
5 polévkových lžic oleje
5 polévkových lžic horké vody
150 gramů polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1 vanilkový pudink
5 kávových lžic citrónové šťávy
citronovou kůru
špetku soli
máslo na vymazání formy hrubá mouka na vysypání formy
rozinky
Postup:
Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citronové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a lehce vmíchejte do těsta. Oba díly formy na beránka pečlivě vymažte máslem a vysypte polohrubou, nebo hrubou moukou. Do spodního dílu nalijte těsto, přiklopte vrchním dílem formy, vložte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Zpočátku pečte prudčeji, později teplotu zmírněte. Asi po 40 minutách formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Nechte vychladnout ve formě.
Zdobení:
Je na každé z vás, jak si beránka nazdobíte. Stačí jen pocukrovat, nebo jej polít bílou, nebo hnědou polevou. Očíčka a čumáček zdůraznit rozinkami, do čumáčku můžete zapíchnout snítku aspárátu. Vypadá to jarně. Na krk nezapoměňte uvázat mašličku. Beránka dejte na plochou mísu, nebo tác a kolem nasypte třeba barevná vajíčka, která se dostanou v obchodě. Můžete použít i barevné lentilky. A máte pěknou dekoraci na stůl, pokud rodina nebude rychlejší a nesní vám beránka dřív, než splní tento dekorativní účel.
Milé dámy, po přečtení komentáře č.8 od Kikiny jsem nemohla jinak, než tento recept vyzkoušet. Přikládám fotky, abyste se toho nebály a klidně recept použily. Kikina sice nepíše, jestli tu svoji "dlažební kostku" pekla podle tohoto receptu ale někdo by si to tak mohl vyložit. Proto směle do toho, výsledek je skvělý a obávám se, že ten můj beránek se zítřka nedožije. Na Velikonoce ho upeču znovu podle tohoto návodu. Ještě můj poznatek s troubou. Horkovzdušnou troubu jsem vyhřála na 150°C a pekla jsem na této teplotě 20minut. Potom jsem teplotu snížila na 120°C a pekla dalších 30min. Nechala jsem beránka vychladnout přikrytého. Tady jsou fotky mého snažení:
Škoda, že ho nemůžete ochutnat. Není příliš sladký, je tam cítit chuť citronu, prostě nemá to chybu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lendys Lendys | E-mail | Web | 23. března 2007 v 12:16 | Reagovat

Mňam, ale já asi nejspíš beránka koupím... :->

2 Niki K. Niki K. | Web | 23. března 2007 v 13:50 | Reagovat

Dobrý.My nemáme formu a tak si ho udělat nemůžu :-(.Tak já se mrknu na to ostatní:-)

3 kristyn kristyn | E-mail | Web | 23. března 2007 v 14:27 | Reagovat

tvůj blogííísek se mi moc a moc líbí

4 sona sona | Web | 23. března 2007 v 14:50 | Reagovat

Ahoj dlho som ti nepisala. Mas pekni blog, nechces sa prihlasit do mojej sutaze o naj blog  ??? Na http://mackyasona.blog.cz/0703/pozor#komentare ... Ak chces, pisni tam komentarik...

                                      zatial papa

5 Hana Hana | 23. března 2007 v 19:21 | Reagovat

Pečení velikonočního beránka je jistě krásná tradice, můžeme zapojit i děti. Všichni se pak radují z toho, když se podaří. Vytvoří pěknou dekoraci v bytě, také skvěle chutná. Víme však, proč se beránek na Velikonoce peče?

Kořeny této tradice musíme hledat v biblické minulosti starožidovského národa - svátku Pésah. Je to hlavní sedmidenní svátek na památku legendárního odchodu Židů z egyptského zajetí. Vyvinul se z původních svátků jarního telení dobytka. V předvečer svátku (14. den měsíce nisan) se upekl roční beránek a zajedl se plackami z nekynutého těsta - macesem. Rituály se v průběhu let měnily, ale Židé dodnes na Pésah (řecky pascha) konzumují maces - když jim během dlouhého pochodu zbýval čas jen na přípravu nekynutého pokrmu.

6 Keramička Keramička | Web | 24. března 2007 v 8:48 | Reagovat

Máš to tady suprový!!!!!

7 DVD DVD | 12. března 2008 v 19:06 | Reagovat

Hmm....mňam mňam skusim to.

8 Kikina Kikina | 13. března 2008 v 19:30 | Reagovat

tak jsem včera plná odhodlání pekla svého prvního velikonočního beránka. dnes je z toho dlažební kostka, která nejde ani ukousnout. No nic tak ho zas jak každoročně koupím v obchodě.

9 Jitka pro Kikinu Jitka pro Kikinu | 15. března 2008 v 19:30 | Reagovat

Milá Kikino, nevím jestli je tvoje "dlažební kostka" pečená podle tohoto receptu, ale pokud ano, nebude to receptem. Raději si opravdu kup beránka v obchodě. Tam je výsledek zaručen. Můžeš ještě zkusit můj 100% ověřený recept, který jsem dávala na blog včera.

10 Anička Anička | E-mail | 19. března 2008 v 23:23 | Reagovat

Ahoj,

beránka jsem nikdy v životě nedělala, ale jedeme na návštěvu, tak chceme s přítelem něco přivézt, tak zkusíme tvůj recept. Uvidíme, jestli jsme nadaní pekaři, snad nám pomůže taky forma po babičce, naposledy se v ní peklo téměř před 20lety :-D

11 Nataša Nataša | E-mail | 21. března 2008 v 12:04 | Reagovat

Ahojky,

zrovan jsem dala do trouby péct "tvého beránka" ještě nikdy jsem nepekla podle takového receptu, vždy byl  klasický třený bez pudingu. Doufám, že se pi povede a bude i snědku.

12 Vladka Vladka | 21. března 2008 v 20:02 | Reagovat

Ahoj,díky za super recept.Hned jsem ho dneska vyzkoušela a výsledek je úžasný.Doporučuji všem!!!!!!!!

13 renda renda | 24. března 2008 v 10:56 | Reagovat

jdu na to!

14 Kája Kája | E-mail | 12. dubna 2009 v 8:00 | Reagovat

Měla jsem kameninovou formu na beránka, ale pokaždé se mi v ní srazil. Myslela jsem, že je to tím, že jsem ho přiklopila tím druhým dílem formy, tak jsem formu vyhodila.pára při pečení musí unikat, jinak se srazí, né?

15 Jitkapro Káju Jitkapro Káju | 12. dubna 2009 v 9:04 | Reagovat

Nemyslím si, že je to tím přiklopením. Já tak peču beránka celá léta. Kdyby tomu tak bylo, neprodávali by formu i s poklopem. Nebezpečné je zacházení s upečeným beránkem. Při vyjmutí z trouby ce s ním musí manipulovat opatrně. Žádné klepnutí o podložku. To by se mohl srazit. Vyndávat z formy až po úplném vychladnutí ale to jsou obecně známá pravidla. Pak ještě přezkoumej recept. Formou to rozhodně nebude.

16 Ludmila Ludmila | E-mail | Web | 12. dubna 2009 v 23:23 | Reagovat

Dnes jsem to přečetla a beránek už je upečený nazdobený a zítra ho dozdobím jen mašličkou a zlenou ratolestí. Recept je výborný a krásně se mi do druhé (horní půlky formy) vytvaroval a nic mi nepřeteklo.Děkuji moc a přeju pěkný zbytek svátků velikonočních.

17 Petra Petra | E-mail | 26. března 2016 v 18:23 | Reagovat

Jitulinko právě jsem dala do trouby beránka dle tvého receptu a jsem nedočkavá výsledku jelikož je to má premiéra :D tak jako tak děkuji za receptik a přeji krásné velikonoce ;-)

18 Jitka Jitka | Web | 26. března 2016 v 20:39 | Reagovat

[17]:Jak to dopadlo? :-) Doufám, že dobře.

19 Petra Petra | E-mail | 31. března 2016 v 17:37 | Reagovat

Dopadly oba dva naprosto super [18]:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi