Univerzální recept na kynuté buchty

23. dubna 2007 v 11:37 | Jitka |  Moučníky

Tento recept je tisíckrát odzkoušený a otestovaný mnoha milovníky moučných jídel.Dostala jsem ho od maminky mé švagrové, která byla výbornou kuchařkou. Všem hospodyňkám jej můžu vřele doporučit. Stal se mým nejoblíbenějším receptem na vánočku, mazanec, babičkovské buchty klasické, tvarohové koláče, bábovku nebo koláče na plech s ovocem. Nikdy se nestalo, že by to nevyšlo. Tak tedy do toho!!!

Kvásek:
1/4 litru vlažného mléka
8 kostek cukru / nebo 5 polévkových lžic krystalu / rozmíchat v mléku, aby se rozpustil
1/2 kostičky droždí
kvásek necháme vzejít

Do mísy si připravíme :
50 dkg hladké mouky /je dobré ji prosít, aby se hodně provzdušnila /
špetku soli
3 žloutky
přidáme vzejitý kvásek
2 dcl stolního oleje / přidávám postupně při míchání /
Používám ruční hnětač a postupně jak těsto míchám, přidávám olej.Vypracuji hladké těsto, mísu přikryji čistou utěrkou a nechám kynout při pokojové teplotě.Čím déle budete míchat, tím lepší bude výsledek vaší práce. Po vykynutí, těsto ještě jednou přemíchejte a nechte znovu kynout.
Když dělám koláče, bábovku nebo klasické buchty udělám těsto podle receptu. Když chci těsto použít na ovocný koláč litý na plech, přidám hned do kvásku o tochu víc mléka.Jen cca 1/2 dcl . Při pečení vánočky nebo mazance naopak přidám asi dvě polévkové lžíce mouky, aby bylo těsto trošku tužší.

Bílky do těsta nedávejte, můžete je použít později třeba na bílkový chlebíček.V tom tkví právě tajemství vláčného těsta a následně výborného pečiva, které vydrží dlouho měkké a vlahé. Pokud ho rodina nespořádá ještě téhož dne.
Věřím, že budete mít s pečením stejné úspěchy jako já a pokud se do toho pustíte, budu ráda, když se se mnou podělíte o své zkušenosti.

Dodatečná poznámka:
Můžete používat i sušené kvasnice. Je to trochu jednodušší. Jak jsem zjistila z vašich komentářů, ne všude je k dostání naše čerstvé droždí. Recept se nijak nemění, jen sušené kvasnice zamíchejte přímo do mouky, přilejte vlažné mléko a ostatní ingredience, vypracujte těsto a výsledek bude stejný. Ne vždy má také hospodyňka doma čerstvé kvasnice a tak ty sušené můžete mít v záloze. Na obrázku je droždí, které používám.

Koláče můžete ozvláštnit tím, že je uděláte menší a po upečení a vychladnutí je namočte do rozpuštěného másla do kterého přidáte trochu rumu. Potom namočte do cukru s vanilkovým cukrem. Rázem máte svatební koláčky.

PS.
Mám ještě jeden čerstvý poznatek a tak se o něj s vámi podělím. Dnes jsem zjistila, že nemám dost hladké mouky a naplánovala jsem si tvarohové koláče. Napadlo mě, že se asi nic nestane, když dám 25dkg hl. mouky, kterou jsem měla a přidám 25 dkg polohrubé. Taky že se nic nestalo. Dokonce bych řekla, že koláče jsou ještě lepší. I přes to, že dávám nahoru krom posýpky i marmeládu, zůstaly pěkně nafouklé. Někdy se stane, že trochu spadnou. Tentokrát ne. Tak pokud se vám něco podobného přihodí, nezoufejte a klidně to udělejte půl na půl.
Připsáno 11.9.2011






Maková nádivka
25 dkg máku
1/2 l mléka
10 dkg cukru krupice
Lžička rumu, rozinky
Postup:
Mák jemně umeleme a vsypeme do vroucího mléka a za stálého míchání necháme na plotně do zhoustnutí. Pozor, rád se připaluje. Do horkého vsypeme cukr, přidáme rum a rozinky. Necháme vychladnout a potom plníme buchty.


Dodatek z 19.1.2014 :

V některých komentářích se objevuje výtka, týkající se množství oleje. Některým, většinou začínajícím hospodyňkám se zdá těsto mastné a nevykyne. V jednom případě byly použity špatné kvasnice viz. komentář č.55.
Skutečně tam přijdou 2 dcl oleje a není to moc. Důležité je, těsto dobře vypracovat.

Obrázky, které jsem dnes vložila ukazují, jak to dělám já. Mouku se sušenými kvasnicemi, mléko s rozpuštěným cukrem a žloutky dám do hnětače a spustím. Pomalu přilévám olej aby se zapracoval. Dokud není těsto hladké , nevypínám. Víc se mi osvědčil ruční hnětač se dvěma metlami, ale ten vypověděl službu. Musela jsem použít robota.




 

21 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (136)
Zobrazit starší komentáře

101 Jitka Jitka | Web | 10. března 2013 v 9:51 | Reagovat

[100]: Tak na delší skladování to není. Dva, tři dny se dají uchovat, ale rozležet se určině nenechávají. U nás mám problém, aby zůstalo něco druhý den ke snídani, pokud se nás doma sejde víc než dva.Nejchutnější jsou samozřejmě ten první den. :-)

102 annapos annapos | Web | 11. května 2013 v 18:47 | Reagovat

Úspěšný recept na kynuté těsto, býval doménou našich babiček a maminek, v každém domě stál kbelík sádla, protože prase se zabíjelo skoro v každém domě na venkově, tak i já jsem dříve neznala olej, na vaření i pečení se používalo máslo a sádlo, tedy to tak dělám dodnes, půl na půl. Na klasicky ČESKÉ BUCHTY, ještě pekáč vymažu důkladně sádlem, aby rohové buchty byly pěkně zlaté. Se žloutky je to pravda, jakmile se do těsta dá bílek, jsou mnohem rychleji tuhé. a citronovou kůru dávám do těsta, i do tvarohových náplní

103 Lucie Lucie | E-mail | 6. ledna 2014 v 19:07 | Reagovat

Dobrý den, jsem začátečník v pečení a chci se proto zeptat na dvě věci. Při použití sušeného droždí už nepřidávam do těsta cukr? A klasické ceske buchty se tvaruji zabalením náplně a vložením do pekáče nebo jak jinak? Děkuji za odpověď

104 Jitka Jitka | E-mail | Web | 6. ledna 2014 v 22:01 | Reagovat

[103]:Ten cukr dávám i když použiji sušené kvasnice. To, že nedělám kvásek na ingrediencích nic nemění. Cukr rozpustím v mléce a vmíchám do mouky s ostatními ingrediencemi. Jen ten olej vmíchávám tak na dvakrát . Klasické buchty se dělají přesně jak jste popsala. Jen když je vkládám těsně vedle sebe, tak je mezi sebou potřu trochou rozpuštěného sádla, aby se k sobě moc nepřilepily.Nemusí se dávat těsně na sebe, protože je potřeba je nechat na plechu ještě chvíli kynout než se dají do vyhřáté trouby. A při pečení ještě nabudou.Držím palce aby to vyšlo. :-) Pokud se budete držet postupu, nemůžete nic pokazit. Jen pozor na ty kvasnice. Přečtěte si komentář č.55 a následující. Tam Ivana použila naprosto nevhodné sušené kvasnice. ;-)

105 Terry Terry | E-mail | 18. ledna 2014 v 14:18 | Reagovat

Dnes jsem se pokoušela o vaše těsto. 200 ml, nebo 2 dcl chcete-li, oleje bylo moc!!! Olej jsem přilévala v průběhu míchání. Už při přilití asi 150 ml mi přišlo těsto akorát, až jsem nevěřila, že se mi podařilo tak hladké... A váhala jsem nad tím, zda tam zbytek dolít nebo ne. Opětovně jsem se šla podívat na Váš recept, který máte tedy zveřejněný, zda jsem se v opisování nepřepsala. Takže nakonec jsem tam dala celou dávku oleje! A byla to katastrofa!!! Těsto nechtělo kynout! V teple se z něj začal pouštět olej. Tak mi nezbylo nic jiného, než přidat mouku a další sušené droždí! Toto jsem udělala dvakrát! Ani podruhé mi totiž nechtělo kynout. A jak jsem se dočetla na jiné internetové stránce, bylo to právě tím, že bylo moc tuku.

106 Jitka Jitka | E-mail | Web | 18. ledna 2014 v 19:15 | Reagovat

[105]:Prošla jsem si všechny komentáře a většině hospodyněk se koláče nebo buchty povedly.Ty, kterým se nepodařily buď použily nevhodné kvasnice, př. komentář č.55, moje odpověď komentář č.56. nebo neodhadly svoji troubu. Taky tam pár děvčat píše, že jim těsto nekynulo a bylo moc mastné. Nechápu, co s tím dělaly.

107 Alena Alena | E-mail | 24. dubna 2014 v 22:32 | Reagovat

Buchty podle vašeho receptu jsou bezkonkurenční :-). Je tento recept vhodný i na záviny :-?? Děkuji

108 Jitka Jitka | E-mail | Web | 25. dubna 2014 v 8:20 | Reagovat

[107]:Ano, toto těsto jsem nazvala univerzálním, protože ho lze použít nejen na buchty, ale také na závin, vánočku, mazanec, a při přidání malé trochy mléka navíc, můžete udělat i ovocný koláč s drobenkou. Přeji dobrou chuť. ;-)

109 alena alena | 29. dubna 2014 v 21:01 | Reagovat

Milá Jitko, tak jsem z "tvého" těsta udělala záviny (ořechový a makový), po kterých se jen zaprášilo :-P. Díky tvému bezkonkurenčnímu receptu, jsem po celé rodině vyhlášená nejlepší "pekařkou" kynutého těsta :-D. Moc, moc děkuji. Alena

110 Jitka Jitka | E-mail | Web | 29. dubna 2014 v 22:18 | Reagovat

[109]: Tak to mám radost. :-)

111 Lenka Lenka | 23. srpna 2014 v 9:50 | Reagovat

Děkuji za tento recept! Už jsem zkoušela hrozně moc předpisů na kynuté těsto, ale nikde nepsali o tom, že bych do těsta neměla dávat bílky, což byl pravděpodobně předmět záhady proč se mi to nikdy nepodařilo. Dnes jdu toto těsto zkoušet na langoše a určitě dám vědět jak dopadly :-)
Ještě jednou moc děkuji ;-).

112 Lenka Lenka | 23. srpna 2014 v 14:27 | Reagovat

Potvrzuji! Lepší langoše jsem nejedla... ;-)

113 Jitka Jitka | E-mail | Web | 24. srpna 2014 v 8:38 | Reagovat

[112]: Děkuji. Jsem ráda, že i na lagoše se to hodí. Já jsem vždycky dělala langoše z jiného těsta. Taky někdy vyzkouším. ;-)

114 Klára Klára | 3. listopadu 2014 v 18:28 | Reagovat

Dobrý den, vyzkoušela jsem jako svoje první buchty Váš recept a jsou úžasné. Dělala jsem je na plech a vyšlo mi jich asi 30, během půl hodiny byly snědené. Děkuji :-)

115 Klára Klára | 3. listopadu 2014 v 18:31 | Reagovat

Ještě dopisuji k předchozímu komentáři, že jsem místo oleje použila Heru a místo sušeného droždí čerstvé. :-)

116 Jitka Jitka | Web | 3. listopadu 2014 v 19:44 | Reagovat

[114]:[115]:To mám radost, že se povedly. Já Heru nepoužívám, ale zřejmě na tom tuku asi tak nezáleží. Sušené kvasnice používám proto, že u nás není obchod a když si je dovezu odněkud a mám je pár dní v lednici, už se mi stalo, že když jsem je potřebovala, byly plesnivé.

117 Adriana Adriana | 11. prosince 2014 v 15:31 | Reagovat

Toho sušeného dávám celý sáček nebo půlku jako čerstvého??

118 Jitka Jitka | E-mail | Web | 28. prosince 2014 v 8:32 | Reagovat

[117]: Toho sušeného na půl kila mouky stačí 1/2 sáčku, ale já mám ráda, když je těsto nadýchané a dávám celý sáček. :-)

119 Zlata Zlata | 22. února 2015 v 17:11 | Reagovat

Jak dlouho a při jakých stupních píct?

120 Jitka Jitka | E-mail | Web | 22. února 2015 v 17:32 | Reagovat

Mám horkovzdušnou troubu a peču na cca 150°C až do zrůžovění . Každá trouba peče jinak, je potřeba si to vyzkoušet.

121 Eliška Eliška | E-mail | 24. března 2015 v 12:06 | Reagovat

Mohu se zeptat, jak přesně a kdy do těsta zapracovat olej? Při použití robota.Již několikrát se mi to nepodařilo. Děkuji za odpověď.

122 Jitka Jitka | E-mail | Web | 24. března 2015 v 14:40 | Reagovat

[121]:Mouku se sušenými kvasnicemi, mléko s rozpuštěným cukrem a žloutky dám do hnětače a spustím.Nechám promíchat a po troškách přilévám olej tak, aby se důkladně zapracoval. Dokud není těsto hladké, nevypínám. Není v tom žádný fígl, nevím proč se Vám to nedaří.

123 Eliška Eliška | E-mail | 25. března 2015 v 7:44 | Reagovat

Děkuji za odpověď.Ale někde stále dělám chybu. Když postupuji tak jak píšete, tak mi vznikne tuhá nepromíchaná hmota a pak do ní nejde vmíchat pořádně ten olej. (Používám nástavec hák). Můžete upřesit, jak dlouho promícháváte bez oleje, jak dlouho zapracováváte olej.Nebo jestli mouku přidávat také postupně? Děkuji moc za odpověď.

124 Jitka Jitka | E-mail | Web | 25. března 2015 v 7:48 | Reagovat

[123]: V tom je ta chyba . Nepochopení postupu. Ten olej přidávám po troškách hned během míchání, ne až nakonec.
V postupu je zásadní věta :
Používám ruční hnětač a postupně jak těsto míchám, přidávám olej. :-) Příště už se to určitě podaří. ;-)

125 Eliška Eliška | E-mail | 25. března 2015 v 8:00 | Reagovat

A ještě, jak dlouho trvá celé zpracování těsta robotem? Alespoň odhadem.Děkuji.

126 Jitka Jitka | E-mail | Web | 25. března 2015 v 8:17 | Reagovat

S robotem je to chvilka, než budete mít těsto pěkně hladké.Možná ani ne 1/4 hodiny. Nikdy mě nenapadlo dívat se na hodiny. Když bude těsto na povrchu hlaďoučké, vypněte stroj vytáhněte hák a nechte kynout asi hodinu při pokojové teplotě. Těsto nabude na dvojnásobek původní hmoty. Pak třeba ručně znovu prohněťte, udělejte buchty a nechte ještě na plechu chvíli - asi půl hodinky kynout. Pak plech dejte do vyhřáté trouby, něco mezi 150-180 °C. Záleží na troubě.Napište mi, jak to dopadlo. Moc by mě mrzelo, kdyby se Vám nedařilo. :-)

127 Jitka Jitka | E-mail | Web | 25. března 2015 v 8:21 | Reagovat

[125]:Ještě mě napadlo, jestli používáte sušené kvasnice, tak jestli tam dáte i to mléko, které se jinak dává ke kvásku, ale to snad nemůžete vynechat, když v mléku rozpouštíte ten cukr.

128 Viktorie Viktorie | E-mail | 20. listopadu 2015 v 12:59 | Reagovat

Kdysi jsem našla na netu radu, jak uchovat kvasnice. Zmrazit je ! Tak jsem si koupila kilovku droždí/ běžně je k dostání ve FLOPU/, rozvážila po dvou, čtyřech a pěti dkg a uložila do mrazáku. Už to tak dělám čtyři roky, nikdy mi droždí nechybí a vždycky vzejde. Moc jsem tomu nevěřila, ale funguje to perfektně.

129 Jitka Jitka | Web | 20. listopadu 2015 v 13:01 | Reagovat

[128]: Bezvadná rada, děkuji za ni.

130 Jitka Jitka | E-mail | 16. ledna 2016 v 15:09 | Reagovat

Dnes jsem vyzkousela vase universalni tesro.Moc se povedlo,krasne se s nim pracovalo a buchty jsou opravdu vyborne.Taky s kynutym testem nepracuji,ale tohle rozhodne jeste na neci vyzkousim,takze dekuji.

131 Jana* Jana* | 1. dubna 2016 v 21:34 | Reagovat

Dobrý večer,dnes jsem pekla dle vašeho receptu 2plechy koláčů s rybízem a musím potvrdit,že s lepším těstem jsem už hooodně dlouho nedělala! Super! Díky moc :D  :-)  :-D

132 Jitka Jitka | Web | 1. dubna 2016 v 21:53 | Reagovat
133 čen čen | E-mail | 17. února 2017 v 17:07 | Reagovat

Přesně tak,buchty se sádlem jsou nejlepší. Těsto z půl na půl polohrubé a hladké mouky dělávám vždy, naučila jsem to i svou vnučku a je nadšená. Olej do buchet opravdu nedávám, to raději nepeču. Taky, kde by naše babičky vzaly olej? Peklo se z toho, co bylo a nakonec doma vyškvařené sádlo je lahůdka

134 Jitka Jitka | E-mail | Web | 17. února 2017 v 19:15 | Reagovat

[133]: O doma vyškvařeném sádle něco vím. Zabíjíme prase každý rok, takže na sádle vařím, ale do těchto buchet olej používám. Ty dvě deci nás nezabijí a od dob našich babiček se svět poněkud posunul. :-)

135 Marie Marie | E-mail | 14. dubna 2017 v 21:15 | Reagovat

Jenom se chci zeptat zda dáváte do mazance rozinky a mandle.

136 Jitka Jitka | Web | 14. dubna 2017 v 22:40 | Reagovat

Rozinky i mandle dávám do mazance i do vánočky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi