Co se zelenými rajčaty?

6. září 2007 v 16:09 |  Zavařeniny
Letos už to vypadá tak, že ač mají rajčata zaděláno na pořádnou úrodu, všechna určitě nedozrají. Ptáte se co s nimi? Mám radu. Za syrova jsou prý zelená rajčata jedovatá. Pokud projdou tepelnou úpravou mohou se s klidným svědomím konzumovat. Já mám osvědčený recept na výborné čatní. Hodí se ke všem druhům masa. Při grilování jsme spořádali hezkou řádku skleniček z loňských zelenáčů.Tady je recept.
Čatní nebo-li chutney ze zelených rajčat.
1kg zelených rajčat
1 velká cibule
6 stroužků česneku
1 polévková lžíce soli
1 káv. lž. karí
1 káv. lž. mletého zázvoru
1 káv. lž. pálivé papriky
1 hrnek cukru krupice ¼ l
1 hrnek octa ¼ l
3 polévkové lžíce opraných rozinek
Rajčata umeleme
s cibulí,česnekem a rozinkami na masovém strojku. Promícháme s ostatními ingrediencemi a vaříme asi 15 minut na hustou kaši. Horké čatní plníme do skleniček, uzavřeme a na pět minut obrátíme dnem vzhůru.
Pozn.: Rozinky můžete dát celé, to jen já je melu, protože moji dva vnuci by to nejedli. Ostatním to nevadí.
Pro Hablinu a další, kterým by se nezdála tepelná úprava rajčat bezpečná, jsem našla tento článek.
Zelená rajčata sice obsahují toxickou látku solanin, ale pokud se jich nezkonzumuje větší množství, nehrozí žádné nebezpečí.
Testy prováděné v minulém roce v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Jedno středně velké červené rajče má 15 kilokalorií a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Například draslík, ale především lykopen, jsou obzvlášť důležité pro imunitní systém. Čím je rajče červenější, tím více lykopenu obsahuje. Především v zemích jižní Evropy se však konzumují také zelené plody.
Zelené skvrny na rajčatech ale i na bramborách ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Ani protlaky nebo další výrobky ze zcela zelených rajčat nejsou nebezpečné, pokud se jich nezkonzumuje příliš velké množství. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých oranžovočervených plodů jsou nanejvýš 2 mg solaninu. Toxické množství je však 25 mg, 400 mg může být smrtelné. Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg na 100 g. Zpracováním riziko klesá. Při mléčném kvašení se snižuje obsah solaninu o 35 %.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Týnka Týnka | E-mail | Web | 6. září 2007 v 18:33 | Reagovat

Ahoj Jitko, wow, to musím zkusit, ten recept.

Ale odbočuji.

Píši ti na blog, protože u mě vypukne soutěž o nejhezčího pejska !

Máš šanci se zůčastnit a vyhrát!

Pokud by se ti chtělo, napiš to do komentářů:)

Díky moc, také bych se někdy k tobě přihlásila, jen stačí napsat:)

Ahoj

2 Hanka Hanka | 6. září 2007 v 21:49 | Reagovat

Výborný nápad uveřejnit takový recept. K těm rozinkám - vnuci je asi nemají rádi ani v bábovce. Znám takové případy, ale v podstatě nechápu, proč?

3 Hablina Hablina | Web | 7. září 2007 v 8:45 | Reagovat

Já zas pořád nevěřím, že tepelně upravená odjedovatí. Manžel si tuhle dělal zelená rajčata smažená a já ho seřvala, že tím krmí děti. Ale neblinkalo žádné...

4 Guga Guga | 7. září 2007 v 19:27 | Reagovat

Ja odkladám zelené rajčiny do veľkých sklených pohárov aj so stopkami do pivnice a oni postupne dozrievajú. Niekedy máme aj na Vianoce vlastné...

5 Hablina Hablina | Web | 7. září 2007 v 21:05 | Reagovat

To dělá moje teta, jen je balí do novin a má je dole pod kuchyňskou linkou v bedýnce. Fakt dojdou, jen se musí kontrolovat, aby nehnily.

6 Hanka Hanka | 7. září 2007 v 21:41 | Reagovat

Dnes jsi mi potvrdila moji domněnku, že se asi jedná o solanin. Tato jedovatá látka je obsažena také v bramborách - jejich zelených částech a pod klíčky. Proto bychom měli klíčky odstranit a místo, odkud vyrůstají, vykrojit. Není to však látka smrtelně jedovatá, spíše může některým citlivým osobám způsobit nevolnost.

7 krisssTynka krisssTynka | E-mail | Web | 8. září 2007 v 9:35 | Reagovat

Vždy když vstoupím na tento blog vzpomenu si jak dloho už je veden svou mojitelkou ... Krásný pozdrav posílá mojitelka blogu iikolaskonka kristynka

8 Hablina Hablina | Web | 8. září 2007 v 14:31 | Reagovat

Přečetla jsem manžovi, zezelenal jako ty rajčata.

9 Palu Palu | 15. října 2009 v 11:27 | Reagovat

paráda, jdu to hned vyrábět :-) už se těšim .-)

10 Eva z Písku Eva z Písku | 13. října 2010 v 17:13 | Reagovat

Ahoj Jitko,
našla jsem článek SOS Děčín ohledně
solaninu v rajčatech:

SOSDecin6. Říjen 2007, 21:49:18Rajčata a brambory jsou zdravé, ne tak už jejich zelené části, které obsahují jedovatý solanin. Jaké množství solaninu je tedy ještě stravitelné? Solanin je v čistém stavu bílá krystalická látka s jehličkovitými krystalky, silně hořké chuti a špatně rozpustná ve vodě. Tento teplu vzdorný jed se skrývá především v lilkovitých rostlinách (solanaceae) jako jsou například nezralá rajčata. Solanin obsahují také zelené a naklíčené brambory, které byly skladovány na příliš světlých nebo teplých místech. Otrava solaninem se může projevovat jako nevolnost se zvracením nebo žaludečními křečemi. Od 400 mg výše mohou být následky smrtelné.

Rajčata:

Už 25 mg solaninu může způsobit nepříjemnosti - přibližně tolik je v jednom (80 g) nezralém rajčeti. Při poloviční zralosti klesá obsah na méně než 2 mg, což je neškodné množství. Speciality ze zelených rajčat mohou jíst dospělí jako jednohubky, děti raději vůbec.

Problematické jsou speciality ze zelených rajčat. Především Američané a Jihoevropané milují kyselou chuť nezralých rajčat. Tradičně se jedná o nezralé zbytkové plody, které se neupravené nebo nakládané zužitkují na konci sklizně. Kdo se bez nich neobejde, měl by vědět, jak s nimi zacházet. Několik lžic cukru může v zavařeninách ze zelených rajčat redukovat obsah solaninu na nezávadné množství. Kvašení zase sníží množství solaninu v mléčně kyselých naložených rajčatech. Přesto se nedoporučuje jíst více než 100 gramů těchto výrobků. Za zdravotně rizikové se považují sladkokyselá nakládaná a pečená zelená rajčata. Pro tyto recepty lze použít zřídka pěstovaný druh rajčat označený jako Green-Zebra-Tomate. Tato rajčata mají i ve zralém stavu zelenou slupku a žádný solanin neobsahují. :-)

11 Jitka Jitka | Web | 13. října 2010 v 22:35 | Reagovat

[10]:Ano, zelená rajčata salanin obsahují, ale přidáním cukru a tepelným zpracováním se obsah salaninu minimalizuje a taková zavařenina nikomu neublíží. :-)

12 Jitka Jitka | Web | 29. září 2012 v 20:00 | Reagovat

[Smazaný komentář]  Obsah solaninu se pohybuje mezi 9 a 32 mg ve stogramovém plodu, toxické množství je však více než desetkrát vyšší.Navíc do každého  výrobku z rajčat se dává cukr, který jak píšete redukuje solanin až o 30%. Takže si nemyslím, že by hrozila otrava.Navíc je to chuťovka a nesní toho člověk na posezení kýbl. Max. dvě až tři lžičky. :-)

13 viagra viagra | E-mail | Web | 16. června 2017 v 1:13 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi