Vánoce včera a dnes

1. prosince 2007 v 17:58 |  Vánoce

Příprava na Vánoce začínala v naší rodině vždy už kolem Mikuláše, kdy se peklo vánočního cukroví. Tuto tradici se snažím dodržovat. Upeču několik druhů cukroví, převážně podle starých receptur zděděných po mamince. Patří tam vanilkové rohlíčky, linecké slepované, pracky, zázvorky a marokánky. Za dobu trvání mé domácnosti jsem repertoár vánočního cukroví poněkud pozměnila. Dělám ještě nepečené Rafaelo, sněhové pusinky obalované v kokosu nebo mletých oříšcích, ořechové hromádky a další převážně ořechové cukroví. O Vánocích nesmějí chybět perníčky, které věšíme i na stromeček spolu s háčkovanými ozdobami a ozdobami z vizovického těsta. Snažím se, než začnu péct cukroví, abych měla již umytá okna, pověšené čisté záclony a udělaný z gruntu úklid celého domu.Po upečení cukroví už dám do pořádku jen kuchyni.Den před štědrým dnem upeču vánočku. Většinou peču dvě až tři. Proč tolik? No proto, že u nás mají vánočku všichni rádi. Někdo namazanou máslem, někdo si na máslo dá med nebo marmeládu a nebo jen tak suchou. Dávám do ní hodně rozinek a nahoru nasypu plátky mandlí. Na štědrý den dopoledne manžel nastrojí stromek a já se točím kolem příprav štědrovečerního menu. Na svátečně prostřeném stole nesmí chybět rybí polévka, bramborový salát s majonézou a samozřejmě smažený kapr. Po večeři dobré víno, káva a moučník nebo cukroví. To je asi stejné, jako v jiných českých rodinách. Po večeři si rozdáme dárky, sedneme si k televizi a sledujeme pohádky nebo si pustíme vánoční koledy. Vánoční atmosféru podtrhuje vůně vanilky, purpury nebo Františka. Dnešní přípravy na Vánoce se od staročeských Vánoc příliš neliší. Snad jen některými lahůdkami na štědrovečerním stole, které staročeši neznali podobně jako televizi nebo hudbu z CD přehrávače...
Za starých časů se štědrovečerní večeře skládala z několika chodů. Na stole nesměla chybět hrachová nebo čočková polévka, kuba, (kroupy s houbami a česnekem), pukance s mákem a medem, hubník (nákyp s houbami). Ryba na stole většinou chyběla, protože v 16. a 17. století patřila mezi postní jídla. Kapr se stal tradičním vánočním jídlem teprve v 19. století. Zárukou hojnosti v příštím roce byl velký dostatek jídla na štědrovečerní tabuli i když mnohem skromnějšího, než máme dnes. Zbytky jídla se pak dávaly dobytku, kořenům stromů v zahradě a studni - aby dávali nadále vodu a obživu.
Lidé se od rána postili, aby večer uviděli "zlaté prasátko". Večer, když vyšla první hvězda na obloze, si rodina sedla k slavnostně prostřenému stolu s bílým ubrusem. Večeři zahajoval hospodář a společnou modlitbou se poděkovalo Bohu za vše dobré, co přinesl i co vzal. Jako první chod se podával hrách. Nejdříve hospodyně odebrala z mísy hrachu po lžíci pro každé z domácích zvířat, potom si podle vážnosti a stáří nabírali ostatní. Jako další chod se servírovala polévka pro sílu, čočka, aby byly peníze, kuba, masitý pokrm nebo ryba pro radost. Kosti se odkládaly na jeden talíř a po večeři je hospodyně zakopávala pod ovocné stromy, aby byla zajištěna úroda pro příští rok. Jako sladká tečka štědrovečerní večeře se servírovala vánočka a cukroví. Pila se bílá káva, čaj, pivo, víno či pálenka pro dobré trávení.
Po večeři zazvonil zvoneček a hospodář přinesl do místnosti stromeček ozdobený ořechy, perníčky, jablíčky, sušeným ovocem, cukrovím, řetězy a svíčkami. Potom se svíčky zapálily, všichni se shromáždili kolem stromečku a zpívali koledy. Ty se u stromečku zpívaly každý večer, dokud se neodstrojil.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa


Komentáře

1 Arčík Arčík | Web | 1. prosince 2007 v 18:10 | Reagovat

Bylo to moc krásné, dřív, takové poetické a nekomerční. Ale i u vás je jistě pohoda, jak to tak čtu a myslím, že přípravy jsou ještě lepší než samotné Vánoce-pořád je se na co těšit. :) U nás to probíhá podobně jako u vás, ale rozhodně nemáme tolik druhů cukrový a takové ty obalené v kokosu, nebo oříškách-mmm hned se mi sbíhají sliny, asi vás budeme muset někdy navštívit. :)

2 Jitka Arčíkovi Jitka Arčíkovi | 1. prosince 2007 v 18:30 | Reagovat

Návštěvy jsou u nás vítány. Letos to pečení trochu omezím. Kdyby mě to nebavilo, tak bych to nedělala. Peču více druhů ale menší dávku od každého. Na stole to vypadá líp.

3 Cella Cella | Web | 1. prosince 2007 v 21:49 | Reagovat

Jitko,jenom koukám....zase něco nového!Krásné pozadíčko.....Taky se snažíme dodržovat tradici vánoc....

4 hadimrcha hadimrcha | Web | 1. prosince 2007 v 22:48 | Reagovat

Celá atmosfera je ještě podtržena odpolední návštěvou hřbitova

5 karolina karolina | 8. prosince 2007 v 15:49 | Reagovat

Vanoce,krasna doba,at zijes v kterekoliv zemi,kde se Vanoce slavi.Ziji v USA,nechci skrovnavat,kde jsou vanoce hezci,jsou takove jake si je udelame a to nemyslim pouze materialne,ale to co je mezi nami je,vztahy,pratelstvi ,laska,  ucta v teto dobe se city vyostruji.Trosku vice se me zde v US libi,ze sice dobou placeneho volna jsou kratsi,pouze 25.12. ale takovymto co je okolo delsi.Vse zacne nedeli po dni Dikuvzdani,to znamena posledni listopadovou nedeli,se ustroji stromecek,vyzdobi dum a zahrada .uz ta rzsvicena zahrada,ozdobene pokoje naladi a navodi atmosferu.V ulicich se tak nejak lehce soutezi o zahradu a dum mesice.25.12. obvykle  se obedva krocan a varena sunka,obvykle ti co zde ziji jiz vice generaci,jini obvykle dodrzuji zvyky sve zeme,Amikum nadeluje Santa Klaus a i kdyz jsem se nekolikrat snazila vysvetlit roli "naseho jeziska"moc nepochopili.Ziji v oblasi silne vericich,rika se tomu tady Biblovy opasek,tolik kostelu s ruznymi nazvy cirkvi...jenom moje Ceskoslovenska cirkev Husitska zde neni.Cirkevni spolecenstvi,je otazka viry,ale take spolecenska udalost,jezdi spolecne na vylety,sport  v nedeli se obcas snida pred kostele spolecne atd.Muj soused je pastor,velmi krasny chlap,jeho pani byla miss.Texasu a tak se obcas preme o otazky viry. v tom dobrem.Preji krasne  svatky vanocni vsem navstevnikum Jitciny rubriky,o neco mene darku a o to vice soudrznosti a lasky,zivot neni moc dlouhy,...........vzpominam Karolina

6 Jitka Karolíně Jitka Karolíně | 8. prosince 2007 v 17:13 | Reagovat

Děkuji za příspěvek.  Není vám za tou velkou louží smutno po vlasti?

7 karolina karolina | 8. prosince 2007 v 20:51 | Reagovat

Jiste vzpomin stale i obcas je i nostalgie,ale vsude jsou hodne i zle osoby,a chleba je vsude o dvou kurkach.Na jednu nebo mozna nekolik malo veci je to zde lepsi,za prve pocasi,mame dum na brehu Atlantiku a je zde temer cely rok teplo,jsem uz letita dama,ale neznam rymu,nebo bolesti hlavy a tak.Ale jiste  nase krasna ceska a moravska zeme je nej nej a kdyz tak letenky se stale prodavaji......zdravim Jitku

8 skaut68 skaut68 | E-mail | Web | 9. prosince 2007 v 11:39 | Reagovat

Ano, já taky mohu naše Vánoce popsat stejně. A recepty od maminky se dědí - jen maminka to vždy udělá jinak - teda stejně, ale chuť je "maminkovská". S pozdravem Lenka.

9 skaut68 skaut68 | E-mail | Web | 9. prosince 2007 v 11:42 | Reagovat

Promiň, nevím, co je to purpura nebo František - tak hlásnu něco jiného. U nás máme větvičky z borovice, jmelí a na Štědrý večer na plotýnce "kadidlo".

10 Jitka Jitka | 9. prosince 2007 v 19:49 | Reagovat

Purpura je směs voňavých bylin a františek je asi to tvé kadidlo, tak to aspoň voní. Jeto taková malá, černá homolka.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi