Tvarohové koblihy

4. března 2008 v 11:31 | jitka |  Bezmasá jídla
Dnes budu dělat tvarohové koblihy. V lednici mám ještě zbytek tvarohu, honí mě mlsná a tak spojím příjemné s užitečným. A když už pročítám recept, dám vám ho rovnou sem.
Ingredience:
250 g tvarohu
220 g hladké mouky
4 celá vejce
1 prášek do pečiva
1 pol. lžíce rumu
6 lžic mléka
špetka soli
Postup:
Šlehat tvaroh a přidávat postuně po jednom vejci, rum, mléko a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. vše dobře promíchat.
Na pánvi si rozehřejeme tuk, kávovou lžičkou děláme kopečky a pozvolna je v tuku smažíme. Obalujeme v cukru, do kterého můžeme přidat vanilku.
Tak to jsou koblihy rychlé.
A teď přináším recept na koblihy kynuté, které už dají poněkud víc práce. Ale stojí to za to.
Klasické - kynuté koblížky
Ingredience:
500 g hladké mouky
50 g másla
60 g cukru
2 lžíce rumu
30g droždí
1/4 l vlažného mléka
4 žloutky a 1 celé vejce
Postup:
Z mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Jakmile vzejde, přidáme ho k mouce, kterou jsme předem prosili do mísy. Změklé máslo, rum a vejce přidáme rovněž do mísy a těsto dobře uhněteme. Nejlépe robotem nebo ručním hnětačem. Proč se dřít, když to není nutné.Vypracované těsto necháme v teple asi hodinu kynout. Vál si trochu posypeme moukou a část těsta na něm rozválíme asi na 1cm vysoký plát. Skleničkou naznačíme kolečka na která dáme doprostřed trochu marmelády. To uděláme asi do poloviny vyváleného plátu. Druhou polovinu plátu přehneme přes první a tam, kde jsou kopečky marmelády, přitlačíme skleničku tak, aby bylo těsto dobře spojené, jinak by marmeláda při smažení vytíkala. Smažíme v rozpáleném tuku do růžova. Maminka mého manžela dávala do koblížků rumové pralinky. To byla taky dobrůtka. Není nutné plnit koblížky marmeládou ani pralinkami. Když spěchám, dám na sebe vyválená těsta a vykrájím kolečka bez marmelády a až jsou koblížky nasmažené, dám borůvkovou marmeládu nahoru, na to kopeček šlehačky a kalorická bomba je na světě. Dr. Rajko Doleček by z nás měl radost.
Poznámka : ta vykrájená kolečka se dávají na sebe proto, aby vznikl uprostřed ten světlý proužek. Jinak by to nebyl koblih ale vdolek.
Ilustrační foto je vypůjčeno z http://galerie.recepty.cz/
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petra Petra | E-mail | Web | 4. března 2008 v 15:53 | Reagovat

A já si vždy lámu hlavu, jak udělat náplň v koblihu, abych nebyla víc olepená těstem, než samotný koblih. Že bych se, Jituš, na nějaký zastavila? :o))

2 Jitka admin. pro ividol Jitka admin. pro ividol | 4. března 2008 v 16:02 | Reagovat

Klidně  tvarohu bylo nakonec 1/2 kg tak si umíš představit, co mám koblih.

3 zuzík zuzík | Web | 4. března 2008 v 17:44 | Reagovat

To je dobrý recept,mmožná mé mamince někdy doporučím,ale ona nerada smaží :)

4 Jitka N Jitka N | E-mail | 4. března 2008 v 19:50 | Reagovat

Mám také jeden dobrý a rychlý recept na koblihy, ale neplněné:

3/4 kg hladké mouky

l majolka(malá)

2 žloutky

2 lžíce cukru krupice

1 čajová lžička soli

1/2 lt mléka

a kvasnice (1 čtvereček)

Zadělámme kváskem a necháme těsto dvakrát vykynout. Pak dáme na vál a vykrajujeme kolečka a středy koleček. Pak smažíme na oleji a ještě horké obalíme v cukru se skořicí.

Je to rychlé a děti to měly moc rády. Přeji dobrou chuť.

5 SONRISA SONRISA | Web | 4. března 2008 v 22:28 | Reagovat

Teda, ty tvarohové koblihy budu muset vyzkoušet, receptík přímo vyzývá k hřešení......

Tak a je po dietě :-))

6 Jitka admin. Jitka admin. | 5. března 2008 v 9:12 | Reagovat

Ráda bych vám přidala fotky postupu ale blog zase blbne a nelze dělat úpravy článků, tedy ani do hotového článku něco přidat. Moc dlouho jim to nevydrželo.

7 Zuzka Zuzka | Web | 6. března 2008 v 16:08 | Reagovat

Mňam! To musím předvést mamině, aby to o víkendu zkusila. Nebo se do toho pustím já, ale to nevím jak dopadne! ;)

8 Hanka Hanka | 6. března 2008 v 18:08 | Reagovat

Připomnělo mi to naši p. sousedku, která v našem vchodě bydlela před pár lety. Pracovala u nás v bufetu a dělala tam mimo jiné také koblihy. Když se otestovaly a zjistilo se, že jsou velmi chutné, měla o odbyt postaráno: stačilo dát jí peníze a říci počet koblih a po práci jen zazvonila - ona měla "kšeft" a lidé v domě čerstvé koblihy. Přešel čas a je všechno jinak: sousedka odešla do důchodu a po smrti manžela se odstěhovala. A bufet? Ani ten nezůstal, prostory koupili vietnamci, takže je jasné, co se tam prodává ... Nám zůstaly vzpomínky, vždy, když slyším o koblihách, si vzpomenu na tuhle paní. Ať žijí koblihy! ♥

9 Jitka pro Hanku Jitka pro Hanku | 7. března 2008 v 9:16 | Reagovat

To byla dobrá duše, ta vaše sousedka.

10 Zdena Zdena | E-mail | 13. března 2008 v 14:16 | Reagovat

Když jsem měla  malé děti, dělávala jsem jim  tvarohové koblížky

a  když jsme se dostali do  situsce ... oči by jedly, ale bříško už nemůže ... ,pak jsem uvařila vanilkový pudng  a zbylé koblížky jsem jím zalila.  Aby nevyplavaly na povrch ,je nutné  koblížky zalít menším množstvím pudingu , chvíli nechat zatuhnout a pak přelít zbytkem pudingu . Po vychladnutí to byla pro  děti  skutečná pochoutka zvlaště, když jsem to dozdobila kompotovaným ovocem,šlehačkou .

11 lenča lenča | 12. listopadu 2009 v 18:10 | Reagovat

No musím říct,že je to teda nic moc... :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi