Nejen velikonoční beránek

14. března 2008 v 16:00 | Jitka |  Moučníky
Tento recept na velikonočního beránka je snad tisíckrát vyzkoušený. Používám ho totiž i na bábovku, nebo bublaninu s ovocem. Klidně bych o něm mohla říct, že je to můj univerzální recept na nekynuté moučníky. Většinou, když se mi nějaký recept osvědčí, po jiném nepátrám. Vyzkoušejte a uvidíte. Možná se stane také vašim oblíbeným.
Potřebujete:
20 dkg moučkového cukru
25dkg polohrubé mouky
2-3 vejce
1dl vlažného mléka
2dcl oleje
1/2 prášku do pečiva
Velice dobrý je s přidáním mletých ořechů. V tom případě je třeba ubrat tolik mouky, kolik dáme ořechů. Jinak by těsto přetékalo z formy ven. Ta dávka je akorát do beránkové formy.
Příprava:
Cukr a žloutky třeme a postupně přidáváme olej. Dobře vyšleháme a přidáme vlažné mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Do vymazané formy vysypané polohrubou moukou nalejeme těsto, přikrejeme druhou částí formy beránka a dáme péct do rozehřáté trouby. Troubu vyhřejte na 150°C později (asi za 15min.) snižte teplotu na 120°C. Doba pečení je asi 3/4 hodiny. Poté vyndejte formu z trouby a horní část formy opatrně sejměte. Špejlí zkuste jestli je těsto propečené. Pokud ano, můžete nechat formu otevřenou, aby beránek rychleji vychladl. Jestli ale není propečený, přiklopte formu a vraťte beránka do trouby. Z formy ho vyndejte až po úplném vychladnutí. Můžete beránka jen pocukrovat nebo nazdobit bílou nebo čokoládovou polevou. Na mísu kolem beránka nasypte lentilky nebo malá vajíčka a atmosféra Velikonoc je dokonalá.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zuzka Zuzka | Web | 14. března 2008 v 20:59 | Reagovat

Velikonoční beránci jsou fajn... ALe mně bylo vždycky líto je zakrojit... :-)

2 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 14. března 2008 v 21:21 | Reagovat

Recept vypadá dodře,asi ho vyzkouším,akorát bych tam ještě namlela trochu oříšků. Dneska jsem udělala stříšku z be-be sušenek,do krému jsem dala mandarinkový kompot. Zatím  ještě odpočívá v ledničce,ale už při výrobě a ochutnávání krému to vypadalo naprosto úžasně.Už se těším na zítřek =))

3 Jitka pro Vlastu Jitka pro Vlastu | 15. března 2008 v 7:16 | Reagovat

Když dělám bábovku dávám ořechy nebo kakao ale do beránka nedávám. Ale fantazii se meze nekladou. Není špatný ani kokos ale můj muž ho nemá v buchtách rád.

4 Hanka Hanka | 16. března 2008 v 19:10 | Reagovat

Nepochybuji o tom, že těsto (ať už beránek či bábovka) je výborné, ale ten obrázek beránka je bezvadný ☺!

5 skaut68 skaut68 | Web | 25. března 2008 v 15:43 | Reagovat

Ahoj, Jitko - beránek se povedl, mňam.

6 Káča Káča | 16. března 2011 v 19:18 | Reagovat

Dobrý den, chystám se udělat svoje první buchty, recept jsem u Vás našla, a při studování dalších dobrot jsem našla tento recept a strašně mě potěšilo jelikož ho používám už přes 10let na bábovku, ale mám ho jen v hlavě.Nikdy mne nezklamal. Těším se až budu zkoušet kynuté těsto. :-)

7 Jitka Jitka | E-mail | Web | 17. března 2011 v 19:07 | Reagovat

[6]: Držím palce aby se buchty povedly. Budou jako peříčko a rodina bude žasnout jakou má kuchařku. :-D

8 Petra Petra | Web | 20. dubna 2011 v 22:05 | Reagovat

Ahoj, před nějakou dobou jsem objevila krásné formy na pečení, koukni :-)

http://arde.cz/darky-a-domacnost/formy-na-peceni

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi