Kynutý ovocný knedlík

9. dubna 2008 v 13:52 | Jitka |  Bezmasá jídla
K dnešnímu obědu jsem si vymyslela kynuté ovocné knedlíky. Vzpomněla jsem si, že když jsem začínala vést samostatně svoji domácnost, vyhýbala jsem se všemu kynutému. Můj první pokus o kynuté knedlíky s jahodami skončil tak, že v kastrole plavaly cáry těsta a vedle nich se ve vroucí vodě pohupovaly jahody. Po tomto pokusu jsem se zase dlouho o nic podobného nepokusila. S nepovedeným vařením jsem se tehdy nikomu nepochlubila. Ten den byl náhradní oběd. Myslím si, že jsem nebyla jediná mladá hospodyně, která dopadla podobně. Zkušeným hospodyňkám tento recept určen není. Píšu ho právě pro ty mladé a nezkušené kuchařinky. Muži mají většinou sladké rádi a tak se dobrým ovocným knedlíkem jistě zavděčíte.
Takže, na cca 10 knedlíků potřebujete :
1/2 kg polohrubé mouky /může být i hrubá/
1/4 l vlažného mléka
1/2 sáčku sušených kvasnic
1 celé vejce
špetka soli
Kvasnice a sůl zamícháme do mouky, vajíčko rozšleháme do mléka a přilejeme k mouce. Vypracujeme /ručním hnětačem, nebo v robotu / hladké těsto a dáme na teplé místo vykynout.
Můžeme ještě jednou přemíchat a opět nechat kynout, nebo dát na pomoučený vál hromádky těsta a pod utěrkou ještě chvíli nechat kynout.
Kousky těsta mírně roztáhneme a vložíme buď čerstvé ovoce, nebo marmeládu. já jsem tentokrát použila rozmrazené borůvky. Použijete-li třeba čerstvé meruňky je dobré dovnitř přidat na místo pecky, kostku cukru.
Knedlíky dobře uzavřeme, aby ovoce nemohlo vytéct a přikrejeme na vále utěrkou. Připravíme si dostatečně velký hrnec s osolenou vodou a tu přivedeme k varu. Jakmile voda vaří, vkládáme knedlíky a na hodinách sledujeme dobu varu. V přikrytém hrnci necháme knedlíky vařit 5 minut.Potom je obrátíme a v poodkrytém hrnci vaříme dalších 5 minut.
Musíte správně odhadnout počet knedlíků v hrnci, neboť varem zvětší objem.
Po uplynutí času podebereme knedlík ze spodu a vidličkou jej ihned propíchneme, aby se nám nesrazil.
To je vše. Teď už jen posypat tím, co máte rádi, polít každou porci rozpuštěným máslem a dobrou chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ☼SB☼Niikii ☼SB☼Niikii | Web | 9. dubna 2008 v 19:30 | Reagovat

ahojky moje SB :-))

Moc moc se omluvám že jsem tu teď nějakou dobu nebyla... ale mám toho teď fakt hrozně moc... čekají mě přímačky.. už za čtrnáct dnůů.. tak šrotím a šrotím:-) Projdu to tu a doženu co jsem zameškala:-P :)

ppa♥

Niikii♫

2 cirka cirka | Web | 9. dubna 2008 v 20:04 | Reagovat

jeeee ja se ani na to nemuzu divat, vypada to nadherneeeee....... mnam...

3 Zdenka "ren." Zdenka "ren." | 9. dubna 2008 v 21:12 | Reagovat

Kynuté knedle máme moc rádi, a vidíš, ani by mi nenapadlo,že lze použít sušené droždí, které sice používám, ale ještě nikdy do knedlíků. Vyzkouším.

4 Lída Lída | E-mail | Web | 27. ledna 2015 v 10:31 | Reagovat

Mrkněte sem do sekce recepty, jsou tam kromě knedlíků i babské rady, to mě hodně baví číst http://topwomen.cz/kategorie/recepty/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi