Domácí nudle

7. května 2008 v 9:35 |  Polévky
Milé ženy, možná se budete smát, že v dnešní době, kdy je na trhu spousta průmyslově vyráběných těstovin, vás nabádám k tomu, aby jste dělaly domácí nudle do polévky. Ale když to jednou vyzkoušíte, zjistíte, že tolik práce s nimi zase není a polévka s domácími nudlemi je dočista jiná, než s těmi kupovanými. Původně jsem chtěla článek nazvat: "Jak utáhnout mužskýho na vařené nudli", ale pak bych ho nemohla zařadit do rubriky recepty. Tak o tom, jak na ty mužský, zase někdy jindy a v jiné rubrice. Pojďme k vlastnímu receptu.
Na dvě celá vejce potřebujete asi 12-15 dkg polohrubé nebo hrubé mouky. Dejte mouky raději méně a když se vám těsto bude zdát řídké, mouku přidáte.
Postup.
Na vál nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozklepneme vejce a nožem zapracujeme do mouky. Dále vypracováváme těsto ručně tak dlouho, až je pěkně hladké a vláčné. Hotové těsto necháme na vále pod kastrůlkem chvíli odpočívat. Dnes už se nemusíte dřít s vyvalováním těsta. Existuje na našem trhu několik, jak já tomu říkám, "šelmostrojů". Jeden z nich uvidíte na obrázcích.
Těsto si rozdělíte na cca 6 přibližně stejných dílků a začnete je pomocí šelmostroje rozvalovat.
Rozvalování má devět stupňů, které si nastavujete postupně. Po posledním rozválení je těsto tak akorát tenoučké aby se dalo krájet. Musíte je nechat nejdříve trochu proschnout. Pozor však, aby vám nepřeschlo. Pak už by se nedalo krájet.
Když máme pásy těsta proschlé, vyzkoušíme si, krájení. Pokud se rozkrájené nudle k sobě nelepí, můžeme pokračovat. V opačném případě chvíli počkáme, až těsto ještě trošku proschne.
Máme hotovo. Teď necháme nudle důkladně proschnout. Pak je uložíme do nějaké dózy a máme na několikrát zavářku do polévky.Pokud se necháte zlákat, uvidíte, že rodina to ocení. Ale pozor! Může se vám také stát, že budete otrokem rodiny, protože, když jednou ochutnají, myslím, že kupované nudle už nebudou chtít. Já jsem sama sobě otrokem, protože nudle dělám částečně kvůli rodině, ale hlavně kvůli sobě. Byla jsem na ně zvyklá od malička a to je moje maminka krájela ručně. O nějakém šelmostroji si mohla nechat jenom zdát. Ještě maličkost. Tato mašinka nakrájí i široké nudle a z těch můžete nakrájet i flíčky.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 skaut68 skaut68 | Web | 7. května 2008 v 12:53 | Reagovat

Jéj, domácí - vím, jak chutnají. Moje babička to vše dělala ručně a nudle byly hrubší - ty jsem měla ráda. Pak ještě manželova maminka dělala domácí - to už na tom strojku, byly dobré, ale strááášně tenoučké a dlouhééé. Víc jsem si pochutnala na těch "ručních".

2 zuzík zuzík | Web | 7. května 2008 v 14:19 | Reagovat

dobrý recept :)

3 Jitka admin. pro skaut68 Jitka admin. pro skaut68 | 7. května 2008 v 16:17 | Reagovat

Na tomto strojku nejsou tak jemné jako na tom menším, na kterém se dají krájet jen tenké do polévky. Délku nudlí si určíš sama tím, jak dlouhé si nakrájíš jednotlivé pruhy. Ono se to stejně po usušení v té dóze ještě poláme.

4 Mirka Mirka | Web | 7. května 2008 v 21:14 | Reagovat

Ahoj Jitunko, nudličky dělám,ale nemám tuhle skvělou mašinku, chci si jí také pořídit, neboť není nad domácí nudličky, manžel ty kupované nechce..

5 Zdenka "ren." Zdenka "ren." | 7. května 2008 v 21:23 | Reagovat

Jo, není nad domácí nudle široké, polévkové, jakož i fleky. Mašinku nemám, asi by bodla.

6 Hablina Hablina | Web | 8. května 2008 v 6:28 | Reagovat

U nás dělala domácí nude babička, suši teounké plachty těsta po celé kuchyni a pak je strašlivě rychle krájela.

7 Jitka admin. Jitka admin. | 8. května 2008 v 7:27 | Reagovat

No vida, kolik nás je.

8 Eliška Eliška | Web | 8. května 2008 v 12:19 | Reagovat

Ahoj, vím že už jsem s tím otravná, ale zase jsem si udělala nový blog, nevím, čeho tím chci docílit, snad nějaké životní změny .. Ale byla bych ráda, kdybys se mnou počítala jen na tom blogu, co je nyní uveden ve webu.

Eliška

9 Natka Natka | Web | 8. května 2008 v 12:28 | Reagovat

jůů mňamíí :o)) pamatuji si, že když je dělávala moje babička, tak jsem jí je, jako malá, ujídala, když ještě nebyly úplně suché hih :o)) chudák babička se pak divila, že jich udělala tak málo! Tímto se ti babi omlouvám, ale když ony byly tak dobré :o))

10 Jitka admin. pro Natku Jitka admin. pro Natku | 8. května 2008 v 15:15 | Reagovat

Když se výroby nudlí účastní má vnoučata a podotýkám, že velmi ráda, dělají to ze stejného důvodu. Ujídají ale já s tím počítám. Vím, že geny jsou hrozný mrchy a já jsem nedělala nic jiného, když je dělávala maminka. Co bych po vnoučatech tedy mohla chtít. To stejné je s octovou vodou z hlávkového salátu. Zvlášť, když ho ještě zaleju zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Pila jsem ji já a děcka se na ni jen třesou.

11 Ivana Ivana | E-mail | Web | 8. května 2008 v 17:17 | Reagovat

Mě nudle,které dělám skoro stejně,nikdo neujídá,ale octová voda zmizí  také pokaždé.

12 Zdenka "ren." Zdenka "ren." | 8. května 2008 v 19:14 | Reagovat

No vida, a já myslela, když mi děti udídaly těsto nudlové i bramborové, že jsou poněkud divní, a ono ejhle, nebyly samy.

13 Jitka admin. pro Zdenku ren. Jitka admin. pro Zdenku ren. | 8. května 2008 v 22:53 | Reagovat

Milá zlatá, moje vnučka mi ujídá i kynuté těsto. Kdyby mě po něm dnes nebylo blbě, ujídala bych ho taky. Dělala jsem to i jako děcko a když se se mnou maminka zlobila, říkala jsem jí ať mi moji porci nechá syrovou, že se hotových buchet ani netknu. Taková je to síla.

14 Jakub Jakub | Web | 9. května 2008 v 11:58 | Reagovat

Moje babička také dělá domácí nudle, jelikož je mamča nedělá, občas nás s nimi zásobuje a jsou mňam.

15 Hanka Hanka | 9. května 2008 v 18:49 | Reagovat

Tak vidíš, Jitko, jakou Tvůj článek o nudlích rozpoutal diskuzi. Já jsem sice syrové těsto nikdy neujídala, toto období mě jaksi minulo, ale vidíš, že podobná témata jsou vítaná ... Ať žije šelmostroj, protože ulehčuje práci, takže dobrý tip na dárek ☺.

16 Očko Očko | Web | 9. května 2008 v 19:23 | Reagovat

hlasni pro mě prosím ale musíš se nejdříve podívat na můj blgísek a dej tam hned první článek jo a mimochodem máš nádherný blog

17 Stella Stella | 11. května 2008 v 13:50 | Reagovat

Ahoj, moje babička dělávala "drobky", jak na ně: těsto je stejný: vajíčko + v tomto případě jen hrubá mouka, zpracovat v hodně  tuhé těsto a nastrouhat na struhadle (větší dírky kolem 0,5cm). Nastrouháte takové "bobky" a ty usušíte stejně jako nudle .... jen vařit se musí trošku dýl, aby změkly, ale v polívce jsou taky dobrý ... :-))

18 Jitka admin. Stelle Jitka admin. Stelle | 11. května 2008 v 21:53 | Reagovat

Ano, znám, to dělávala maminka mého muže a bylo to taky dobré. Jenže já mám slabost pro nudle.

19 věra věra | E-mail | 20. září 2008 v 12:41 | Reagovat

Když vidím svého dvouletého vnuka, jak ty domácí nudle miluje, tak by mě na té nuli i utáhl a dělám mu je stále!!!!!!!!!

20 Eva* Eva* | Web | 21. února 2009 v 14:12 | Reagovat

Jitko, tak takovýhle šelmostroj vidím poprvé, nudle z něho vypafají fakt skvěle!-)))

21 Olga Olga | E-mail | 7. února 2010 v 11:18 | Reagovat

Kde se dá koupit ta mašinka?
Dík.  Olga

22 Jitka Jitka | E-mail | Web | 7. února 2010 v 14:42 | Reagovat

[21]: Myslím, že v každých lepších domácích potřebách, ale i na internetu v e-shopech např. tady http://www.panvicky.cz/italsky-strojek-na-testoviny-imperia.html :-)

23 Jitka Jitka | E-mail | Web | 7. února 2010 v 14:50 | Reagovat

[21]: http://www.almipraha.cz/strojek-na-nudle-atlas-150~z510200.html pro domácí výrobu nudlí je vhodnější tento strojek. Záleží co vchechno doma konzumujete. :-)

24 Barča Barča | E-mail | 10. září 2010 v 23:14 | Reagovat

já sem se musela naučit dělat domácí nudle kvůli svojemu vybíravému příteli...v devatenácti jsem nevěděla co to je váleček na těsto a teď o rok později dělám nudle jednou týdně a to ze dvou vajec, protože třetinu sní on ještě než to stihnu dát vařit... :-D

25 Jitka Jitka | Web | 11. září 2010 v 10:43 | Reagovat

[24]:Tak u nás je to podobné. Když se k k výrobě nudlí dostane vnučka (16) a vnuk(13), tak je ujídají pod rukama. U nás je to v genech. Dělala jsem to já a dělají to vnoučata.I těsto na buchty mi bylo milejší syrové než buchta sama. :-D

26 milan milan | E-mail | 9. října 2010 v 10:02 | Reagovat

recept je super . akorát nevím kdy mám nudle hodit do polévky ,nebo varit vedle, dik za radu :-P  :-P  :-P

27 Jitka Jitka | Web | 9. října 2010 v 12:37 | Reagovat

[26]:Domácí nudle se zavařují rovnou do vroucí polévky.

28 ALENA ALENA | E-mail | 7. února 2014 v 14:47 | Reagovat

taky dělám nudle je to super.Dělám je bez vajíček a s hrubé mouky a krájím je ručně.Není nad domácí výrobu

29 Jitka Jitka | E-mail | Web | 7. února 2014 v 16:23 | Reagovat

[28]: To by mě nenapadlo dělat je bez vajíček. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi