Boršč jak ho vařím já

25. ledna 2009 v 16:13 | Jitka |  Polévky
Ingredience:

0,5 -0,75 kg hovězího krku nebo hrudí i s kostí

1středně velká červená řepa
2 mrkve
1/2 menší bulvy celeru
10dkg anglické slaniny
1 středně velká cibule
1větší zelená paprika
4 větší brambory
velká hrst nakrájeného čerstvého zelí ( může být i kysané)
1 konzervu fazolí v rajském protlaku (nebo vařené fazole a potom přidáme nakonec rajský protlak, nebo víc kečupu)

Postup:

Hovězí maso dáme vařit se všemi ingrediencemi, jako když děláme hovězí vývar (nové koření, zelenina, sůl, bobkový list, cibuli, stroužek česneku).

Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky pokapeme trochou octa a promícháme.Dáme dusit. Na pánvi rozškvaříme na kostičky nakrájenou aglickou slaninu, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a restujeme. Až je cibulka trochu sklovitá přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev a celer. Ještě orestujeme i zeleninu. Když je zelenina trochu osmažená, scedíme vývar, do kterého dáme obsah pánvičky a přidáme na kostky nakrájené brambory, najemno nakrouhané zelí, na malé kostičky nakrájenou papriku, přidáme sůl, pepř a vaříme 20 minut. Nakonec přidáme podušenou červenou řepu, fazole a můžeme podle chuti přidat i trochu kečupu, na kostky nakrájené hovězí maso a vše ještě krátce povaříme. Pro silnější chuť můžeme přidat kostku hovězího bujónu (podle chuti). Pokud použijete kysané zelí, uvařte ho zvlášť a do polévky ho dejte, až před koncem.
Polévku naservírujeme na talíře a do každé porce dáme polévkovou lžíci zakysané smetany. Můžete použít i smetanu ke šlehání.

PS. Dnes jsme měli polévku k obědu a musím říct, že na druhé jídlo ani nedošlo. Polévka je vydatná a plná vitamínů a vlákniny, takže i zdravá.

Takhle to vypadá, ale jak to chutná, musíte zjistit sami. Nám moc chutnalo. Dobrou chuť i vám.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 skaut68 skaut68 | Web | 25. ledna 2009 v 17:15 | Reagovat

Jitko, nevím, čím to je, ale nemohu se dostat na starší články.

Třeba kliknu na soutěže a objeví se mi prázdná stránka.

2 Milan Milan | Web | 25. ledna 2009 v 18:06 | Reagovat

Ahoj Jitko! Ten boršč vypadá moc dobře! Naposledy jsem ho měl v roce 1980, kdy jsem byl jako malý pionýr na táboře v Rusku. Tam jsme ho měli skoro každý den!

3 Martina Martina | Web | 25. ledna 2009 v 18:37 | Reagovat

Jituško,ty jsi mne slyšela.Už týden melo o tom,že bych si dala Boršč.Nikdy se unás nevařil,vždy jsem ho měla jen u někoho.A všechny byli mňam:-)).

Přeji hezký víkend.Pa Marťa

4 Petulka2626 Petulka2626 | E-mail | Web | 25. ledna 2009 v 18:52 | Reagovat

Hnedka bych si dala. Vypadá to moc dobře a jistě taky moc dobře chutná.

5 Jitka Jitka | Web | 25. ledna 2009 v 19:25 | Reagovat

U nás se nikdy boršč nevařil. Můj muž ho někde kdysi jedl a nadšeně o tom mluvil. Jak řekl, že se do toho dává červená řepa, řekla jsem že to nejím a tedy nevařím. Uvařil si ho sám, udělal si ho velký hrnec a musel si ho taky sám sníst. Ochutnala jsem a nic mně to neříkalo. Inspirovala jsem se vegetariánským borščem, který najdete na ženském klubu a řekla jsem si, že ho udělám tak aby i mně chutnal. Tak dnes vznikl tento recept. Musím říct, že jsem si ho uvařila moc dobrý. Ani ta řepa tam nevadila. Ale nepřeháněla jsem to s ní.

6 Vlasta Vlasta | Web | 25. ledna 2009 v 19:25 | Reagovat

Ahoj Jitko, už dlouho chci boršč vyzkoušet, ale měla jsem strach z neověřených receptů, tenhle se mi líbí a už plánuju kdy ho uvařím

7 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 25. ledna 2009 v 20:03 | Reagovat

Když jsem viděla recept na boršč na Ženském klubu,taky jsem si říkala,že tam chybí nějaké maso a taky bych měla strach z té řepy.Teď,když čtu recept tady,úplně se mi sbíhají sliny,mám moc ráda polévky,jakékoliv,zelňačka-mňam a tvůj boršč může být opravdu dobrý-jen ta řepa.....vím,že tam patří a zavařenou miluji,ale v té polévce....??? Určitě budeme mít v týdnu k obědu boršč podle tebe a pak napíšu jak to dopadlo :-) Mohla by se tam dát i řepa zavařená,když se tam dává kysané zelí? Možná už by to bylo dost kyselé,nevím, poradíš?Jinak krásný pohodový týden :-)

8 Jitka Jitka | Web | 25. ledna 2009 v 20:09 | Reagovat

Asi by to bylo už moc kyselé, ale zkusit to můžeš. Do té zavařené se dává tuším anýz nebo nějaké koření. Nevím, nedělám to. Možná by se ta chuť změnila. Asi bych koupila syrovou. Neboj se jí, já řepu taky nemusím, ale v té polévce mi nevadila. Převládají tam jiné chutě.

9 saritka saritka | Web | 25. ledna 2009 v 20:23 | Reagovat

Ahoj pls přidej u mě na blogu 4 komentíky a já ti to oplatím!slibuju!!

10 123pajula456 123pajula456 | Web | 25. ledna 2009 v 21:31 | Reagovat

Musim se přiznat , že boršč jsem nikdy nejedla a ani nevím jak se dělá-ale děkuju-mám inspiraci na zítřejší oběd:D

11 Slávek Slávek | Web | 26. ledna 2009 v 9:10 | Reagovat

borč..mňam:-))..jenže dámy, nikde jsem se ale nedočetl, jak se vlastně borč jí:-))..my ho totiž považujeme za polévku, ale..v Rusku se boršč jí lžíci a..vidličkou:-)))..k boršči se totiž přijídá pražená slanina, míchaná vajíčka, různá nakládaná zelenina, uzenina, různé druhy chleba a pod...na stole je vždycky fůra talířků, ze kterých se k boršči uzobává:-))..je to žraso..a obřad:-))

12 Jitka pro Slávka Jitka pro Slávka | Web | 26. ledna 2009 v 9:43 | Reagovat

Slávku nevím, jak se baští v Rusku, nebyla jsem tam, ale na netu jsem četla že se jí s chlebem namazaným sádlem a počesnekovaným.

13 Eva* Eva* | Web | 26. ledna 2009 v 9:43 | Reagovat

Jituš, ten boršč bych si hned teď dala. Vypadá fantasticky!!!!

14 Jitka pro Evu* Jitka pro Evu* | Web | 26. ledna 2009 v 11:42 | Reagovat

Tak si na něj přijď. Mám ho ještě dost. Uvařila jsem ho pěknej kotel.

15 Hablina Hablina | Web | 26. ledna 2009 v 12:10 | Reagovat

Vařím skoro stejně - a mám úplně stejné talíře :))

16 Slávek Slávek | Web | 26. ledna 2009 v 14:33 | Reagovat

ale kuš, když chleba se sádlem, tak posypaný cibulkou.-))..

17 diky diky | Web | 26. ledna 2009 v 16:49 | Reagovat

Právě jsem hlasitě polkla slinu ... taky bych si dala.

18 Jarmila Jarmila | Web | 28. ledna 2009 v 15:00 | Reagovat

Tvůj boršč vypadá slibně. Ale jsem na tom stejně, taky ho nejím. Při vyslovení jeho jména se mi ježí chlupy. Manžel se do něj zamiloval a když ho honí mlsná, navaří velikánský hrnec a blaženě ho konzumuje k snídani, obědu i večeři. Pokud vím, dává do něj maso. Podle toho, jaké má k dispozici. Teď máme čerstvé uzené, tak hrozí, že zase navaří. :D

19 MirekC MirekC | Web | 10. května 2014 v 4:07 | Reagovat

Dělal jsem boršč zatím jen jednou. Připadalo mi to dost pracné. Takže řešením je udělat ho "kotel" a mít ho na několik dnů, nebo pro více lidí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi