Opět od všeho něco..

5. září 2013 v 18:21 | Jitka |  Jen tak

Dnes nevím z kterého konce mám začít. Asi tím, jak jsem minulý týden sháněla kvásek na pečení chleba. Existuje kvásková mapa, kde jsou přihlášeni lidé, kteří vlastní kvásek a jsou ochotni se s ostatními podělit. Nejdřív to vypadalo, že se mi to nepodaří, protože v naší lokalitě je na mapě mrtvo, ale nakonec jsem našla dvě ženy, které byly ochotné se se mnou rozdělit. Mezi tím, než jsme se domluvily na termínu a místu předání, ozvala se švagrova přítelkyně a ujistila mě, že v pátek kvásek přiveze.

Hurá, bude se péct chleba. Říkáte si určitě, co ta Jitka blbne, ještě bude péct chleba, jako by toho neměla dost. Ale musím se přiznat, že už jsem párkrát chleba upekla, ale byl to chleba z pytlíku a upekla ho pekárna značky ETA. To nepovažuji za kdovíjaký kumšt. Zato teď to bude mít grády. Navnadila mě Hela*, jedna z členek "Ženského klubu" . Když se podíváte na odkaz, uvidíte, že ani vás ten chleba nenechá klidnými. Vyhledala jsem informace na adrese, kterou Hela* doporučila http://www.cuketka.cz/?p=11418 a včera večer jsem na chleba bez hnětení zadělala těsto. K tomuto chlebu, který jsem upekla není třeba kvásek ani žitná mouka. Stačí sušené kvasnice a obyčejná, hladká pšeničná mouka. Do rána mně těstíčko krásně nakynulo a dopoledne jsem udělala pár operací, které jsou nezbytné pro zdárný průběh pečení. Měla jsem jen dilema, v čem chleba upeču. Nakonec jsem se rozhodla pro nerezový pekáč.

Musí to být nádoba s poklopem a vyhřátá na 230°- 250°C. Na vále se válelo neforemné těsto, o kterém jsem měla pochyby, že ho z válu vůbec přendám do pekáče. Povedlo se a chleba se upekl. Docela měl chlebový tvar a kůrčičku jedna báseň. A jak voněl.
Mohl by mít víc bublinek, ale napoprvé jsem spokojená. Jak vidíte, vyfotila jsem ho již na nové ošatce, pro kterou jsem si jela do Brodku u Konice. Tam se vyrábí slaměné ozdoby a taky ošatky. Měla jsem objednané nové slepice a protože je to stejným směrem, spojila jsem nákup obojího a přivezla ošatky i slepice.
Koupila jsem i ošatku na kulatý chleba.
A na uložení chleba jsem koupila tuto ošatku . I v ní se dá nechat chleba nakynout.V té horní části ošatky. Ten můj nehnětený chleba se nedává kynout do ošatek. Tam bude kynout chleba z kvásku a žitné, chlebové mouky. Ten se peče nepřikrytý, tedy klidně na plechu. Ale to všechno najdete na webových stránkách pana cuketky.
Za obě ošatky jsem zaplatila 350,- Kč, což považuji za dobrý nákup. Na internetu jsem za tu cenu viděla jen tu kulatou.
A teď k těm slepicím. Koupili jsme šest nových slepiček "Lohman", a jednoho mladého kohoutka. Ten je kropenatý "Dominant". Doufám, že nebude agresor a že s naším starým kohoutem se nebude prát. Zatím jsou všichni vyjukaní a drží se pohromadě.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Blanka Blanka | Web | 5. září 2013 v 18:44 | Reagovat

Chlebík vypadá nádherně a jak to tak vypadá,budeš k němu mít i plno vajíček :-)

2 Šavrda Šavrda | Web | 5. září 2013 v 18:46 | Reagovat

Jitu, už jen když o tom chlebu čtu, tak se mi sbíhají sliny. :-)
Máma mojí švagrové také peče domácí chleba, ale v pekárně, ne tak jako ty. I přesto je to velice dobrý chleba. :-)
Jen mi přijde, že nevydrží dlouho čerství a brzy jí plesnivý. :-?

Ošatky jsi si pořídila nádherné! Já teď nedávno u někoho na stránkách také zaznamenala pečení domácího chleba a tam paní měla stejné jako ty, akorát že byly keramické. :-) Stejně měl chleba po upečení nádherný tvar. :-)

Slepičky jsou krásné a kohoutek je takový mrňavý. Přijde mi, že je menší než slípky, je to tak? :-)

Tak kluci, žádné praní. :-)
A co by jsi vlastně dělala, kdyby se rvali?

Jitu krásný den. :-)

3 Jitka Jitka | Web | 5. září 2013 v 19:42 | Reagovat

[2]:

Nejdřív k tomu chlebu, Je to z necelého kila mouky a tak počítám, že nám dvěma zůstane ještě ke snídani a bude po něm . Takže žádné plesnivění nehrozí. Příprava je velmi jednoduchá a není potřeba opatrovat kvásek. Ještě vyzkouším ten od cuketky s kváskem. Ale to až o víkendu, až budu mít kvásek. Tvar jsem mu nedala já, to se tak jaksi vyvinulo samo. Z toho těsta se moc tvarovat nedá a ošatku jsem ještě neměla.To jsem si přivezla až odpoledne a to už byl chlebík upečený.
A teď ty slípky.Ty mají osm týdnů a kohoutek jen šest.On je dožene. V dospělosti bude mohutný, je to jiný druh. Slepičky jsou vyšlechtěny na snášku vajec, ne na maso, takže jsou takové útlé, ale každá snese jedno vejce denně.No a kdyby se kluci prali, tak by ten starý šel do hrnce.Jiné východisko není. :-(

4 Šavrda Šavrda | Web | 5. září 2013 v 19:49 | Reagovat

[3]: Tak budu držet pěsti, aby se kluci jedni snesli. :-)

No já vůbec nechápu, proč jí tak rychle chleba plesnivý. Po upečení je lahodný, druhý den je pořád dost dobrý a třetí den už začíná chytat plíseň. :-?

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. září 2013 v 20:23 | Reagovat

Chlebík vypadá bezvadně! :-)

6 Jitka Jitka | Web | 5. září 2013 v 20:53 | Reagovat

[4]: Víš, to je tak, ten z obchodu by taky za pár dní zplesnivěl, ale oni do toho dávají kdoví co, aby to neplesnivělo a ještě do toho melou starý chleby, v určitým poměru, tak to víš, že kdyby to nebylo plný chemie, tak by to bylo plesnivý druhý den. Proto si říkám, že když mám trochu času, tak proč si neudělat chutný chlebík bez všech těch příměsí. :-)

7 ajka ajka | Web | 5. září 2013 v 21:03 | Reagovat

Chlebík bez hnětení dělám taky, už z dvojité dávky, a stejně se po něm jen zapráší ;-)  :-D

8 JiHei - Fotografie JiHei - Fotografie | E-mail | Web | 5. září 2013 v 21:09 | Reagovat

Vypadá naprosto skvěle! Že já na něco takovýho musím narazit v tak pozdní hodinu... :-?  ;-) Mňam :-)

9 Ivet Ivet | Web | 5. září 2013 v 22:12 | Reagovat

Cítím ten chleba vonět až sem, mňam! :-D

10 Janka Janka | 5. září 2013 v 22:13 | Reagovat

Tedy Jituš, do čeho všeho se ty pouštíš. Není nad domácí chléb, buchtičky, koláče, zkrátka všechno pečivo. Jen kdo to má všechno stihat. :-(  :-)

11 Květa Květa | Web | 5. září 2013 v 22:56 | Reagovat

Chleba bez hnětení peče od jisté doby celé moje příbuzenstvo a nemůžeme si ho vynachválit. Je nadýchaný a hned snědený. Příprava je jednoduchá a o to jde.
Pipenky jsou pěkňoučké... :-)

12 Luďka Luďka | Web | 5. září 2013 v 23:34 | Reagovat

Jituš taky jsem měla jednu dobu takovou mánii péct domácí chleba , ale brzy jsme se vrátili ke kupovanému proto že jsme přišli na to,že nám lépe chutná.Nevím možná to bylo receptem. :-)

13 Jitka Jitka | Web | 6. září 2013 v 9:32 | Reagovat

[10]:Taky si říkám, že jsem blázen, ale ten chleba opravdu nedá moc práce a chutná skvěle. Už z něj nic nezbylo.

[11]:Žádné vážení, vše se smíchá a nechá kynout. Vykynuté těsto se pak na vále párkrát přeloží, zase se nechá kynout a pak už se jen strčí do trouby a za půl hodiny se pekáč nebo kastrol odkryje a kůrčička se dopeče. Opravdu jednoduché a povede se každému. :-)

[12]:Ludi,opravdu záleží na receptu. Zatím jsem všechny chleby, které jsem upekla, dělala v pekárně. Tam se vůbec o nic nestarám, ale kůrku, jakou má tento chleba tak nedocílíš.Chleba si můžeš obohatit o semínka, která máš ráda. Já jsem s ním opravdu spokojená.Ještě jsem zvědavá, jaký bude s tím kváskem. ;-)

14 tetkapernikarka tetkapernikarka | 6. září 2013 v 12:00 | Reagovat

Jity,chleba vypadá krásně ! Jestli je to fakt tak jednoduché,určitě to zkusím taky,teď mám ale ještě všemožné jiné práce,tak až se rozhodnu,pak dojdu pro rady ;-)  :-D Pipky už jsou teď určitě jako doma :-D tak ať dělají radost a nesou :-)  :-)  :-) Jituško,měj hezký víkend :-)

15 Jitka Jitka | Web | 6. září 2013 v 13:03 | Reagovat

[14]:Alenko, jako doma ještě nejsou. Jsou vykulený, protože jsou pohromadě s kvočnou a kuřetem, a hlavně nejsou zvyklé chodit ven, tak čučí ve snášedlech, jdou tam namačkané na sobě a kohout, ten je jak v Jiříkově vidění. Ale zvyknou si a pak půjdou k ostatním slípkám, jen jak ty staré přemístíme do mrazáku. ;-)

16 MirekČ MirekČ | Web | 6. září 2013 v 20:41 | Reagovat

Čerstvý chléb, domácí máslo a domácí natvrdo uvařená vejce, sůl a pepř. Mňam! ;-)

17 Jitka Jitka | Web | 7. září 2013 v 8:37 | Reagovat

[16]:Pro mě je největší pochoutka čerstvý chleba s máslem a stačí jen posolit. netřeba už ničím šperkovat. Jenže, jenže.. . moc si s tím tykat nemůžu. DM mi brání se rozjet jak bych chtěla. Takže se jen dívám, jak se cpou ti druzí.. ;-)

18 Accuracy Accuracy | 7. září 2013 v 15:48 | Reagovat

Smím-li se ptát, kde si ty slepice objednáváte? My bychom chtěli Lohmany vyzkoušet, ale máme problém je sehnat. Děkuji za odpověď.

19 Jitka Jitka | Web | 7. září 2013 v 16:19 | Reagovat

[18]: V obci Březina u Javoříčka. Chovatelka paní Přecechtělová. Má je vždy na podzim v hnědé a bílé barvě. Webové stránky nemá, ale když mi napíšete na mail, dám Vám na ni kontakt.Pokud to ovšem není pro Vás daleko.

20 Amelie Amelie | Web | 7. září 2013 v 19:50 | Reagovat

Chleba vypadá úúžasně. taky jsem kdysi pekla v pekárně, ale děti málo jedí a zbýval, tak už nepeču...Ten tvůj bych si hned dala ,miluji čerstvý chléb.

21 Jitka Jitka | Web | 7. září 2013 v 22:16 | Reagovat

[20]:Dnes jsem pekla znovu a zase je pryč. ;-)

22 Ježurka Ježurka | Web | 8. září 2013 v 13:11 | Reagovat

Jituško, až sem ten chleba voní! Tak jsem si vsugerovala jeho vůni! Pamatuji si, že jsem kdysi taky zkoušela péci chleba, z obyčejné hladké mouky a šlo to! Ale to už je hodně let! Dnes kupujeme pouze ten nejdietnější - žitný - kvůli divertiklm na tlustém střevě. Máme je oba. Dobrou chuť přeji, určitě to je dobrůtka!

23 Hela* Hela* | 8. září 2013 v 16:15 | Reagovat

Držím palce, ať se Ti povede i s kváskem. Tenhle vypadá nádherně. Mně domácí chleba vydrží (pokud se nesní) i 5 dní. Nechávám ho zabalený v utěrce. :-)  :-)  :-)

24 Jitka Jitka | Web | 8. září 2013 v 17:06 | Reagovat

[22]:Ježurko, tento chleba je z bílé mouky, ale recept s kváskem je ze žitné, ten bys mohla. :-)

[23]:Vyzkouším, kvásek už mám. :-)

25 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 8. září 2013 v 22:19 | Reagovat

Jitko chleba peču od té doby co dala Květuška recept na svůj blog. Je chutný a voňavý. Dokonce tam přidávám na přání mého muže - na 1 kg mouky- 1 lžíci pšeničních otrub. Dále 2 lžičky čajové soli a 1/4 lžičky drceného kmínu. Peču v hrnci železňáku a dávám tam pečící papír. Nevím zda moukou, ale začal se mě více ke dnu připékat, takže nyní s tím papírem a je bez problému. :-)

26 Jitka Jitka | Web | 9. září 2013 v 9:30 | Reagovat

[25]:Děkuji za cenné rady. Já jsem tentokrát přidala slunečnicová semínka. Jedli jsme ho ke grilovanému masu. Naši kluci ho jedli poprvé a moc jim chutnal. Taky celý padl.Musím zadělávat znovu. :-)

27 Jarka Jarka | Web | 10. září 2013 v 9:17 | Reagovat

S pečením chleba začala experimentovat moje mamka, tak jí musím o chlebu bez hnětení říct.
Jak ji znám, tak si ho bude chtít upíct taky, vypadá skvěle a určitě i tak chutná. :-)

28 Jitka Jitka | Web | 10. září 2013 v 10:05 | Reagovat

[27]:Hlavně s tím není moc práce a výsledek je skvělý.

29 ENILI ENILI | Web | 10. září 2013 v 17:56 | Reagovat

Taky tu vůni cítím a obdivuji, že se do toho pouštíš.Ale ta vůně za to stojí. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi