Už je to uděláno, už je to hotovo..

25. srpna 2014 v 18:39 | Jitka |  Zavařeniny
Jako každý rok touto dobou, tak i letos plním sklenice vším, co se urodilo. Něco se taky neurodilo nám, ale neteři, která nás zásobila. To mně ale teprve čeká. Marmeláda z rynglí a kompot ze švestek. Povidla dělat nebudu, protože u nás moc nefrčí, a kdyby náhodou někoho napadlo, že by si dal povidlové buchty, tak ten kelímek raději koupím. A cože už mám hotovo ? Palivce od Milušky. Mám zatím sedm skleniček z jedné várky, ale protože všem náramně chutná a rajčat je zatím dost, udělám ještě jednu várku.



Minule jsem zavařovala hřiby praváky, což vám jistě neušlo.Dělala jsem je do sladkokyselého nálevu a dnes vám dám odkaz na zajímavý pořad o houbách. Kdo máte chvíli čas, poslechněte si ho. Budete valit oči. Sem to vložit nejde a tak to zkusím do komentáře.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 18:49 | Reagovat

Toto mi přišlo mailem a je to tak důležité, že si to nemůžu nechat pro sebe http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player-2.php?id=2459460

2 Jája Jája | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 19:04 | Reagovat

Jituško tak u Vás je to jako tady, co se urodí se zavaří, zamrazí no kdyby snad vyrostli ponožky tak půjdou taky do sklenic... :-D  :-D

3 Jitka Jitka | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 19:16 | Reagovat

[2]: No jo, ale co jiného s tím a zima může být dlouhá.Kečup v obchodě bych si nekoupila. Jedině snad kdybych neměla zahradu a nevypěstovala si rajčata.

4 Jarka Jarka | Web | 25. srpna 2014 v 20:01 | Reagovat

Hm, tak to já pro kečup do obchodu musí, jako i pro marmeládu, kompoty a okurky. Mám to sice bez práce, ale těm domácím, se určitě nic z toho nevyrovná. 8-O  :-)

5 Katka Katka | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 20:13 | Reagovat

Mně se zdá, že letos nestíhám...tedy spíš než trávit čas u kečupu ho trávím s Eliškou neb obě cítíme, že se nám společné soužití krátí a o to je to hezčí a vzácnější. Tak mrazím a mrazím....a čas kečupový teprve přijde. Úrodu mám taky letos báječnou. Ale dnes ráno jsem se o venkovní rajčata málem bála. Byla zima jako v psírně.

6 Jitka Jitka | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 20:35 | Reagovat

[4]: To máš pravdu, hlavně víš co tam dáš a určitě nahnilé ovoce nebo rajčata si tam nedáš. Zatím co ve velkovýrobě nikdy nevíš.

[5]: Tady byla taky kosa. Ještě dopoledne, až kolem poledního se trochu oteplilo. Obávám se, že ta zima na nás dolehne dřív.

7 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 21:35 | Reagovat

Já už jsem dělala palivec z dvou dávek, ale možná víc mi chutná omáčka z pečených rajčat mám ji na receptovém blogu. Doufám, že ještě nějaká rajčata uzrají, protože dneska byl skoro mráz.

8 Misaha Misaha | Web | 25. srpna 2014 v 21:40 | Reagovat

Jé díky za tipy na receptíky, vypadá to fantasticky:))

9 Jitka Jitka | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 21:40 | Reagovat

[7]:Hned se tam mrknu. Manžel ochutnal trošku, co mně nevešlo do skleničky a letos jsem trefila pikantnost přesně podle jeho gusta. Tak už budu muset dělat dalšídávku. :-)

10 Jitka Jitka | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 21:50 | Reagovat

[7]: Vlasti to vypadá moc dobře, zlákala jsi mě. Zítra to snad zvládnu udělat. Díky. ;-)

11 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 22:31 | Reagovat

Jituško, ty jsi jak včelička. :-)
Představ si, že nám (teda spíš mamce na zahradě) rajčata odešly. :-( Jsme z toho neštastní. Přes noc. Plíseň z počasí udeřila tak rázně, že spousta lidí u nás má po rajčatech. Ach jo. :-( Naštěstí už mamka stihla udělat spoustu kečupu a všeho možného.
měj se hezky :-)

12 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 23:22 | Reagovat

Pilná a pracovitá jako včelička.

13 Ajka Ajka | Web | 26. srpna 2014 v 1:21 | Reagovat

To u nás zas nefrčí švestkový kompot, ale ty povidla jo ;-)  :-D

14 Marie Marie | Web | 26. srpna 2014 v 5:51 | Reagovat

Jituš, mrkla jsem k Milušce a recept si určitě napíšu. ;-)  :-D

15 Hela* Hela* | 26. srpna 2014 v 9:42 | Reagovat

Dnes od půlnoci leje, chjooo. Obávám se, že tím naše rajčata končí, ale co, mám 8 sklenic ve vlastní šťávě a cpala jsem se jimi 14 dní.
Na ty houby jsem opravdu valila oči. Babky miluju od dětství, ale tady se na houby moc nedostanu, tak jich moc nemám.

16 Hanka Hanka | E-mail | Web | 26. srpna 2014 v 11:12 | Reagovat

Krásný pohled, Jituš. Mám hrozně ráda, když se mi zaplňuje špajzka, ale já dělám hlavně kompoty a marmelády. :-)

17 Jitka Jitka | E-mail | Web | 26. srpna 2014 v 12:27 | Reagovat

[11]:Tak to je škoda, u nás to bude nejspíš taky končit, protože zase leje jako z konve.Nám to sotva začalo dozrávat, ani jsme si jich moc neužili.

[12]: Ty určitě taky. Jistě máš na zahradě nějakou úrodu a ta se musí zpracovat. ;-)

[13]: Každý máme jiné chutě, co naděláme.

[14]:Nebudeš litovat.

[15]:Asi jsi jediná, kdo si to poslechl. Zatím na to nikdo nereagoval.

[16]:Já se snažím zpracovat všechno.Kečupy dělám hlavně kvůli vnoučatům. Dávají si ho ke všemu .  :-D Marmelády mám už ve sklepě, jen mě čeká rynglová a s marmeládami končím. :D

18 Ježurka Ježurka | Web | 26. srpna 2014 v 15:06 | Reagovat

Jo, jo, určitě to bude dobrůtka. Já si ten recept opsala už dávno, ale rajčata nemaje, poslala jsem ho sestře, tak uvidíme. :-)

19 Jitka Jitka | E-mail | Web | 26. srpna 2014 v 16:09 | Reagovat

[18]: Třeba dostaneš na ochutnání. ;-)

[7]:Vlasti mám hotovo, ale vyšlo mně to jen na pět skleniček. Asi proto, že jsem to přepasírovala. ;-)

20 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 27. srpna 2014 v 9:09 | Reagovat

Jsi pilná jako včelička ;-)  :-)

21 Butty Butty | Web | 27. srpna 2014 v 13:57 | Reagovat

Domácí zavařeniny jsou nejlepší! :-)

22 Jitka Jitka | Web | 27. srpna 2014 v 18:40 | Reagovat

[20]: :-)

[21]:To je fakt, víš co do nich dáváš a žádná éčka a barviva. :-)

23 Kerria Kerria | Web | 28. srpna 2014 v 19:45 | Reagovat

Jity, jsi šikulka pilná. Já budu mít letos asi od zavařování volno. Stihla jsem jen marmeládu z višní, jinak se nic neurodilo :-( - všechno nám v těch deštích hnije nebo plesniví.

24 Jitka Jitka | Web | 28. srpna 2014 v 21:56 | Reagovat

[23]: Já už budu zavařovat možná jen hrušky, jestli se nic nestane a nějaká jablka. Rajčata už asi nedozrají a jestli budou nějaké švestky, tak ty půjdou do bečky. Ale je jich málo, tak možná ani celá bečka nebude.

25 Janka Janka | Web | 28. srpna 2014 v 22:52 | Reagovat

Jituš, ty jsi pilná jako vždy. Kdo to všechno u vás "spapká"? :-)
O těch "babkách" jsem to už slyšela. Ale proč s tím přišli až najednou teď??? A ono je to těžké, kdybys třeba viděla, co plave v moři, tak bys nejedla ani jednu mořskou rybu, a jak jsou doporučované a vychvalované. Kdybychom věděli, čím jsou krmeni vepři, či jiná zvířata na porážku, tak bychom museli být všichni vegetariáni. :-) A čím jsou hnojena a ošetřována pole, zelenina....

26 Jitka Jitka | Web | 29. srpna 2014 v 8:43 | Reagovat

[25]: Na využití mých zavařenin je lidí dost. Kečupy mají rádi všichni.A k tomu mykologovi jsem našla článek, že to není vědec, jen vášnivý houbař avědecky to podložené není.Viz.článek http://borovicka.blog.idnes.cz/c/277724/Zpusobuji-houby-babky-rakovinu.html, kde se o tom píše víc.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi