Bramborové placky

30. ledna 2015 v 13:49 | Jitka |  Bezmasá jídla
Toto je oprášený recept z dětství. Došlo k tomu po mé návštěvě na blogu Janky.. Inspirovala jsem se poté, co jsem viděla placky dělat Jančina manžela. Hned jsem zavolala svého muže, aby viděl, co někteří muži zvládají, ale chyba lávky. To jsem si naběhla. Dozvěděla jsem se jen to, že je má taky rád a proč je nedělám. Protože já je mám ještě raději, hned jsem dala vařit brambory s tím, že placky budu dělat až dnes. Nejlepší placky jsou pečené na litinové plotně. Tu bohužel nemám, stejně jako většina moderních domácností. Obětovala jsem na to postarší teflonovou pánev, kterou už nepoužívám, jelikož jsem si pořídila keramickou. Už jsem ji chtěla dávno vyhodit, ale teď jsem ráda, že jsem to neudělala.
Tak nejdříve recept.
Potřebujete:
Asi 8-10 brambor vařených ve slupce
10 pol. lžic hladké mouky
osolit
Oloupané brambory nastrouhat na vál na jemném struhadle, přidat mouku a sůl. Komu pálívá žáha, může přidat špetku jedlé sody. Vypracovat těsto tak, aby nebylo lepivé. Záleží na typu brambor.Takže můžete opatrně přidávat mouku. Raději po lžících.
Na pomoučeném vále uděláme z těsta váleček a odkrajujeme kousky těsta, které vyválíme na placičky a ty pečeme na rozehřáté pánvi nasucho. Opečeme z obou stran a ještě teplé pomastíme buď máslem nebo dobrým sádlem.
Doporučuji dělat menší placky. Líp se s nimi manipuluje. Tloušťka placky, cca 2 mm.











Starší hospodyňky recept na bramborové těsto jistě znají. Vložila jsem ho spíš pro ty mladší, které by se chtěly inspirovat. Já tomuto jídlu dám přednost před vepřo-knedlo-zelo. Uvařím si k tomu bílou kávu a pochutnám si líp, než kdybych si k tomu dala moučník.
Dnešní dopoledne jsem prožila hekticky. Rozdělala jsem si tolik chystání , že jsem pak nevěděla kudy kam. Těsto na placky, těsto na domácí nudle a v kastróle roštěnky. Prostě fofr. Všechno jsem zvládla, nic nepřipálila a roštěnky budou i na zítra.





 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 13:54 | Reagovat

Když mě nebo manželovi zbydou vařené brambory tak si povětšinou těch pár placek z nich pro sebe udělám. Taky je mám ráda..... :-)

2 dáša dáša | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 14:57 | Reagovat

Tyto placky od dětství miluju :-P
Potíraly se roztopeným sádlem a plnily mákem nebo s povidli, óóch, to byla dobrota. Chutnaly mně i suché k fazolové polévce, mňam, mňam... :-P  :-)  :-)

3 Věrka S. Věrka S. | E-mail | 30. ledna 2015 v 14:59 | Reagovat

Jitu, taky placky miluju, máš pravdu, že je to asi spíš pro nás starší. A na pomaštěné placky ještě povidla ze švestiček z naší zahrádky, k tomu kafíčko :-P , kam se hrabou všechna ostatní jídla. :-)Měj se krásně.

4 Jitka Jitka | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 15:12 | Reagovat

[2]:[3]: U nás většinou jedly jen pomaštěné, ale kamarádky maminka je dělala pomazané povidly a na to makovou nádivku. To byla ještě větší lahůdka. :-)

5 Zuzana Zuzana | 30. ledna 2015 v 15:20 | Reagovat

Tak takové placky děláme u nás také, vyvaluji je ještě tenčí (jak nejvíc to jde) a pomastíme je a pak namáčíme v sirobu (vaříme ho doma z cukrové řepy). Viděla jsem i recept s povidly a kysanou smetanou. A kamna, co byly dole v kuchyni dal manžel do přístavby garáže, tak je můžeme péct "venku". Zkoušela jsem je na plechu v troubě, ale hodně se vysuší, stačí litinová pánev. Hezký víkend. Zuzana

6 Šárka Šárka | 30. ledna 2015 v 16:00 | Reagovat

Ahoj Jitu! :-)
Jééé, já zrovna čtu tvůj článek a piji u toho bílou kávu! :-D ;-)

Mňam mňam, bramborové placky máme moc rádi. Ať ty se škvarkami a nebo makové. :-)

Jitu ty jsi šikulka, masíčko voní až k nám! :-) A domácí tenoulinké nudle dělala moje babička a ty byly mňamózní! :-) To jsme vždy měli polévku spíš nudlovou než vodovou! :-D

Měj se moc hezky. :-)

7 Ježurka Ježurka | Web | 30. ledna 2015 v 16:10 | Reagovat

Bramborové placky, mňam, taky si je dobře pamatuji, maminka je taky dělávala na kamnech, pak je mastila sádlem a nahoru dávala domácí povidla. Vypadá že, že to neladí, ale opak byl pravdou. Ty jsi toho Jitu, ale stihla! Je vidět, že máš ještě páru! :-D

8 Jarka Jarka | Web | 30. ledna 2015 v 16:51 | Reagovat

Sice už nepatřím k nejmladším, ale recept jsem uvítala (u Janky jsem placky viděla a litovala, že neuvedla jaká mouka do nich patří), protože bramborové placky nemám v repertoáru. Ovšem teď to v nejbližší době napravím. A ty tvé placky bez škvarků a uzeniny, by možná šly potřít i marmeládou? :-)

9 Jitka Jitka | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 17:43 | Reagovat

[5]: Dají se i na sladko, tak to má nejraději manžel.Čím tenčí, tím lepší, taky se snažím je vyválet co nejvíc.

[6]: U nás jsou domácí nudle hodně oblíbené. Polévka bývá taky hodně hustá. :-D

[7]: S tou párou to Libuško taky není tak slavné. Normálně takové skopičiny nedělám, ale měl přijet na oběd vnuk a on nudlovou polévku miluje, proto jsem se tak stopořila. A když už jsem si uvařila ty brambory, tak to nešlo neudělat placky. Zato odpoledne jsem odpočívala. :-)

10 Jitka Jitka | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 17:44 | Reagovat

[8]: Manžel je má s marmeládou rád, ale mně stačí jen tak. Vyhýbám se sladkému. :-)

11 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 30. ledna 2015 v 19:39 | Reagovat

Jo jó,placky :-P  :-)Nedávno jsme o nich mluvili.S maminkou jsme jich dělávaly pěkný kopec,pěkně na kamnech a tak jak jste už tady psaly,s povidlama a mákem....no mňáááám :-D

12 Hela* Hela* | 30. ledna 2015 v 19:52 | Reagovat

U nás se nedělaly :-(. Teď si dám kafe, placky zítra, už se těším :-)  :-)  :-)

13 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 20:52 | Reagovat

U nás se dělají a s bílým kafem :-)

14 Janka Janka | Web | 30. ledna 2015 v 22:22 | Reagovat

Ahoj Jituš,
jsem ráda, že jsem tě inspirovala k dobrému jídlu. :-)
Zaujalo mě to, že je pečeš na sucho. To bych potřebovala já, protože manžel je peče na sádle a pro mě jsou moc tučné. Příště vyzkouším sama. :-)
A ty "na sucho" se dají pěkně pomazat něčím sladkým, což mám zase ráda já. :-)
A ty nudličky... ty dělávala moje teta a já jsem je vždycky u ní jedla a přímo jsem je zbožňovala. :-)

15 Le fille Ash Le fille Ash | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 23:17 | Reagovat

A už mám zase hlad! Ovšem dnes jsem měla k obědu bramboráčky, tak jsem tak nějak, co se bramborového jídla, na nějaký čas saturovaná.. :)

16 Hanka Hanka | 31. ledna 2015 v 9:39 | Reagovat

Tyhle placky se u nás nikdy nedělaly a po pravdě, nelákají mě. My tady děláme bramborové placky ze syrových strouhaných brambor, když to dobře ochutíš, nemá to chybu a není třeba to plnit ničím, co se tady uvádí. Určitě zůstanu u těch svých. :-P  :-)

17 Intuice Intuice | E-mail | Web | 31. ledna 2015 v 19:56 | Reagovat

... že je má taky rád a proč je nedělám. :D U nás se placky nedělaly, ale ráda se nechám inspirovat. Dělám teď jen od Ježurky škvarkové. Díky! :-) Jo a ty nudle jsi dělala přes strojek, že? Jsou krásně tenoučké. :-)

18 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 1. února 2015 v 15:52 | Reagovat

Placky ty já mám moc ráda. Litinovou plotýnku jsem si chytře nechala a placky občas taky peču. S domácíma trnkama nebo s mákem, k tomu chlazené mléko :-) Udělala jsi srdíčko, je vidět že jsou dělané z lásky.

19 Hela* Hela* | 1. února 2015 v 17:45 | Reagovat

Jsou skvělé!  I já, kuchařka na baterky, jsem je zvládla :-)  :-)  :-)

20 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 1. února 2015 v 20:37 | Reagovat

Jituško, vyzkouším. :-)

21 Jitka S. Jitka S. | Web | 2. února 2015 v 11:25 | Reagovat

Díky za recept. Já je párkrát zkoušela podle kuchařky, ale výsledek nebyl moc dobrý.
Dělávala je moje babička a jídávali jsme je pomaštěné sádlem a pomazané povidly - mňam!

22 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. února 2015 v 15:49 | Reagovat

Bramborové placky, ty jó, ty si určitě udělám. My je doma mívali pečené na plotně - topilo se v kamnech - sporáku. Upečené na sucho mazaly se sádlem, pak povidla a mák. Ty byly božské. Nebo taky omaštěné sádlem do ruky a k tomu fazolajda se smětanou. Jituš mňam. :-)  :-D

23 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. února 2015 v 15:50 | Reagovat

[21]: Jo, taky říkáš mňam :-D  :-D  :-D

24 Jitka Jitka | E-mail | Web | 2. února 2015 v 18:32 | Reagovat

[17]:Nudle jsou dělané na strojku. Ručně je dělávala moje teta, ale já bych si do nich nakrájela i nehty, a nakonec i špičky prstů, takže stroj to jistí. ;-)

[18]: Litinovou plotýnku jsem měla, ale s ní to šlo na plynovém sporáku. Teď mám sklokeramickou desku a to by ani s plotýnkou šlo dost špatně. Ta pánev je na to ok.

[21]: Já si myslím, že v tom nemůže být rozdíl. Co by tam tak mohli dávat aby to nebylo ono. Někdo dává vajíčko a to by mohl být ten zádrhel.

[22]: Taky jsme je dělávali na plotně kamen ve kterých se topilo, ale to je už dávná minulost. Ale z pánve jsou mňam. :-D

25 Intuice Intuice | E-mail | Web | 2. února 2015 v 20:10 | Reagovat

[24]: Tak nakonec jsem ty placky včera dělala ze zbytku vařených brambor a byly moc dobré - měkkoučké a jemné. Jedli jsme je jen tak, s ničím! :-P

26 Jitka Jitka | E-mail | Web | 2. února 2015 v 20:14 | Reagovat

[25]: No vida.Já je tak mám nejraději. Uvařím si bílou kávu a k tomu placky a jsem spokojená. ;-)

27 Intuice Intuice | E-mail | Web | 2. února 2015 v 20:16 | Reagovat

[26]: My jsme k nim měli jen čaj a jak mizely! :-D

28 Jitka Jitka | E-mail | Web | 2. února 2015 v 20:20 | Reagovat
29 Elina Elina | E-mail | 3. února 2015 v 16:57 | Reagovat

Zrovna je mám na stole,jen jsem zpracovala na drobno nakrájenou anglickou a trochu vegety a smažím je na rychlo ve friťáku. :-D

30 Ji Hei - Fotografie Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 7. února 2015 v 14:53 | Reagovat

Jéé - placky jsem neměla už hodně dlouho a je to moc hezká vzpomínka na mojí mamku, ta nám je dělala často - moc nám chutnaly :). No - tak to zkusím taky ;).

31 MM MM | 13. dubna 2015 v 14:19 | Reagovat

U nás sa volajú lokše a robia sa aj sladké, aj slané. Sladké ako u vás s makom a lekvárom (povidla), niekde aj s orechami. Slané ako príloha k pečenej husi a kačke s dusenou kapustou (zelí). A v našej rodine aj s restovanou kuracou pečienkou (játra) na cibuľke. Môžu sa plniť masovou plnkou podla chuti. A ako príloha ku kyslej polievke šošovicovej, fazuľovej  sú neprekonateľé. Robím s polohrubou múkou a potieram sadlom kačacím alebo husacím. Pečiem na suchej panvici. Uz som ich dávno nerobila, vďaka za pripomenutie.

32 Jitka Jitka | E-mail | Web | 13. dubna 2015 v 14:32 | Reagovat

[31]: Děkuji za komentář, který ani nepotřebuje překlad. Moje generace má Váš rodný jazyk ještě v uchu. Slovenčina je libozvučná a mám ji ráda. Dnešní děti už slovensky nemluví ani nerozumí a je to škoda.

33 věrka věrka | 4. dubna 2016 v 14:06 | Reagovat

Občas je taky dělávám a je to opravdu žádaná mlska a v cuku letu zbaštěná. Moje maminka je občas po upečení právě na litinovém tálu mazela omastkem a sypala cukrem a to se naskládalo na sebe a druhý den to byla baštička, hlavně pro děti. Dneska mám zbytek brambor a už na ně nemám chuť, tak si nějaké placky ze šťouchaček udělám. Maso jsem snědla ke chlebu a večer budou placičky, vnuk mě s nima určitě pomůže, ten je placičkovej. :-)

34 Jitka Jitka | Web | 4. dubna 2016 v 14:17 | Reagovat

[33]: Tak a teď jsem po přečtení komentáře dostala na placky chuť a už jdu vařit brambory. Placky budou k večeři s bílou kávou. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi