Zapečená cuketa

19. června 2016 v 12:50 | Jitka |  Bezmasá jídla
Toto je můj nedělní oběd pro dietáře. Už nevím jak si připravit cuketu, abych splnila dietní program a přitom si pochutnala. Opět budu experimentovat.


Postup:


Dvě očištěné cukety spolu s rajčaty nakrájíme na kolečka.
Zapékací mísu vymažeme olejem, naskládáme cuketu, kterou osolíme. Poklademe plátky mozzarelly a plátky rajčat a opět osolíme. Přidáme oregáno nebo bazalku, sušený česnek, pepř nebo jiné oblíbené koření, jarní cibulku nakrájenou na kolečka i s natí a plátky černých oliv. Posypeme strouhaným parmazánem a poklademe opět cuketou a znovu posypeme kořením a zasypeme sýrem. Dáme zapéct do vyhřáté trouby.
Není to žádné dogma, každý si může s cuketou a rajčaty kombinovat jakýkoliv sýr a také koření, které má v oblibě. Ze mně se stala experimentátorka, protože mám ráda pikantní chutě a když nemůžu mít maso, alespoň zatím ne, tak si musím jídlo aspoň trochu zpříjemnit.Recepty na bezmasá jídla sem dávám proto, že se vám možná někomu budou hodit. Už jsem se dostala do fáze, že nepřítomnost masa v jídelníčku snáším, ale tím nechci říct, že se ho navždy zříkám. To určitě ne. Vegetariánství by nebylo nic pro mně. Momentálně jsem vděčná za to, že můžu aspoň mléčné výrobky a vejce, ale maso zařadím hned, jak to bude možné.







A Vařilka už zdobí kuchyňskou linku. Kdyby mohla ochutnat můj dnešní oběd, jistě by mně dala za pravdu, že to byla mňamka. Doporučuji použít olivy a víc jakéhokoliv sýra. Měla jsem doma jen zbytky.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 19. června 2016 v 13:46 | Reagovat

Jituško, to opravdu vypadá dost dobře, i bez toho masa, tedy zatím. Nevím proč, ale olivy nepapám, ale bez nich by to určitě taky šlo. :-)

2 Jitka Jitka | Web | 19. června 2016 v 14:12 | Reagovat

[1]: Libuško, já mám olivy ráda, hlavně ty černé a ony tomu dávají dobrou chuť. :-)

3 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 19. června 2016 v 14:24 | Reagovat

Jituš, cuketa vypadá ve finále báječně. Muselo to být i chutné. :-)

4 věrka věrka | 19. června 2016 v 15:28 | Reagovat

Tak určitě se dá bezmasé jídlo jíst s chutí, ale bez masa taky nejsem celá. Neříkám, že ho mám každý den, ale úplně bez masa, to je podle mě úplně k politování. Nevím co máte za problém, ale možná že máte málo křemíku, ten hodně čistí játra a to je taková naše čistička těla. Kopřivy a přeslička a pít čaj. :-)

5 Růža Růža | E-mail | Web | 19. června 2016 v 17:15 | Reagovat

Jitko, vypadá to moc dobře. Já bych musela vynechat rajčata(alergie) a olivy ty nemám ráda a musím opatrně s kořením, ale jinak by to šlo. Mě bezmasá jídla nevadí. Mám moc ráda zapečené brambory s pórkem zalité šlehačkou a bez masa a moc si na nich pochutnám. :-)

6 Dende Dende | 19. června 2016 v 17:38 | Reagovat

Jitko, velmi mě inspirujete. Moc děkuji

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 19. června 2016 v 19:49 | Reagovat

Tento recept si opisuji, vypadá báječně. :-P  :-)
Zeleninová jídla dělám teď velmi často, přílohové maso třeba přidám pro syna, ten ho vyžaduje. Já si dávám občas, můžu, ale dokážu bez něj být.
Pořád nevím, jak přesně vypadá pravý parmanzán a kde se kupuje. Nechceš mi prosím někdy nafotit obal? Nebo mi napsat, kde ho kupuješ a za kolik a kolik je jeho váha? Já jedla pravý v Bulharsku a mohla jsem se po něm utlouct! :-)

8 Jitka Jitka | Web | 19. června 2016 v 20:40 | Reagovat

Výseč parmazánu přivezl manžel z dovolené v Itálii, ale u nás se vyrábí a prodává. Informace najdeš tady http://www.brazzalemoravia.com/  najdeš tam i prodejní místa. :-)

9 Janka Janka | Web | 19. června 2016 v 23:03 | Reagovat

Cukety pěstuji a také je mám moc ráda a někdy nevím, jak je mám připravit, abych se stále neopakovala. :-)Když byla u nás na návštěvě moje německá známá, tak je upravovala jako lečo. A bylo to také moc dobré. :-)

10 Hela* Hela* | 19. června 2016 v 23:26 | Reagovat

Ahoj Jitko, recept vypadá hodně dobře. Třeba si zvykneš :-) .
Já maso moc nemusím, ale občas dostanu chuť. Mám ráda šťouchané brambory, nebo těstoviny se sýrem. Když mám čerstvě upečený chéb, stačí mi k obědu míchaná vajíčka.

11 Hela* Hela* | 19. června 2016 v 23:31 | Reagovat

S Vařilkou jsi mi nasadila brouka do hlavy. Znám ji z fleru a nemohla jsem si vzpomenout na jméno, ale už jsem paní Všetičkovou našla :-)

12 Jitka Jitka | Web | 20. června 2016 v 8:45 | Reagovat

[10]: Míchaná vajíčka mám taky ráda.Začínám si zvykat a docela mně to vyhovuje. Jen musím vařit nadvakrát, manželovi extra a sobě. Teď si vymyslel uzené koleno a já pak ty vůně musím přehlušít pevnou vůlí.

[11]: Nechávala jsem ti odkaz na Flér a Vařilku

13 Jarka Jarka | Web | 20. června 2016 v 9:15 | Reagovat

To jídlo vypadá moc dobře, ale nevím, jak bych doma pochodila u svého manžela masožravce. Jedině, že bych pro chuť přidala trochu šunčičky a pak by mi to mohlo projít. :-P  :-D

14 Jitka Jitka | Web | 20. června 2016 v 12:21 | Reagovat

[13]: Jaruš, já musím manželovi vařit extra. Dnes jsem měla lečo, které jsem si vloni zavařila a bylo bez uzeniny. Manžel má lečo rád, ale dnes si raději zajel na oběd  do hospody. Tak jsem to měla jednodušší. :-)Naštěstí příprava těch mých jídel nezabere tolik času. :-)

15 Hela* Hela* | 20. června 2016 v 13:34 | Reagovat

[12]: Jsem trubka, asi jsem to přehlídla. Jinak mám výhodu, že si manžel vaří sám. Musí mít všechno přesolené a přemaštěné. A hlavně toho musí být moooooc. :-)

16 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. června 2016 v 19:47 | Reagovat

Jituš, to je přímo Itálie! :-D  :-D Náhodou ses trefila, tady se dělají podobné  recepty, stejná úprava (ale bez oliv) se dělá z lilků a je to moc dobré. Na sýr Gran Moravia byla reklama i tady, ale v obchodě jsem neviděla. Až uvidím, vyzkouším :-)

17 Jitka Jitka | Web | 20. června 2016 v 22:14 | Reagovat

[16]: Podívej se na odkaz http://www.brazzalemoravia.com/o-firme/historie/ Tam se dozvíš jak k tomu došlo, že italský sýr se dělá na Moravě. Údajne Italové kopují ten náš, asi proto, že bude levnější, ale mám možnost porovnat oba a nevidím v kvalitě rozdíl.

18 Luďka Luďka | Web | 20. června 2016 v 23:16 | Reagovat

JItuško mám taky doporučenou dietu a tak obkoukávám z blogů a feceboku.Lečo mám ráda přidávám si do toho klasického ještě mrkev a strouhaný sýr je to bašta! :-)

19 Amelie Amelie | Web | 22. června 2016 v 14:54 | Reagovat

Skvělý recept! Děkuji za zajímavé jídlo. Vyzkouším.

20 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. června 2016 v 20:44 | Reagovat

[17]: Jitko, dívala jsem se a vypadá kvalitně. Aspoň že ho nazývají svým jménem a ne jako ostatní různé parmasan apod. a je to bohapustý padělek. Italové proti tomu bojují, ale špinavá konkurence je veliká :-?

21 Jitka Jitka | Web | 22. června 2016 v 21:37 | Reagovat

[20]:Jestli jsem to dobře pochopila, tak je to výroba s požehnáním a účastí italské firmy.

22 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. června 2016 v 21:54 | Reagovat

[21]:Ano, určitě. Jinak by asi nemohli inzerovat v italských časopisech :-) :-) Musím se po něm lépe podívat i v obchodech, asi spíš ve větších supermarketech. Pak dám vědět! :-)  :-)

23 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 23. června 2016 v 21:01 | Reagovat

No to musela být dobrota :-P  :-P Na sýrech Gran Moravia přímo ujíždím :-D  :-D

24 MirekČ MirekČ | Web | 24. června 2016 v 10:18 | Reagovat

K pozření zeleniny se nějak nemůžu přinutit!!! Tepelně upravenou ještě, ale syrovou - brrrr! [:tired:]

25 Jitka Jitka | Web | 24. června 2016 v 12:04 | Reagovat

[23]: Taky je mám ráda.

[24]:V létě můžu tepelně upravenou i syrovou, ale v zimě mám raději bůček a jitrnice. :-D
Jenže dna je dna a maso jde teď mimo mě. Skloubit dietu na DM a dnu, není jen tak, ale bojuju.

26 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 27. června 2016 v 7:25 | Reagovat

Recept uložen :-D našim na zahradě už pěkně rostou. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi