Opět vás nakrmím cuketou

3. srpna 2016 v 19:58 | Jitka |  Bezmasá jídla
Tato úprava zeleniny pochází z Francie, kde se nazývá Tian, podle názvu nádoby, ve které se zapéká. První vrstvu tvoří lehce pikantní česneko-cibulový základ, nahoře vás čekají měkká, ale jemně opečená kolečka směsi zeleniny a brambor, dokřupava zapečená s parmazánem. Skvělá příloha nebo občerstvení pro hosty jako předkrm, pro mě a manžela lehká večeře.




Ingredience:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená na plátky
  • 2 stroužky česneku, nadrcené
  • 1-2 rané brambory, neloupané
  • 1 cuketa
  • 1 žlutá dýně
  • 3 velká rajčata
  • sůl a pepř na dochucení (nebo jiné koření, které máte rádi)
  • sušený tymián
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu (já jsem měla goudu)
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte keramickou formu olejem. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte cibuli a restujte do sklovita. Poté přidejte česnek, minutu restujte a následně celou směs vsypte do připravené formy.





Nakrájejte brambory, cuketu, dýni a rajčata na přibližně 6 mm tlustá kolečka a náskládejte je do mísy do spirály. Okořeňte pepřem, solí a tymiánem. Polijte druhou lžící olivového oleje. Já jsem použila směs koření bylinek cibule s mořskou solí.




Tohle jsem posypala zmíněným kořením, zakryla alobalem a vložila do trouby předehřáté na 190°C na asi 30 minut. Když se mi zdálo, že se tekutina, která se uvolnila z rajčat a cukety odpařila, zasypala jsem to celé nastrouhanou goudou, protože parmazán už došel a dala jsem to na další čas zapéct. Jakmile sýr začal zlátnout, bylo hotovo. A teď budu čekat na manžela, co na to řekne. Z kuchyně se line libá vůně, tak si myslím, že mně to chutnat bude, ale pro manžela by to chtělo asi nějakou uzeninu. Bohužel, má smůlu. Dnes to bude hladové, ale může si k tomu dát klobásek vedle.




A máme hotovo.




Pokud to vyzkoušíte, přeji dobrou chuť. Já jsem si pochutnala. Manžel ještě nejedl, tak uvidím, jak se na to bude tvářit až přijde domů. Nesmrdí to masem, tak asi příliš chválit nebude.

A ještě musím dodat, že vše, až na olej a sýr je z vlastních zdrojů. Takže to stálo jen trochu manželova potu.





 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | E-mail | Web | 3. srpna 2016 v 20:10 | Reagovat

Hmmm, vypadá to skvostně, Jitu, sliny se mi sbíhají! :-P  :-)
Recept je prima, soused mi nabízel cuketu, možná si ji vezmu a tvůj recept vyzkouším. :-)

2 Evina Evina | E-mail | Web | 3. srpna 2016 v 20:14 | Reagovat

Já taková jídla miluji :-) Hlava rodiny zásadně ne...tak si musím nechat zajít chuť ;-)Vařit na dvakrát to néééé
Přeji krásný podvečer :-)  :-)  :-)

3 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 3. srpna 2016 v 20:41 | Reagovat

Jituško,to vypadá velmi dobře :-)Určitě něco takového vyzkouším  a třeba hned v pátek,zítra budeme mít zbytek bramborového guláše.Cukety mám ráda a určitě vyzkouším i tu s těma ořechama i když se mi na oko líbila trochu míň :-)
Přeji krásný večer :-)

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. srpna 2016 v 20:47 | Reagovat

[2]: U nás hlava rodiny musí sníst co uvařím. Něco také nemá ráda, ale je takový všejedlík. Klidně mu tam dám na půlku pekáčku kousek kuřecího masa a nechám to péci a hotovo.Jednu cuketu mám, rajčata také, uvidím. Zítra je na řadě žemlovka, pro změnu. ;-)

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 3. srpna 2016 v 23:11 | Reagovat

Jituš, to nemá chybu. :-)Co ten meloun, pomohl trošku, Manželovi se melounování výrazně polepšilo :-)

6 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 3. srpna 2016 v 23:42 | Reagovat

Jituš, zásobuješ nás prima recepty z cukety. :-)
Vypadá to báječně.
Také vyzkouším. Ale jako Ruženka, budu muset na půlku dát alespoň salám. :-D

7 Růža Růža | E-mail | 4. srpna 2016 v 6:35 | Reagovat

Jitko, to je další zajímavý recept  z cukety. :-) Možná by to muž jedl i bez masa. ;-)

8 Jitka Jitka | Web | 4. srpna 2016 v 6:42 | Reagovat

[6]:[7]: Kupodivu manžel ani neremcal, slupl to i bez klobásku a moc si to pochvaloval.Překvapil. :-)

9 Jitka Jitka | Web | 4. srpna 2016 v 7:02 | Reagovat

[5]: Nevím jestli je to melounem, který jím, nebo bobulema, které jsem si objednala a jsou na přírodní bázi, otoky plasknou a palec už nebolí, ale na to stále ještě beru prášky. Ty bobule jsou výtažky z kořene pampelišky, pýru a petržele a měly by vyrovnat hospodaření s vodou v těle. :-)

10 Šárka Šárka | 4. srpna 2016 v 9:09 | Reagovat

Ahoj Jitu!
No teda, ty mi děláš chutě! :-)
My teď budeme mít patizon a moc se na něj těším. A pak si budeme dělat recept, kde bude jak cuketa, tak lilek! A na ten se těším strašně moc! :-)
Jitu, měj se hezky! :-)

11 Dáša Dáša | Web | 4. srpna 2016 v 13:07 | Reagovat

Patizon jsme nyní měli, skončil v zeleninovém gulášku. Ale cukínu máme rádi moc, ten recept vypadá parádně :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi