Dýně

7. listopadu 2016 v 14:35 | Jitka |  Cukroví
Minulý týden jsem od neteře dostala dýni a kdoule. Moc se mi do zpracování nechtělo, ale nakonec jsem se do dýně pustila. Zavařenou mám ještě od předloňska a tak jsem tentokrát kandovala.








A je hotovo. Divím se, že je mísa ještě plná. Manžel na ni chodil ještě když byla polosuchá na plechu.
Měla bych se pustit do kdoulí, ale to má čas. Počkám až mně bude líp. Z manžela na mě přeskočil jakýsi moribundus a teď kašlu, smrkám a je mně blbě po těle. Chřipka to nebude, ale viróza určitě. Kdybych mohla aspoň ležet, ale to nejde, hned začnu kašlat a taky jsem celou noc prochodila po baráku. Léčím se babskými recepty. Teplé mléko s medem a máslem, průduškový čaj a vincentkové pastilky. Znám průběh těch mých virózek. Nejdřív krk, pak průdušky a nakonec hlasivky. To poslední by se manželovi zamlouvalo, ale tentokrát mu tu radost neudělám a neoněmím.Mrkající

Vincentkové pastilky mě zachrání.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 dáša dáša | Web | 7. listopadu 2016 v 15:03 | Reagovat

Jitu, ta dýně byla veliká ??? Moje virózy mají stejný průběh jako ty Tvoje. Bolí mně takové kolo na bederní páteři a zátylek. Manžel si ze mě dělá legraci, když oněmím : " nemluv tak hlasitě, já slyším dobře " :D
Tělo přitom bolí úplně celé, svaly, kosti. Není o co stát. Přeji ti brzké uzdravení a ať viróza nesklouzne na průdušky.

2 Růža Růža | E-mail | 7. listopadu 2016 v 15:07 | Reagovat

Jitu, to byla pořádná dýně. ;-) A co budeš dělat z kdoulí, přiznám se, že je neznám, ale když jsem pátrala, co to roste za keř na našem sídlišt( je to kdoulovec), tak jsem narazila i na kdoule a myslím, že se z nich dělá džem.
Virózy mívám podobné, končí to kašlem a na hlasivkách. Koupila jsem si inhalátor. Cumlám pastilky z lišejníku, ty jsou dobré a pomáhají mi. Manžel si zase dělá nastrouhanou cibuli, zasypanou cukrem a užívá tu šťávu, kterou to pustí. :-) Tak ať tě moribundus brzy opustí. ;-)

3 věrka věrka | 7. listopadu 2016 v 15:07 | Reagovat

Kandovanou dýni mám moc ráda, hned bych se do toho dala, jen nemám tu dýni. Tak viroza je taky pěkný prevít, já už se s ní peru měsíc a ještě stále kašlu. Třeba budeš mít větší štěstí se zahnáním bacilů. Taky si hodně lidi dělají medvědí mléko, to je mléko a rum a trochu ohřát, jak moc to pomáhá, to nevím. Tak a teď jsem si vzpomněla, že si dělávám namazaný chleba s cibulí a mám na to chuť, tak si to hned dám. Brzy se uzdrav. :-)

4 Ema Ema | E-mail | Web | 7. listopadu 2016 v 16:25 | Reagovat

Jééé, to je prima tip na zpracování dýně! :-)
Jituško, držím palce, aby tě moribundus co nejdřív přestal trápit.:-)
Měj pěkné dníky a opatruj se. :-)

5 Hela* Hela* | 7. listopadu 2016 v 17:53 | Reagovat

Ňam kandovaná dýně :-) !
Jituško, zkoušela jsi zázvorový čaj s medem?

6 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 7. listopadu 2016 v 18:26 | Reagovat

No kandovanou dýni bych si nedala, já moc kandované ovoce nemusím....Z kdoulí jsem dělala marmeládu už asi předloni, od té doby se na přítelově stromku neurodilo ;-)

7 Evina Evina | E-mail | 7. listopadu 2016 v 18:34 | Reagovat

Mňam,kandované ovoce miluji.Ale dělat bych ho nechtěla-ta dýně musela být pěkně tvrdá...
Přeji krásný podvečer :-)

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 7. listopadu 2016 v 19:10 | Reagovat

Kandovat dýni, to jsem nikdy nezkoušela. Kampak kandovanou dýni Jituš používáš nejvíce. Já mám takový dojem, že jednou maminka dala dýni s makovou náplní do závinu. Jak byla dýně do nádivky zpracovaná dnes již nevím. :-)

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 7. listopadu 2016 v 19:10 | Reagovat

Klikla jsem dřív, než jsem stihla popřát brzké uzdravení. :-(  :-)

10 Jitka Jitka | Web | 7. listopadu 2016 v 19:53 | Reagovat

[1]: Už jsem měla i větší dýni.Tato nebyla tak veliká, docela brzy jsem s ní byla hotová.

[2]: Mám před domem keř kdoulovce a na něm malá jablíčka, která si dávám do prádelníku. Takhle velké kdoule jsem ještě neviděla a budu z nich dělat džem.Přidám jablka. Našla jsem recept na netu.

[3]:Viróza na mě skočila včera, ale dnes po intenzivní léčbě je mně líp. Snad se dnes vyspím.Já jsem si udělala mléko s medem a máslem a měla jsem cukání cvrknout si tam rum, ale pak jsem to neuskutečnila.

[4]: Kandovanou dýni dělávala maminka a tak používám její recept. Když jsem to dělala minule, tak ani nestačila doschnout, pojedli jsme ji a do cukroví nezůstalo nic.

[5]: Nemám zázvor. Tady ho nekoupím a do Brna jede manžel až zítra.

[6]: Taky z kdoulí udělám marmeládu.

[7]: Tvrdá nebyla a šlo to dobře krájet.

[8]: Většinou se sní, než ji někam použiju, ale dá se využít při pečení. Třeba do biskupského chlebíčku. ;-)

11 Iva Iva | E-mail | 8. listopadu 2016 v 4:44 | Reagovat

Dobré ráno, paní Jitko, doufám, že viroza ustupuje.
K zázvoru - v jednom anglickém pořadu o vaření radili dávat zázvor do mrazničky, aby byl kdykoliv po ruce. Radu jsem nevyzkoušela, u nás je k dostání vždy.
Kandovaná dýně - pro mě bomba! Jak ráda bych ochutnala! :-) A z kdoule jsem nikdy nic neochutnala. Buďte, paní Jitko, brzy fit!

12 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 8. listopadu 2016 v 6:58 | Reagovat

Kandovanou můžu, je prima :-D

13 Jitka Jitka | Web | 8. listopadu 2016 v 10:34 | Reagovat

[11]: Děkuji za radu, většinou když mám zázvor delší dobu v lednici začne plesnivět. Dát ho do mrazáku mě nenapadlo. Z kdoule budu dělat marmeládu taky poprvé. Až bude hotová pochlubím se. :-D

14 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 8. listopadu 2016 v 11:13 | Reagovat

Jituško, dýni jsem nikdy nezavařovala a ani tedy nevím jak zavařená chutná. :-)
Brzy se uzdrav :-)

15 Šárka Šárka | 8. listopadu 2016 v 15:22 | Reagovat

Tak kandovanou dýni vidím úplně poprvé. Vážně by mě zajímalo, jak chutná. :-)
Já miluji dýňovou polévku a pečenou dýni s bramborami. To je lahůdka. :-)
A kdysi dávno jsem jedla od babičky dýňový kompot, pak už nikdy. Ale ten od babičky byl fantastický! :-) Jo a ještě jsem měla dýňový koláč. A ten byl také moc dobrý. :-)
Ale slyšela jsem, že pečená a nebo grilovaná dýně k masu je také mňamka.
A koukám, že byla pěkně veliká! :-)
Jitu, měj se moc hezky. :-)

16 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 8. listopadu 2016 v 18:29 | Reagovat

Musím se přiznat, že z dýně jsem ještě nedělala nic. Už jsem ale tolik slyšela o dýňové polévce, že ji asi vyzkouším :-) A nedej se, to by se tak manželovi líbilo, krátkodobě němá manželka :D  :D  :D

17 Jana Jana | Web | 8. listopadu 2016 v 20:14 | Reagovat

Tak kandovanou dýni bych tedy nemusela. Vůbec si nedovedu představit tu chuť. Ale barevně ladí mému očku. :-) Přeji brzké uzdravení.

18 Jitka Jitka | Web | 8. listopadu 2016 v 22:47 | Reagovat

[16]: Já jsem polévku z dýně ještě nevařila, protože můj mužnemá rád novoty, ale ochutnala jsem ji u sousedky a moc mně chutnala.Nechci to zakřiknout, ale zatím jsem hlas neztratila.Asi mě zachránily ty vincentkové pastilky.

[17]:Chutná to stejně jako jiné kandované ovoce. My ji máme rádi.

19 Ježurka Ježurka | Web | 9. listopadu 2016 v 14:10 | Reagovat

Jituško, ty umíš i kandované ovoce? To by mne nenapadlo, je vidět, že jsem nikdy neměla zahrádku, že? Držím palečky, abys byla zase brzy fit, nedávno tak podobně na tom byla snacha. Nakonec taky ztratila hlas a to je u učitelky dost blbý. ;-)

20 Jarka Jarka | Web | 10. listopadu 2016 v 19:59 | Reagovat

To byla pořádná maxi-dýnice, však jsi z ní taky nadělala tři plechy mlsání. O kandování dýně jsem ještě neslyšela, musí se mrknout na odkaz na recept. Škoda, že si nejde z mísy zobnout na ochutnání. :-P Přeji brzké uzdravení! :-)

21 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 10. listopadu 2016 v 22:31 | Reagovat

Jituško,máš můj obdiv :-) Zpracovat takovou dýni,to byla určitě pěkná makačka ??? Několik let zpátky jsme měli přímo obří dýně ananasové a dělali jsme kompot.Mohli jsme se toho ujíst :-)Takže moc dobře vím,co to dá práce,když se to má jen okrájet,nakrájet....
Tvé kandování vypadá na misce hodně dobře! :-)

22 Amelie Amelie | Web | 11. listopadu 2016 v 16:15 | Reagovat

Týýý joooo, nevěděla bych, co s ní.. U nás to nikdo nejí.

23 Blanka Blanka | E-mail | Web | 24. listopadu 2016 v 20:58 | Reagovat

Skvělý způsob na zpracování dýní.Já dýni zavařuju,ale vždycky jich sklidím víc,tak tohle by byla dobrá volba.

24 Jitka Jitka | Web | 25. listopadu 2016 v 23:22 | Reagovat

[23]: Už jsme ji snědli. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi