Kdoule

21. listopadu 2016 v 22:21 | Jitka |  Zavařeniny
Už jsem psala, že budu zavařovat kdoule.




Poprvé v životě jsem se setkala s tímto ovocem našich babiček. Dostala jsem krabici těchto voňavých plodů od neteře a musela jsem hledat na internetu, jak je zpracovat. Dočetla jsem se, že po otrhání se mají nechat nějaký týden uležet a tak jsem se do zpracování moc nehrnula. Pustila jsem se do nich až dnes a to jen proto, že jsem měla obavy, aby nebylo po nich. Zpracování nedá moc práce. Plody jsou trochu chlupaté, ale dají se lehce očistit jen opláchnutím vodou. Po omytí jsem okrájela dužinu až k jádřinci. Nakrájela jsem to na plátky do vody s citronem, aby nezhnědly. Pak jsem vodu slila, dala čistou, a to jen tolik, aby byly plátky zatopené a pomalu jsem je přivedla k varu. Přidala jsem pět hřebíčků a celou skořici a vařila jsem asi hodinu a půl. Pak jsem hmotu nechala chládnout, vylovila jsem koření a rozvar jsem rozmixovala. Zvážila jsem to a vrátila do hrnce. Bylo toho kilo a půl a tak jsem přidala cca 75 dkg cukru a nechala jej za mírného varu rozpustit. Horkou marmeládou jsem naplnila skleničky a zavíčkované je otočila na deset minut dnem vzhůru. A to je vše.
V některém receptu bylo napsáno, že se má přidat kardamom, ale ten jsem doma neměla a tak jsem zůstala u hřebíčku a skořici. Marmeládla je velmi chutná, má krásnou barvu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, jako např. vitamín C a skupinu vitamínů B, z minerálních látek pak především zinek, železo, draslík, vápník a další. Má hodně pektinu a tak dobře působí na střeva. Takže mám šest skleniček zdravé a moc dobré marmelády. Kdybych žila v teplejším kraji, určitě bych chtěla mít kdouloň v zahradě.


 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Růža Růža | E-mail | Web | 21. listopadu 2016 v 23:09 | Reagovat

Jitko, džem má nádhernou barvu a umím si ho představit na palačinkách, mňam. :-)

2 Hela* Hela* | 21. listopadu 2016 v 23:16 | Reagovat

Marmeláda vypadá moc dobře a určitě i chutná. Škoda, že se tak málo kdoule pěstují. Jako dítě jsem viděla i moruše, ale teď nevím, jestli někde ještě rostou.

3 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 21. listopadu 2016 v 23:33 | Reagovat

Vypadá to dobře. Nemá kdoule maslinko nahořklou chuť. Možná si to pamatuji z mládí, kdy jsem ji zkoušela jíst syrovou. :-)

4 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 22. listopadu 2016 v 5:35 | Reagovat

Osobně se s kdoulemi neznáme,bylo by na čase se seznámit :-)

5 Evina Evina | E-mail | 22. listopadu 2016 v 7:23 | Reagovat

Nikdy jsem kdoule nejedla.Marmeláda vypadá lákavě.Moruše si z dětství pamatuji:-)

6 věrka věrka | 22. listopadu 2016 v 8:42 | Reagovat

Je to moc pěkná marmoška a určitě by mě taky chutnala na palačinky a nebo perník, mňam. Naši sousedi si jí zasadili na zahradu, ale u nás je dost chladno, tak jim nešla a druhým rokem už ani neobrazila lístky, tak u nás jedině to co neni tak choulostivý. :-)

7 Šárka Šárka | 22. listopadu 2016 v 8:48 | Reagovat

Ahoj Jitu!
Já jsem kdoule ještě nikdy neochutnala! :-)
Marmeláda vypadá skvěle! ;-)
Měj se moc hezky. :-)

8 Ludmila Ludmila | 22. listopadu 2016 v 10:47 | Reagovat

Zdravím z Hané. Oceňuji záslužnou domácí výrobu. Zajímalo by mě, zda by u nás kdoule rostla. Máme totiž v předzahrádce keř kdoulovec s podobnými plody, ale ty jsou jen na ozdobu a řada lidí si je právě plete s pravou kdoulí.

9 Jitka Jitka | Web | 22. listopadu 2016 v 11:37 | Reagovat

[2]: Na jihu Moravy se jim daří, ale i na Hané, odkud jsem ji dostala.

[3]: Syrová k jídlu moc není. Jednak je tvrdá a chuť si zřejmě pamatuješ moc dobře. Je to vyloženě na tepelné zpracování.

[4]: Někde na Hasné bys je našla.

[5]: Moruše si taky pamatuji z dětství.

[6]: U nás by ji taky nebylo dobře. Možná by rostla, ale plodů bych se nedočkala.

[7]: Za syrova nejsou k jídlu, nemáš čeho litovat.

[8]: Já je mám z Hané, tam určitě rostou a dozrávají. Kdoulovec mám taky, ale to jsou maličká jablíčka, tak do skříně na ovonění prádla. S kdouloní nesrovnatelné a nejedlé ani za tepla.

10 Zdenka Zdenka | E-mail | 22. listopadu 2016 v 17:52 | Reagovat

Tak já jsem tu marmeládu vařila před dvěma lety z kdoulovce a výborná byla ;-)  :-) http://zmalechaloupky.blog.cz/1410/kdoulova-marmelada

11 Jitka Jitka | Web | 22. listopadu 2016 v 18:11 | Reagovat

[10]: [10]:: Vrátila jsem se k tvému článku o kdouli a do zahrady se moc nehodí. Je to hodně velký strom a plody dozrávají jen v teplých krajinách nebo chráněných místech. To není nic pro mě, ale klidně bych si ji vysadila, kdybych měla podmínky. Marmoška je chutnější než meruňková. :-)

12 Jarka Jarka | Web | 23. listopadu 2016 v 8:36 | Reagovat

Plody kdoule mají krásnou vůni a když si k ní představím hřebíček a skořici, musela vzniknout úžasná marmeláda. :-P A ještě zdravá! ;-)

13 MirekC MirekC | Web | 23. listopadu 2016 v 10:52 | Reagovat

No prosím, kdo by to byl řekl ... ;-)

14 Ježurka Ježurka | Web | 23. listopadu 2016 v 15:03 | Reagovat

Jituško, taky jsem toto ovoce ještě neochutnala, nějak mi to zatím nic neříká, ale ta marmeládka vypadá skvěle a určitě i tak chutná! Ty jsi ale šikovná hospodyňka. :-)

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 24. listopadu 2016 v 20:52 | Reagovat

Ještě jsem nikdy neochutnala,ale vypadá krásně.Naše babičky si dávaly kdoule do prádelníků.

16 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 27. listopadu 2016 v 6:41 | Reagovat

Jituško, tak já mám pocit, že kdoule jsem ani nikdy nejedla. :-O

17 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 28. listopadu 2016 v 18:24 | Reagovat

[9]: Jituš, před pár dny jsem otrhala asi čtyři kdoule z kdoulovce. Krásně voní!
Chtěla jsem kdouli ochutnat, ale je hrozně kyselá. Křivila se mi nejem pusa. ;-)  :-D
Tak si je nechám v ložnici pro vůni. :-)
Tvoje marmeláda je na pohled báječná. Hned bych si dala trošku na palačinku. :-)

18 Jitka Jitka | Web | 28. listopadu 2016 v 22:41 | Reagovat

[17]: Za syrova se jíst nedají, jsou tvrdé a trpké, ale jako marmeláda jsou úžasné. :-)

19 Fredy Kruger Fredy Kruger | 8. prosince 2016 v 11:12 | Reagovat

" Týý woe !!  ... ty mají  koule !!"

... muž narval si do úst dvě kdoule,
jak se mu v tváři dmou  po straně !

Nadává :  " Ovoce posrané !
... ať kousnu po kraji, doprostřed kousnu,
kdybych se posral, - je nerozkousnu !
... Dobrá !  zpolknout je zkusím !"

Wolemann  Jebb  se dusí !

Bába jej mlátí hráběma,
dědek zas do zad ! ( děd hole má )

Vyplivl kdoule  Jebb Wolemann !

Dědek má úsměv  ve lících :
" Neprošly by ti zadnicí ,
do smrti, by jsi je nevydělal !"

Hoch slíbil, že už to neudělá
( takový průšvih před víkendem )

... všechno to skončilo  hepyendem !

20 Jitka Jitka | Web | 8. prosince 2016 v 12:48 | Reagovat

:-D  :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi