Svatomartinská husa

12. listopadu 2016 v 18:10 | Jitka |  Jen tak
Nejdříve o tom, že Martin po mnoha letech přijel na bílém koni. Už desátého napadl poprašek sněhu a protože na příští týden hlásí oteplení, raději jsem si to vyfotila. Co kdyby to byla jediná stopa letošní paní zimy ?




Musela jsem zpracovat poslední papriky ze skleníku, ale moc mně to nevadilo, protože venku bylo nevlídno a sychravo.



Dnes začaly na penzionu Lada Svatomartinské hody. Přijel syn s vnučkou a jejím přítelem a tak jsme tam šli na oběd. Já jsem už v předstihu měla objednaná husí prsa a zarezervovaný stůl. Jinak se podávala husí stehna s obojím zelím a bramborovým a houskovým knedlíkem.Když mně Lada přinesla můj talíř, skoro jsem omdlela. Na talíři se v zelí koupala obě husí prsa.Vlastně půlka husy. Naštěstí to byla husa z obchodu. Určitě neměla 8 kg jako ty naše.To by ta prsa na talíř vůbec nevešla. Na fotce už je jen jedno prso, to druhé jsem odpreparovala a odložila na pomocný talíř. Škoda, že jsem to nevyfotila předtím. Když jsem Ladě říkala, že jsem si představovala, že na talíř dostanu polovinu jednoho prsa, tak mně řekla, že mně chtěli udělat radost.
Mrkající





Byla to i tak porce jako pro těžce pracujícího chlapa. Zbytek mně zabalili do krabičky.
S vnučkou jsme si daly Svatomartinský Moravský muškát a to byla ta správná tečka za tímto hodováním.



Naše dvě husičky ještě brázdí dvorek. Měly padnout na Martina, ale dostaly ještě týden šanci.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 12. listopadu 2016 v 18:48 | Reagovat

Jituš, opravdu je to porce, jak pro dřevorubce. ;-)  :-D
Měla bych to na 3x.
Ale vypadá báječně, do zlatova upečená.
U nás byl poprašek sněhu v pátek. Jinak se vločky snáší, ale tají.
Také jsme měli hromadu paprik ze skleníku.
Manžel z toho udělal do vany (!) :D čalamádu. V zimě bude dobrá.
Přeji hezkou neděli. :-)

2 Růža Růža | E-mail | 12. listopadu 2016 v 20:30 | Reagovat

U nás bylo bílo před Martinem, ale jen jeden den. Jitko, husička vypadá náramně, určitě byla výborná. :-)

3 Iva Iva | E-mail | 13. listopadu 2016 v 4:57 | Reagovat

Dobré ráno, paní Jitko, včera jsem se vrátila z návštěvy. S kamarádkou jsme obě poprvé pekly husu. Maďarskou z Kauflandu 3400 gramů. Bramborový knedlík a červené zelí. Z drobů polívka. Sádla bylo do prostředně velké sklenice a ještě jsme slily výpek pro další omašťování. Nic nazmar. Celá kamarádčina rodina včetně jejich babičky a tety (a mé maličkosti) jsme si pochutnaly.
Porce masa poněkud menší než u paní Jitky v restauraci :-) .
Ještě jsme s kamarádkou upekly 4 vánoční cukroví.

4 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 13. listopadu 2016 v 7:05 | Reagovat

Já jsem sníh vyfotit nestihla, no nějaké zbytky ;-)  :-) To je panečku porce, to by se do mě najednou taky nevešlo :-D  :-D A já si říkala, že to bude domácí husička ;-)  :-) a ony mají holky odklad :-D

5 VendyW VendyW | E-mail | Web | 13. listopadu 2016 v 8:24 | Reagovat

Však ta porce kterou jsme dostali byla taky něco..... půl kila a sotva jsem to dojídala. A to k tomu byly bramborové knedlíky naštěstí malé. Ale nechápu kam narvali mladej a dcry přítel ty jejich kilové porce s knedlíky a lokší.

6 Jitka Jitka | Web | 13. listopadu 2016 v 8:55 | Reagovat

[3]: Tak to už jste v předstihu. Na vánoční cukroví ještě nemyslím.Ale spíš si říkám, že letos toho moc péct nebudu.

[4]: Domácí husičky dostaly odklad, protože jednu chce neteř a ta je momentálně služebně na nějakém školení a druhou si buď odvezou děti po 17. listopadu, kdy přijedou na návštěvu a nebo jim ji upeču. To jim bude asi víc vyhovovat. ;-)

[5]: Mladí to zvládají líp. Ti naši to taky spráskali bezezbytku, jen vnučce zůstaly na talíři ze šesti knedlíků jen dva. Z mojí porce zbylo celé jedno prsu a z druhého půlka. S manželem z toho budeme mít dnes oběd.Uvařím k tomu brambory a hotovo. :-)

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 13. listopadu 2016 v 9:57 | Reagovat

Podobnou porci jsme měli na talíři také. Nedala se sníst, tak jsme si ji nechali dát do misky s dvěma bramborovými knedlíčky a červeným zelím.Jen tak na chuť manželovi až doma.. ;-)  :-D

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. listopadu 2016 v 14:29 | Reagovat

Být u toho, ráda bych ti s husičkou pomohla :-D Tady se jí nějak moc neholduje a i kdyby, určitě nebude s knedlíkem a se zelím, takže by to nebylo ono!! :-)  :-)

9 Ježurka Ježurka | Web | 13. listopadu 2016 v 17:22 | Reagovat

Jituško, polkla jsem naprázdno, ale věř, že bych tak velkou porci nesnědla, i kdyby mi připláceli. Ale vypadalo to skvostně.

10 Hanka Hanka | 13. listopadu 2016 v 17:46 | Reagovat

Také jsem měla porci husy a stálo to za to. Ale k tvému: myslím, že za cenu toho oběda bylo té husy tak akorát. Hlavně jste se sešli a kdo nesnědl, mohl si část nechat zabalit domů. Tak to pozoruji v restauracích, kde chtějí hostům vyhovět. :-)  :D

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 13. listopadu 2016 v 19:12 | Reagovat

Jituš, naladila jsi mě na Svatomartinský muškát, také jej mám doma. My si dali v restauraci - no spíše bych měla napsat v jídelně výborné husí játra s bramboráčky, doma pak Svatomartinské červené - to bylo v pátek. V sobotu namísto husy vodňanskou kachničku chlazenou - ta nám chutná více než husička. Dnes už byla na oběd rajská polévka doplněná pohankou - trochu dietka neuškodila - uf :-D  :-D
Tobě se ani nedivím, že jste si dali zabalit zbytek domů, dnes jak když najdeš a hlavně, nebylo vám těžko.  :-D

12 Jitka Jitka | Web | 13. listopadu 2016 v 19:19 | Reagovat

[9]: Však tu moji porci jedl dnes manžel k obědu. :-D

[10]: Ani si netroufám odhadnout váhu těch prs. To se nedalo sníst.

[11]: Husí játra s bramboráčkama to mohl být taky slušný žlučníkový test. TTaky jsem dnes jedla trochu dietně. Uvařila jsem si brambory a k tomu sklenici mléka. To mám ráda. ;-)

13 Janka Janka | Web | 13. listopadu 2016 v 21:49 | Reagovat

Tak to jsi měla tu správnou mňamku. :-)

14 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 14. listopadu 2016 v 1:58 | Reagovat

Já letos husu neměla, ani to správné víno, zato jsem měla doma oba kluky :-D

15 Jindřiška Jindřiška | E-mail | 14. listopadu 2016 v 4:44 | Reagovat

A já ji měla už ve čtvrtek u nás v práci, v podnikové restauraci, byla výborná! Ještě jsem husu nikdy nejedla, vždycky jen kachnu, tak jsem chtěla ochutnat:-))), abych neumřela "nepolíbená". Za rok jdu do penze :-)))

16 Jarka Jarka | Web | 14. listopadu 2016 v 8:53 | Reagovat

A mě se ta porce nezdá až tak velká, začala bych od bramborových knedlíků a možná by zbyl jeden houskový, ale kdo ví, vypadá to moc dobře. :-P  :D

17 Jitka Jitka | Web | 14. listopadu 2016 v 9:51 | Reagovat

[13]: ;-)

[14]: Tak to jsi měla víc, než jsi si mohla přát. Čert vem husu. ;-)

[15]: Já mám raději kachnu, ale husa taky dobrá. ;-) Zase na dvorku ty husy jsou majestát a výborní hlídači. Lepší než Sára. Jakmile jde někdo kolem našeho tak řvou jako by je na nože brali.

[16]: Byla obrovská. Vyfotila jsem to až po odpreparování celé poloviny. Když si představíš husu bez stehen,křídel, a hřbetní kosti, tak to celé jsem měla na talíři.A začala jsem přesně podle tvých představ, třemi bramborovými knedlíky, snědla jsem jeden houskový a zbyly dva houskové. :-)

18 MirekC MirekC | Web | 16. listopadu 2016 v 5:56 | Reagovat

Měli jsme jednou konfitované husí stehno, a to je také dobrota. Úplně se na jazyku rozpadá, člověk by ani nepotřeboval zuby, ani Koregu. :-D

19 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 16. listopadu 2016 v 7:20 | Reagovat

Mňam mňam... já místo dobrůtek léčila bolavé ouško Elinky. Ale už je v pořádku, tak jsem moc ráda.
Mamka poslední papriky zpracovávala včera a já mám posledních pár v ledničce. :-)
Jituško, měj se krásně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi