Zapečená cuketa nivou

24. července 2017 v 14:55 | Jitka |  Bezmasá jídla
Cukety, cukety a zase cukety. Rostou jako o závod a já je nestačím zpracovávat. Dnes jsem hledala na internetu a našla jsem jednoduchý recept na zapečenou cuketu se sýrem. Vyzkoušela jsem a podělím se. Je to rychlé a zdravé jídlo.

Ingredience:

1 středně velká cuketa (bez jáder)
20 dkg nivy, nebo jiného sýra
2 vejce
hrst strouhanky
sůl, pepř

Postup:

Nastrouhala jsem oloupanou cuketu, sýr a přidala vejce, strouhanku sůl a peř. Dobře jsem to promíchala a rozprostřela na keramický pekáček vymazaný sádlem. Vložila jsem pekáček do vyhřáté trouby na 180°C a upekla dozlatova. Pokud použijete sýr niva, buďte opatrní se solí. Recept jsem našla na www.vareni.cz



Zajímalo mě jak moc je cuketa prospěšná našemu zdraví a tak jsem šmejdila na netu a našla jsem vyčerpávající odpovědi. Pokud vás to taky zajímá, čtěte zde.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | E-mail | Web | 24. července 2017 v 14:59 | Reagovat

Mně letos cukety moc nejdou.Narostly metrové listy,plno květů,ale malé cuketky uhnívají než začnou růst.A navíc jsou podivně žebrované,vůbec né hladké jako vždy.Ale jestli něco sklidím než nastoupím do nemocnice,tak tenhle recept vyzkouším.Snad to žlučník přežije :-)

2 Jitka Jitka | Web | 24. července 2017 v 15:07 | Reagovat

[1]: Měl by to přežít. Není tam jiný tuk než na vymazání pekáčku a není to smažené, tak žlučník by měl mlčet. :-D  :-D

3 Růža Růža | E-mail | 24. července 2017 v 15:10 | Reagovat

Výhodou cukety je, že sama nemá žádnou chuť a dá se použít do sladkých i slaných receptů. Se zájmem jsem si přečetla, že je pro náš organizmus zdravá. Kdysi jsme měli zahrádku a cukety jsme pěstovali. Kromě jiného, jsem si ji na jemno nastrouhala do mrazáku a zahušťovala s ní třeba omáčky. Manželova maminka z ní často pekla buchtu, je vláčná a dobrá. Dělávám i sekanou z cukety, pro masožravce se do ní dá přidat mleté maso, je moc dobrá. Tvůj dnešní recept určitě stojí za vyzkoušení. :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. července 2017 v 15:34 | Reagovat

Zaujalo mne, opisuji si, použiji, až se ke mně nějak dostane cuketa. :-)

5 Jára Jára | 24. července 2017 v 15:40 | Reagovat

Zapečená cuketa se sýrem je výborná. Často dělávám. U nás se velké oblibě těší cuketové zelí. Paní Jituško, tak se nám celkem vylíhlo 8 kuřátek ze 16 vajec. Myslím, že napoprvé to není špatné. Mají se čile k světu, nyní jim však moc nepřeje počasí a bojím se aby neustydla v tom mokru. Asi je budu muset nechat zavřená. Dnes jim je týden.

6 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 24. července 2017 v 15:49 | Reagovat

Další výborný recept. Díky za něj. :-)

7 Ema Ema | E-mail | Web | 24. července 2017 v 18:38 | Reagovat

Fajn recept, vyzkoušíme.:-)

8 Jarka Jarka | Web | 25. července 2017 v 9:01 | Reagovat

Ha. Z minulého týdne mám v lednici půlku z velikánské cukety a včera jsme koupila dva trojúhelníčky Nivy.
Tvůj recept přišel, jak na zavolanou. Vyzkouším! :-P

9 Věrka S. Věrka S. | E-mail | 25. července 2017 v 12:19 | Reagovat

Jituš, díky za recept, určitě brzy vyzkouším. Cukety rostou jak divé a ta niva jim jistě dodá skvělou chuť :-)

10 Jitka Jitka | Web | 25. července 2017 v 22:17 | Reagovat

[5]:U kvočny je jim dobře, ona se postará aby neprochladla. Hlavně aby s nimi mohla být v nějakém suchém chlívku nebo bedně.

11 Jitka Jitka | Web | 25. července 2017 v 22:20 | Reagovat

[5]: A je to úspěch. Jen aby to nebyli samí kohoutci. Zase by bylo dobré kuře na pekáči. ;-) Včera manžel popravil prvního kohoutka. Měl 1.95 kg čisté váhy. Bude v neděli na víně.

12 Jitka Jitka | Web | 25. července 2017 v 22:22 | Reagovat

[9]:Nám taky rostou jak divé a už nevím jak je upravovat, tak pořád hledám recepty na netu. Zítra budou asi řízky z cukety a nové brambory. :-)

13 Jana Jana | E-mail | Web | 26. července 2017 v 9:24 | Reagovat

Tak jsem vyzkoušela a je to dobré. Jen místo nivy jsem dala eidam ;-)

14 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. července 2017 v 11:54 | Reagovat

Cuketu mám moc ráda v kombinaci se špagetami. Nějak zapomínám to co uvařím vyfotit a dát na blog. Jituš, ta tvá úprava cukety musela být pochoutkou. :-)

15 eva eva | Web | 26. července 2017 v 16:30 | Reagovat

..ach ta cuketa co z ní pořád vařit narostlo nám ji také hodně a to máme jen 2sazenice určitě vyzkoušim recept s nivou to bude mnamka :-)

16 ruzena ruzena | E-mail | Web | 27. července 2017 v 9:53 | Reagovat

Cukety už mi lezou i z uší :-D Nejlepší jsou ty úplně malinké. Největší jsou velké asi jako okurka a ty se používají hlavně na plnění a strouhané, dělám z nich placičky, nebo do těstovin a výborná je i buchta. Prostě žolík! :-D  :-P  :-P

17 dáša dáša | Web | 28. července 2017 v 11:06 | Reagovat

Jitu, cukety miluju v jakékoli úpravě :-P Holky si ze mě dělaly legraci, když byly školou povinné : " no jo, mamka a cukety, ty pojmou všechny chutě, chutnají jako žampiony" :D A dnes jim chutnají. Mám je ráda i grilované - na plátky, posypat bylinkami a zakápnout olivovým olejem, mňam :-P Letos máme u cuket jen plané květy, takže je kupuji u zahradníka ve vsi.

18 Jitka Jitka | Web | 30. července 2017 v 9:47 | Reagovat

[16]:Mně už taky lezou z uší. Mám je nejraději mladé, ale nestačíme je pojídat, tak přerůstají. Navíc můj muž je moc nemusí.

[17]: Mám je ráda na všechny možné způsoby, ale co je moc je příliš. Škoda, že nejsi kousek od nás. Mohla bych tě zásobovat. :-)

19 MirekC MirekC | Web | 3. srpna 2017 v 11:06 | Reagovat

Kdysi dávno se chlubil soused, že má nějaké japonské nebo čínské okurky a že rostou shora dolů a že jsou obrovské. Tak si říkám, jestli to už tehdy nebyly vlastně cukety. O_O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi