Zeleninová frittata

19. července 2017 v 12:11 | Jitka |  Bezmasá jídla
Základ tohoto výborného italského pokrmu tvoří vejce, sýr a zelenina.


SUROVINY:
3 polévkové lžíce olivového oleje
2 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka i s natí
1 velká červená paprika
1 velká žlutá paprika
2 - 3 menší rajčátka nakrájená na kolečka
2 utřené stoužky česneku
1 mladá cuketa nakrájená na tenká kolečka
6 vajec
15 dkg nastrouhaného sýra nejlépe italského typu
sůl a čerstvě mletý černý pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Na velké pánvi se silným nepřilnavým dnem zahřejeme 2 PL oleje. Na mírném ohni smažíme asi 10 minut cibuli a tenké proužky paprik doměkka.
2. Na pánev přidáme zbytek oleje. Přidáme česnek a kolečka cukety a 5 minut neustále mícháme.
3. V misce si ušleháme vejce se solí a pepřem. Přidáme sýr.Část sýra si necháme na posypání.
4. Směsí ze sýra a vajec zalijeme zeleninu a lehce zamícháme. Dno pánve musí být rovnoměrně pokryto. Zahříváme na mírném ohni, dokud se směs nesrazí. Ke konci poklademe plátky rajčat posypeme částí sýra, můžeme posypat nasekanou petrželkou nebo pažitkou a pánev přikryjeme poklicí aby se fritáta srazila i na povrchu. Použijeme-li pánev celokovovou, můžeme na chvíli dát do trouby aby sýr mírně zezlátl. Pak pánev nemusíme přikrývat poklicí.
Před porcováním necháme frittatu stát v pánvi cca 5 minut. Je velmi chutná, teplá i studená.Komu by chybělo maso, může si osmahnout i anglickou slaninu, nebo klobásku nakrájenou na kolečka a nebo obojí.Smějící se Fantazii a chutím se meze nekladou.Já jsem nepoužila cuketu, protože některé už přerostly a ty malé jsou ještě moc malé.Takže příště. Ale jinak jsem použila první srdíčková rajčátka, která se mně urodila na balkoně a sýr Gran Moravia, ale myslím, že není podmínkou aby to byl sýr italského typu. Jídlo je to skvělé, rychle hotové a zdravé. Moc jsem si pochutnala a tak se dělím o recept.








Proto, že jsem vařila jen pro sebe, udělala jsem to z poloviční dávky a k obědu jsem snědla jen polovinu. Zbytek budu mít k večeři.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 dáša dáša | Web | 19. července 2017 v 12:23 | Reagovat

Mňam :-) Děkuji, Jitu, za inspiraci, všechny ingredience mám,upeču v pátek, kdy nejíme žádné maso.Včera jsem uvařila kynuté meruňkové knedlíky ( bude mít snad na 3x ) a upekla mer. táč :-P Teď jdu vařit džem z meruněk :D
Měj se moc hezky :-)

2 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 19. července 2017 v 12:35 | Reagovat

Mňam, vypadá to báječně. :-)
Recept si s dovolením uložím a až budu sama, tak si ho udělám. U muže bych nepochodila.
Přeji hezký den. Opatruj se před vedrem! :-)

[1]: Meruňkové knedlíky byly dnes. Pochutnala jsem si.
Měj se také hezky. :-)

3 Iva Iva | E-mail | 19. července 2017 v 12:40 | Reagovat

Sliny se mi sbíhají!

4 Jitka Jitka | Web | 19. července 2017 v 12:43 | Reagovat

[2]:Jsem zalezlá doma. Tady je aspoň trochu chládek. Muž si to může dát s tou anglickou a klobásou, ale můj muž taky ohrnul nos. :-) Zato nám se Sárou to chutnalo. :-D  :-D

5 VendyW VendyW | E-mail | Web | 19. července 2017 v 13:09 | Reagovat

Nó, zase dobrá inspirace! :-)

6 Růža Růža | E-mail | 19. července 2017 v 13:51 | Reagovat

Jitko, dík za další inspiraci. :-) Dnes jsem dělala ty sýrové palačinky a chutnaly nám. :-)

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 19. července 2017 v 17:05 | Reagovat

Určitě dobré nejen pro  vegetariány. Mám ještě půl cukety, vyzkouším.

8 Ema Ema | E-mail | Web | 19. července 2017 v 17:10 | Reagovat

Jééé, to fajn rychlá mňamka. Dík za bezva inspiraci.:-)

9 Luďka Luďka | Web | 19. července 2017 v 21:28 | Reagovat

jituš díky za recept vyzkouším! ;-)

10 Hela* Hela* | 19. července 2017 v 22:38 | Reagovat

Díky, určitě vyzkouším :-)

11 Růžena Růžena | E-mail | Web | 20. července 2017 v 9:30 | Reagovat

Frittata je jedním z mála teplých jídel které v létě ráda vařím :-)  ;-) Jinak saláty, max. rychle opečené maso, opět se salátem... Už se mi začíná zdát o guláši!! :-D  :-D

12 Jitka Jitka | Web | 20. července 2017 v 14:42 | Reagovat

[11]: No jo, vy jste tam většinou na zelenině a tak takový pořádný český gulášek přijde vhod. Včera jsem mluvila s řezníkem, který nám vozí maso. Chystá občerstvení na víkend pro mezinárodní festival keltské hudby a tak říkal jak všichni milují vepřové škvarky, když jsoučerstvě vyškvařené a vůbec všechny ty naše lahůdky z vepřového. :-D

13 dáša dáša | Web | 20. července 2017 v 20:26 | Reagovat

[12]:Jitu, nevíš, kde se ten festival keltské hudby bude konat ? Miluju keltské hry i hudbu :-)

14 Jarka Jarka | Web | 21. července 2017 v 9:42 | Reagovat

Mě by maso nechybělo, manželovi bych mohla nějakou uzeninku přidat a pochutnali by jsme si oba dva. :-P
Už si na nákupní papírek píšu potřebné ingredience.

15 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 21. července 2017 v 21:03 | Reagovat

Něco podobného jsem měla s tousty k večeři :-)

16 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 22. července 2017 v 15:11 | Reagovat

Skvělý tip, cuketu mám ráda, určitě udělám :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi