Červená řepa

10. října 2017 v 18:00 | Jitka |  Zeleninová jídla
Mám dva nové recepty na zpracování červené řepy. Nejsou z mé hlavy, ale ten první jsem vyzkoušela a ten druhý vyzkouším zítra. Oba mám od Hely* z Ženského klubu.

Ten první vznikl náhodou. Měla to být řepa pečená v alobalu, ale Hela neměla alobalu na zabalení řepy dost a tak experimentovala. Výsledek je pečená řepa v zapékací misce.

Ingredience:

1 syrová, oloupaná,středně velká řepa nakrájená na kostičky
1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku nasekaného nadrobno
cca 10 dkg anglické slaniny

Vše jsem dala do zapékací misky, promíchala a dala do trouby vyhřáté na 200°C. Za dvacet minut jsem měla skvělý oběd. Hela uvádí, že se může podávat s bramborem nebo chlebem, ale já jsem si todala jen tak a rovnou z misky. Tak jsem byla nedočkavá. Byl to skvělý, lehký a zdravý oběd. Podotýkám, že jsem ani nesolila, není prý to zdravé Vůbec tam ta sůl nechyběla. A takto to vypadalo.



Druhý recept je na salát ze syrové červené řepy.

A tady předkládám celé znění receptu, jak mně ho Hela poslala emailem.
Syrovou oloupanou červenou řepu nakrájím na kostičky. Osmahnu na kostičky nakrájený špek a cibuli, vmíchám do řepy a přidám zakysanou smetanu se lžičkou hořčice. V původním receptu je cukr, pepř, sůl a citronová šťáva, ( z toho tam nic nedávám) a lučina s jogurtem.Když nemám lučinu, dávám tam tu zakysanku. Taky jsem změnila řepu z nastrouhané na nakrájenou. S tou nastrouhanou je to takový blemt. Ať žijí kuchařské pokusy!



Moje poznámka k receptu:
Do červené řepy cukr taky nedávám. Řepa je sama o sobě dost sladká. Fotku druhého receptu přidám zítra, až si ho udělám zase k obědu. Řepa se letos urodila a tak bude na talíři dost často.A ještě k tomu druhému receptu. Klidně bych tu syrovou řepu i nastrouhala. A mohla by do toho salátu být i vařená nebo pečená a tu pak nakrájet na kostičky.Salát je taky výborný. Já jsem měla doma selský jogurt a tak jsem do toho vmíchala krom hořčice i lžíci majonézy. To aby to nebylo tak moc dietní.

Salát jsem dělala z této řepy, kterou manžel vypěstoval a na kterou je patřičně pyšný. V porovnání se standardní velikostí jablka je to pěkný macek. K večeři udělám z druhé půlky tu zapečenou.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Růža Růža | E-mail | 10. října 2017 v 18:29 | Reagovat

Přiznám se, že červené řepě jsem na chuť nepřišla, ale moje maminka ji měla moc ráda. Můj muž jí také jí, tak bychom mohli tvé recepty vyzkoušet. :-)

2 věrka věrka | 10. října 2017 v 19:07 | Reagovat

Líbí se mi oba recepty a řepu mám moc ráda, tak určitě vyzkouším. Jen mě teda letos řepa hrozně zklamala, tak budu muset koupit. Ještě se mi nikdy nestalo, že by mě řepa tak zklamala, byla mrňavá a úplný nedochůdčata, tak skončila na kompostu. Taky tak špatně dopadla petržel, ty mám asi 3 a taky malý a mrkev jsem sela 2x, ale ta to dohnala a je docela pěkná. Nevím co je to teď za divný semeno, loni to bylo taky mizerný. Hodně lidí to říká, že dopadli letos i loni špatně, že je to asi semenem. Děkuji za recept. :-)

3 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 10. října 2017 v 19:08 | Reagovat

Salát z červené řepy mě nalákal, určitě vyzkouším, díky ta tip :-)  :-)

4 Jitka Jitka | Web | 10. října 2017 v 20:24 | Reagovat

[1]: Dřív jsem řepu tak nemusela. Smrděla mně myšinou, ale teď jsem ji přišla na chuť. Dřív se u nás jen nakládala do octa, ale teď vešlo ve známost tolik všemožných úprav, že si na ni dokonce pochutnám. Ten první recept by ti taky chutnal.A ten druhý vyzkouším zítra a dám vědět.

[2]: U nás se letos kupodivu vydařila mrkev i petržel. Což je velké překvapení. Kdyby byla ještě líp vyjednocená, byla by ještě větší.

5 Jára Jára | 10. října 2017 v 21:42 | Reagovat

Paní Jituško,řepa nám všem doma moc chutná tak určitě vyzkoušíme. Děkuji za recepty. Mám k Vám prosbu zda by jste mi mohla poradit jak uskladnit červenou řepu, aby nám vydržela co nejdéle. Zavářet do  octa se mi ji nechce. Předem děkuji za odpověď.

6 Jarka Jarka | Web | Středa v 8:27 | Reagovat

Patřím k těm, kterým červená řepa nevoní, ale jednou jsem na blogu našla recept na "tatarák" z řepy a když manžela napadlo do něj vmíchat ještě trochu nastrouhané uzeninky, byl tak výborný, že jsem vzala řepu na milost a občas si ji uděláme. Teď mě láká ta řepa zapečená, až ji koupím, určitě vyzkouším. :-P

7 Petr Petr | Web | Středa v 10:35 | Reagovat

červenou řepu jedině zavařenou! :-)

8 Jitka Jitka | Web | Středa v 12:36 | Reagovat

[5]: My ji dáváme do studeného sklepa buď do pilin nebo do písku. Jinou variantu neznám.

[6]: Recept by se hodil. Můžeš nám ho napsat do komentáře prosím?

[7]: Tu zase nemusím já, ale ta zapečená je fakt dobrá. Nedávám sem recepty, které nikomu nechutnají. :-D

9 Hela* Hela* | Středa v 13:04 | Reagovat

[7]:Tu moc nemusím ;-)

10 Jára Jára | Středa v 18:32 | Reagovat

Paní Jituško děkuji za odpověď. Ještě prosím , vydrží řepa ve sklepě v písku i přes Vánoce, třeba až do  jara?  Je třeba  písek nebo piliny  nějak zvlhčovat a nebo to má být písek i piliny suchý. Předem děkuji za odpověď

11 Zdenka Zdenka | E-mail | Středa v 19:58 | Reagovat

Řepu mám moc ráda, ale je pravda, že asi poslední dva roky :-) Salát dělám ze zakysané a s ořechy :-P  :-P , ale z vařené. Moc dobrá je i do těsta, no a pečená ;-)  :-P

12 Jana Jana | Pátek v 7:42 | Reagovat

Ta Ta pečená v zapékačce mne také zaujala. Přihodím teké jeden recept
Placičky z červené řepy - syrovou červenou řepu nastrouhat na hrubším struhadle a přidat všechny přísady jako do bramboráku, na zahuštění používám strouhanku /ale kdo chce mouku nevadí)
a teď nastanou dvě varianty
1.) smažit placičky na pánvi
nebo 2.) na plecu na pomaštěném pečícím papíru upéct v troubě

13 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | Pátek v 7:53 | Reagovat

Jituško, ten salát vypadá parádně!

14 Luďka Luďka | Web | Pátek v 23:49 | Reagovat

Jituš vypadájí obá recepty dobře jsem ráda že si to nenecháváš pro sebe já si to opisuji a zase je předám snaše učíme se jíst červenou řepu celá rodina ,už se těším na pokračování.Měj se moc hezky! :-)

15 MirekC MirekC | Web | Sobota v 9:57 | Reagovat

Červenou řepu moc nemusím, ale když mi ji někdo podstrčí, tak ji sním. Vím, že je moc zdravá.

16 Ježurka Ježurka | Web | Sobota v 15:14 | Reagovat

Já taky červenou řepu nemusím a ani jsem ji nikdy nezkoušela. Možná manžel si občas dá naloženou. Ale dobré to určitě máš. :-D

17 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | Sobota v 18:32 | Reagovat

Jituš, červená řepa je u nás moc oblíbená.Vede upravená za syrova. Červená řepa mě držela po dobu mé lečby - strouhám ji na větší očka, přidám olivový olej, občas také česnek, jablíčko, křen či mrkev. Ochutím dle chuťi - šťáva s citónu, špetka soli, pepře, nebo jen tak s přidáním jogurtu. Zkrátka a dobře měním přísady dle chuti.
V oblibě máme také polévku z červené řepy, ta opravdu je moc dobrá. :-)

18 Jitka Jitka | Web | Neděle v 9:02 | Reagovat

[17]: Měla jsem kolegu, mladého kluka, který se potýkal se stejnou nemocí jako ty, jen ji měl jinde. Jeho maminka mu každý den nosila do práce šťávu z červené řepy a mrkve. Je to už víc než třicet let a kluk je stále tady a zdravý. Dnes už to není kluk ale chlap. :-)  :-) Od té doby věřím na to, že červená řepa v jakékoliv podobě je pro naše zdraví blahodárná. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi