Povedlo se

3. prosince 2017 v 20:59 | Jitka |  Jen tak
Všechno dobře dopadlo, prase neuteklo a pomocníků bylo dost a dost, takže já jsem jen přicmrndávala. Kdo byl někdy na zabíjačce, nebo ji dokonce dělal tak ví, co je kolem práce. Než se čuník porazí, rozbourá a část se dá vařit do kotle, musí být oloupaná a nakrájená cibule, oloupaný česnek, jablka a křen.Cibule se usmaží, což trvá v tom množství dost dlouho , jablka se postrouhají s křenem, to je ohromná dobrota k ovaru. Uvařila jsem hrnec zelí k výpečkům. To je zvykem u nás. Někde se vaří zabíjačkový guláš, ale u nás je to tradičně zelí. Stejně všichni v poledne jí ovar. Zelí s výpečky si dá jen někdo a tak většinou zůstane i na druhý den.
Prasátko mělo dva metráčky. Masa dost a taky bude dost sádla, ale to přijde na pořad dne až zítra.U nás bývá zabíjačka vždycky rodinná událost při které se všichni sejdeme. Jsou to vzácné chvilky, kdy se podaří zorganizovat akci tak, aby měli všichni čas. Tentokrát to klaplo až na jednoho vnuka, který je za prací v zahraničí. Tak snad příště to vyjde všem.
Ač to byla akce maso, maso a zase maso, snědly se i všechny buchty, které jsem napekla a padly i řezy, které upekla snacha.
Jak jsem to popsala, mohlo by se zdát, že to byl svátek obžerství...







Tak zase za rok. Poděkování za obrovskou pomoc mým děvčatům, která pracovala na všech frontách a dokonce i nad rámec zabíjačky. Umyla mně i dvě špatně přístupná okna. Synové a vnuci si taky mákli.
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 ╬ Gothic Soul ╬ ╬ Gothic Soul ╬ | E-mail | Web | 3. prosince 2017 v 21:05 | Reagovat

Chudák :-(

2 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 3. prosince 2017 v 21:07 | Reagovat

Pořádný pašík! :-)

3 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. prosince 2017 v 21:11 | Reagovat

Tak vám přeji dobré pochutnání. Vzpomněla jsem si při té příležitosti na zabijačku na Slovensku. Naši tam dávali tlačenku do žaludku a dávali ji vyudit. Bylo to z počátku nezvyklé, ale výborné. Oni tam totiž nedávali játra a pod. pouze maso poměrně libové. Jitrnice tam dělali s rýží, byly takové sušší a klobásy z 2 dílů vepřového a 1 dílu hovězího nebo skopového (pokud měli ovce) a udili je do sucha jako čabajky. Jinak  ovar, vepřový guláš i výpečky to muselo být. Ach jo, ten jejich špek, uzené maso. Také mama nakládala do patentních sklenic kousky masa a hodinu je sterilovala ve vl. šťávě.Pak se to dalo jen vyklopit, dopéci, přidat česnek a kmín- už toho nechám... ;-)  :-(  [:tired:]

4 Eliška Eliška | E-mail | 3. prosince 2017 v 21:31 | Reagovat

[1]:Taky je mě prasátka líto... :-(

5 Jitka Jitka | Web | 3. prosince 2017 v 21:34 | Reagovat

[3]: My žaludek používáme do držťkové polévky.Tlačenku mám taky ráda libovou,
do jitrnic dáváme rohlíky, ale je to krajový zvyk.Klobásky, tam je poměr obou druhů mas stejná. My dáváme hovězí, jelikož skopové nemám moc ráda. Prasátko mělo krásný vysoký špek, tak jsem si nechala udělat klasickou slaninu.Já zavařuji až vyuzené maso. To když se pak otevře... mana nebeská. ;-)

6 welovest welovest | Web | 3. prosince 2017 v 21:36 | Reagovat

Já nikdy na zabíjačce nebyla, a nevím jestli se mi to líbí:/. Asi bych se nedokázala koukat na to jak někdo zabíjí živého tvora.

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. prosince 2017 v 21:39 | Reagovat

[5]: A děláš také paprikovaný špek? To se uvaří nebo upeče  pěkný bůček a za horka se vtírá  směs - sůl s drceným česnekem a  mletou paprikou. Nechá se vychladit a krájí na slabé plátky. Než se vyudí špek normální, víš? :-)

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. prosince 2017 v 21:41 | Reagovat

[6]: Zdržovala jsem se v kuchyni, až byl pašík rozporcovaný. Zabít bych nemohla nic- ani slepici, či jinou drůbež či zvířata. Maso ale jím, jsme všežravci přece.Má potřebné bílkoviny.

9 Hela* Hela* | 3. prosince 2017 v 22:09 | Reagovat

Parádní pašík!!! Proč litovat, na to se přece chová. Je vidět, že se měl skvěle. Na maso moc nejsem, ale sliny se mi sbíhají. :-)

10 Hanka Hanka | 3. prosince 2017 v 22:16 | Reagovat

Já bych chtěla reagovat na ty poznámky typu: "chudák pašík". Já jsem vyrostla na vesnici a taky se u nás zabíjačky dělaly, tak vím, co to obnáší. Ovšem už od dětství jsem byla vedena k tomu, že prase, králíci, husy, slepice jednou skončí na pekáči. Je to hospodářské zvíře, tak se vykrmí a přijde jeho čas a my přece nebudeme hořekovat nad osudem pašíka nebo králíka! To možná napadne městského člověka, kterým dneska už jsem, ale jen jsem chtěla napsat, jak to skutečně je. [:tired:]  :D Jituš a ty si teď dej trochu odpočinek. :-)

11 Janka Janka | Web | 3. prosince 2017 v 22:28 | Reagovat

Tyto akce znám z vlastní zkušenosti. Je to sice atrakce, ale spojená s obrovskými několikadenními přípravami, spoustou práce, vaření, pečení zavařování masa, škvaření sádla, spoustou mastného nádobí a následného nekonečného uklízení. Manžel měl tuto "akci" moc rád, já jsem spíše viděla ten nepořádek kolem a celý domeček vzhůru nohama. :-(  :-)

12 Kitty Kitty | E-mail | Web | 3. prosince 2017 v 23:21 | Reagovat

Ano, ještě pamatuju,jak řezník odložil zabíjecí pistoli na králíkárnu a já jsem tam celý den hlídla, aby mě nezabil. Jinak ale je to hektický den a nejen jeden. Zato je potom co jíst, když jdete makat do zahrady a hodí se zavařené maso, špek a tak. Mňam. I teď cítím vonět škvarky! :-D

13 Růža Růža | E-mail | 4. prosince 2017 v 7:21 | Reagovat

Nikdy jsem zabijačku nezažila, ale od bývalé kolegyně vím, co to dá práce. Vždycky pekla předem buchty do jitrnic, pak nějaký koláč ke kafíčku. Zabíjeli společně se svými známými. Já si ráda pochutnám na dobré jitrničce nebo tlačence. ;-)

14 Zdenka Zdenka | Web | 4. prosince 2017 v 7:42 | Reagovat

Kamarádka má zabíjačku příští týden, večer mívají posezení s nacpáním :-D  :-D , letos mám bohužel noční....Myslím, že pomocníci jsou potřeba....je to hodně práce ;-)  :-)

15 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 4. prosince 2017 v 7:49 | Reagovat

Jééééje..chuďátko prasátko...Já bych u toho být nechtěla...jsem teda masožravec, ale vždy je mně těch prasat líto... i když jednou jsem na zabíjačce byla, ale přišla jsem těsně po porážce....dá to spoustu práce, takže věřím, že sis oddechla, že se povedlo. :-)

16 Květa Květa | E-mail | Web | 4. prosince 2017 v 8:35 | Reagovat

Jituš, tak jsem na vás myslela, jak vám to jde. Byla jsem před léty u Janky na zabíjačce na Slovensku. Dokonce jsme jeli až někam k maďarským hranicím pro prasátko, které ještě čekalo s jinými v chlívku. Ovšem ta zabíjačka, už to nikdy nechci vidět. Oni nesbírají krev na prdelačku, místo krup dávají rýži atd. Tak, jak psala Růženka. Ale klobásky, špek, tlačenku, sádlo a ostatní mají dobré. No, jiný kraj, jiný mrav.Když se u Janky zabíjí, tak se mám pak doma dobře. Vždycky přiveze...Pozdravuju! :-D  :-D  :-D

17 Jitka Jitka | Web | 4. prosince 2017 v 8:36 | Reagovat

[6]: To se naštěstí nezabíjí u nás, ale u chovatele, od kterého kupujeme.

[7]: To jsem zkoušela jednou, ale manželovi to nechutnalo, tak od té doby to neděláme.

[8]: [9]: A já se po včerejšku nemůžu na maso ani podívat a to mám škvařit sádlo.Nějak mně to včera nesedlo a nebo na mě synek plivl bacil. Jemu bylo celé dva dny blbě od žaludku.

[10]: To je dnes moderní, nezabíjet živé tvory a nejíst maso. To se pozná za pár let co to s vegetariány udělá.

[11]: Vždycky se dušuju, že je to poslední zabíjačka, ale po roce mně otrne a jdeme do toho znovu.

[12]: :-D

[13]: Obojí se moc povedlo. Ta chuť domácí zabíjačky se s kupovanou v obchodě nedá srovnat.

[14]: Tak to máš smůlu. Třeba ti něco odloží. :-D

[15]: Ještě nás čeká ukládání masa do mrazáku a škvaření sádla.

18 věrka věrka | 4. prosince 2017 v 8:52 | Reagovat

Tak se vše povedlo a tak to má být. Kolem zabijačky je práce až nad hlavu, ale když jsou pomocníci, tak to jde i když to nekončí, ten den, tak je to bezva. Maso čerstvý, sádlo domácí a to uzený, mňam. :-)

19 Jarka Jarka | Web | 4. prosince 2017 v 10:23 | Reagovat

Ta zabíjačka probíhala na pozadí krásné ladovské zimy a tu zimní atmosféru hezky dokresluje i to vyrovnané naštípané dříví. Prostě jako v pohádce! :-D

20 Elina Elina | E-mail | 5. prosince 2017 v 16:22 | Reagovat

Taky jsem chodila pomáhat švagrové při zabijačce a nešlo mi do hlavy proč mám napéct koláče,když tam bude spousta jídla.Až jsem to zažila a celý den dýchala jen vůni masa a pojídala z polívky a mozeček a výpečky atd.pak jsem pochopila.S chutí jsme se zakousli všichni do koláčů.No práce je u toho dost,ale je to mňamka ;-)  :-)  :-)

21 Eliss Eliss | Web | 5. prosince 2017 v 19:58 | Reagovat

Hlavně že se zadařilo 8-)

22 Ježurka Ježurka | Web | 7. prosince 2017 v 14:14 | Reagovat

Pár zabíjaček jsem absolvovala, ale to bylo ještě v mládí. Nejraději jsem měla ovárek, polévku ani jelítka jsem nejedla, jitrnice taky moc nemusím, tak bych si asi nejvíc pochutnala na těch výpečcích. A vepřový guláš vařím zítra, i když z pravé zabíjačky by byl určitě suprovější.

23 ohnice ohnice | Web | 7. prosince 2017 v 22:44 | Reagovat

Jituš a může začít zima u vás je o zásoby postaráno! Pašík se povedl. :-D

24 MirekČ MirekČ | Web | 9. prosince 2017 v 4:09 | Reagovat

... a my ještě pečeme předem buchtu - rohlíkovou do jitrnic.

25 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. prosince 2017 v 20:49 | Reagovat

Jituš, to byla rachota, vím co zabíjačka obnáší. Měla jsi spousty pomocníků a to se cení. Nyní doufám odpočíváš -"jen u pečení cukroví" :-D  :-)

26 Jitka Jitka | Web | 13. prosince 2017 v 11:56 | Reagovat

[25]: Včera jsem začala vanilkovými rohlíčky, dnes je na pořadí linecké.Neplánuji toho moc, ale mám ráda byt provoněný vanilkou a dalšími vůněmi, které patří k Vánocům. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi