Chalupářský bažant

2. ledna 2018 v 12:49 | Jitka |  Masová jídla
Když nám nějaký nimrod daroval bažanta, považovala jsem to za pomstu. Většinou jsem ho pekla s nádivkou, ale já jsem si na něm nikdy nepochutnala. Bylo to na manželovi, aby toho divokého opeřence pozřel. Když před několika dny přinesl domů bažanty zrovna dva, šla jsem téměř do mdlob. Už jsem zase slyšela jak mám bažanta udělat s nádivkou a upect. Řekla jsem si, že ani omylem a začala jsem brousit po internetu. Netrvalo to ani dlouho a narazila jsem na bažanta po chalupářsku. Ingredience se mně zamlouvaly a tak jsem bez dlouhého mluvení připravila marinádu a uložila ptáka do lednice. Jediné proti čemu jsem zaprotestovala byla úprava pečením. Druhý den jsem bažanta v kastrole obložila jak se doporučuje v receptu a jala jsem se ho dusit. Musím říct, že jinou úpravu už nebudu praktikovat. Výsledek je famózní a autorovi nebo autorce receptu děkuji. Našla jsem ho tady.

Marinádu jsem udělala přesně podle receptu, ale ptáka jsem obložila jen jedním větším jablkem a větší cibulí. Se slaninou jsem taky nešetřila. Použila jsem náš, čerstvě vyuzený bůček. Šťávu jsem rozmixovala a ničím nezahušťovala. Příště ho zkusím upravit stejně a omáčku zaliji smetanou. Jen tak na zkoušku. Venku totiž visí ještě jeden pták.Mrkající Z toho prvního jsme měli oběd na Silvestra a dnes jsme dojedli druhou půlku.

Mám ještě jednu poznámku. Manželovi se bažanta nechtělo škubat, tak ho stáhl z kůže. Proto jsem ho nechtěla péct, protože by to byla suchá podešev.

Kdyby náhodou recept z vaření.cz zmizel ukládám k sobě. Snad se autorka nebude zlobit.

200 g anglická slanina
1 ks odleželý bažant
150 g máslo
1 ks středně velká cibule
5 ks menší jablko

Marináda:
2 lžíce med
3 špetky sůl
1 cl olivový olej
1 lžička mletá sladká paprika

Postup:

Bažanta oškubeme, v rámci možností zbavíme broků, jemné chloupky opálíme nad plamenem.
Poté bažanta zbavíme vnitřností, odřízneme hlavu a pařáty, řádně omyjeme ve studené vodě a po osušení jej osolíme.
Připravíme marinádu z pěti lžic olivového oleje, lžičky mleté červené papriky, trochy soli a dvou lžic medu. Pořádně promícháme a bažanta marinádou potřeme zevnitř i zvenčí.
Asi pět plátků anglické slaniny vpravíme bažantovi pod kůži na hřbetě a do útrob. Do útrob mu také vložíme asi 50g másla. Dalších asi 100g másla vložíme do pekáčku, do kterého bažanta posadíme hřbetem vzhůru. Nakrájíme na kolečka středně velkou cibuli a na čtvrtky několik zralých jablek. Tímto bažanta obložíme a část jablek dáme i do jeho útrob.
Takto připraveného bažanta na pekáčku dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 2 hodiny. Pravidelně kontrolujeme a poléváme šťávou z pekáčku.
Poslední čtvrthodinku můžeme ubrat teplotu v troubě a zvolna dopékáme.
Jako příloha k bažantovi po chalupářsku se hodí rýže i brambory, ale klidně obojí dohromady.


Obrázek z Wikipedie
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 2. ledna 2018 v 12:58 | Reagovat

Já kdysi dělala bažanta tedy pečeného, ale
obloženého anglickou a nádivka byla z játrové zavářky. Nepřišel mi nijak zvlášť suchý, možná díky té slanině. Kupovali jsme ho v obchodě se zvěřinou, tudíž už oškubaného a vykuchaného. Navíc vzhledem že byl z bažantnice, a ne z honu odpadlo kutání broků :-)

2 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 2. ledna 2018 v 13:04 | Reagovat

To už je dávno, co jsme měli pečeného bažanta. Na chuť si už moc nepamatuji.
Jen mě hrozně štvaly broky! V té době jsem měla ještě dobré zuby a nehrozilo zlomení zubu o brok. ;-)  :-D

3 Eliss Eliss | Web | 2. ledna 2018 v 13:20 | Reagovat

Sbíhají se mi sliny! 8-)

4 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 2. ledna 2018 v 14:01 | Reagovat

Jituško, ty teda umíš dělat chutě :-)

5 Růža Růža | E-mail | 2. ledna 2018 v 16:21 | Reagovat

Jitu, bažanta jsem nikdy nejedla, ale docela mám chuť ho ochutnat. :-)

6 amelie amelie | Web | 2. ledna 2018 v 17:08 | Reagovat

Děláš mi chutě.

7 Kitty Kitty | E-mail | Web | 2. ledna 2018 v 21:02 | Reagovat

Tata byl hajdal a občas (kdysi) přinesl bažanta. Taky jsme se báli broků a byl většinou suchý. Asi je potřeba ho dělat pod křidlou a polévat a polévat. Dala bych si, kouknu se na "zdroj", kde je možná fotka. Vzala jsi to od podlahy a zadařilo se. Na netu se najdou věci! Všem, kdo budou připravovat bažanta, přeji úspěch a jedlíkům dobrou chuť bez zbytečných broků :-)

8 věrka věrka | 3. ledna 2018 v 9:22 | Reagovat

To vypadá na dobrý recept a ta smetana si myslím, že by mohla ještě chuť zlepšit. Já jsem bažanta nikdy nejedla, ale divokou kachnu a nebo perličku, to jsem si moc pochutnávala. Mají krásně měkké maso a krátké. Moc bych si dala zase jednou, ale není zdroj. :-)

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 3. ledna 2018 v 17:04 | Reagovat

Hm, nedávno manžel vzpomínal na zajíce na smetaně. Já připoměla hony na Jížní Moravě a zdroj našeho táty, kamaráda myslivce. Bažanty jsme mívali a zajíce taky. Maminka jej uměla připravit, ale jak, to mě zajímalo až na talíři. :-(  :-)
S mým mužem kuchtíme a vždy vše pečeme pod pokličkou s přídavkem vody a ne jak mnozí pouze na másle a nebo jiném tuku. Klubové posezení často zamíří směr vaření a pečení, to se občas nestačíme divit nad mnohými kopanci,a le i uměním kuchařek. :-)

10 Jarka Jarka | Web | 4. ledna 2018 v 9:48 | Reagovat

Našla jsi prima recept což mě inspiruje, aby se také poohlédla po internetu. Už delší dobu mám totiž na mrazáku srnčí kýtu a nevím, co s ní. Zvěřinu jsem měla jen párkrát za život a musím se přiznat, že mi moc nechutnala. Ovšem tento recept na bažanta vypadá opravdu náramně. :-P  :-)

11 Marie Marie | E-mail | Web | 4. ledna 2018 v 18:07 | Reagovat

Jitko, bažanta jsme měli doma jenom jednou, naši ho kdysi vyhráli v tombole na plese. Do dnes si pamatuji, jak jsem ho hladila po těch nádherných peříčkách a na všechny se doma zlobila, jak jen toho chudáčka můžou oškubat a sníst. 8-O  ;-)  :-D

12 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 5. ledna 2018 v 14:40 | Reagovat

Nedávné jsem jedl pěkně na dovoko udelanou perličky

13 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 6. ledna 2018 v 13:20 | Reagovat

Bažanta jsem nikdy nejedla :-)

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 8. ledna 2018 v 17:03 | Reagovat

Tenhle recept se mi zamlouvá a moc! Co když místo bažanta udělám perličku 🤔 Mám ji totiž v mrazáku 😝

15 Bellatrix Kanato Sakamaki Bellatrix Kanato Sakamaki | Web | 8. ledna 2018 v 22:42 | Reagovat

já maso nejím :-D

16 Jitka Jitka | Web | 10. ledna 2018 v 10:36 | Reagovat

[14]: Myslím, že klidně může být i perlička. Já jsem uvažovala i o kuřeti. Tam jde o tu marinádu, ta tomu dává šmrnc.A i to kuře bude jiné než jsme zvyklí. :-)

17 Ježurka Ježurka | Web | 10. ledna 2018 v 13:51 | Reagovat

Bažant - ani nevím, jak to chutná, ale nic takového mne nikdy nelákalo. Bažanty a divočáka miloval můj tatínek, ale já to nikdy neochutnala. Jednou jsem ochutnala srnčí steak, ale jen ochutnala. Pak už ne. Divné, co?

18 Hanka Hanka | 10. ledna 2018 v 14:47 | Reagovat

Já tedy napíšu něco, co asi nevyzní, ale je to pravda. Bratranec mého otce byl myslivec a tak občas za mého dětství nějaký bažant byl. Dostali jsme ho, tak se připravil a snědl. Že by to na mně nechalo nějakou vzpomínku, myslím kladnou, to fakt ne. Jako dítě opravdu nevím, jak to mamka připravila. Jen si vzpomínám na tu spoustu broků, které pořádně nešlo vybrat. Takže já bych doporučila myslivcům, aby ty bažanty raději méně stříleli a když už bych bažanta dostala, tak bych ho s díky poslala dál. Není to namířeno proti Jitce, ať promine, ale raději koupím to kuře nebo kousek vepřového a najíme se chutně. Oni ti myslivci toho postřílejí a pak to rozdávají i tomu, kdo to moc nechce, nevím proč, jestli si myslí, že ti podarovaní budou skákat radostí... [:tired:]  :D No, to jsem zase napsala něco, co nevyzní. ;-)  :D

19 Jitka Jitka | Web | 11. ledna 2018 v 7:52 | Reagovat

[18]:Ani já jsem radostí neskákala. Kdybych ho měla ještě škubat, tak by asi skončil v popelnici. Ale nedostaneš bažanta každý den, takže jednou za rok se to dá přežít.A musím říct, že v této úpravě to bylo opravdu chutné jídlo. Broků moc neměl ani jeden (dostali jsme dva) a nebo já jsem měla štěstí, že jsem na žádný brok nenarazila. :-)

20 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 14. ledna 2018 v 11:35 | Reagovat

Bažanta už jsme neměli hodně dlouho, ale vím, že to většinou bylo opravdu celkem suché, přestože obložený slaninou byl. Tohle je zajímavý recept a vyzkouším na kuřeti, říkalo se přece kuře 100x jinak :-)  :-)

21 Oli Oli | Web | 18. ledna 2018 v 12:51 | Reagovat

Nadívaný bažant - to zní jako z královského stolu. Jedla jsem ho v dětství, když jsme dostali od strýčka myslivce. Ale mamka z něho taky nebyla nadšená. Že jí dá práci oškubat, že je hubený a plný broků. Už si ani nepamatuju, jestli mi chutnal.;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi