Laň na rozmarýnu a víně

28. února 2018 v 13:12 | Jitka |  Masová jídla
Už včera jsem uvařila luštěninovou polévku se slzovkou a protože to bylo dost syté, ani jsme druhé jídlo už nejedli. Zůstalo na dnešek a bude oběd i zítra. Ta polévka byla ze směsi luštěnin, které se už namíchané dostanou koupit a protože jsem měla doma balíček slzovky, která je mimochodem velmi zdravá obilnina, tak jsem ji do toho přidala. Polévka byla výborná. No a tím druhým jídlem byla kýta z laně připravená na rozmarýnu a červeném víně.

Popíšu v krátkosti jak jsem s tím naložila. Odblanění je ta nejhnusnější práce, ale pak už je radost připravit takovou pochoutku. Přes noc jsem maso nakrájené na větší kostky naložila do olivového oleje s česnekem nakrájeným na plátky
a s několik snítkami rozmarýnu. Druhý den jsem na oliv.oleji osmahla cibulku, kořenovou zeleninu nakrájenou na drobounké kostičky (mraženou) a pak maso naložené v marinádě tak, aby se zatáhlo. Pak jsem je podlila červeným vínem a dusila do změknutí.Ničím jsem nezahušťovala. Ta zelenina udělala své. Já jsem si to dala s rýžovými nudlemi a pořádnou porcí čerstvé zeleniny.


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 28. února 2018 v 13:18 | Reagovat

Tak pro divočinu mám slabost! :-)

2 Jarka Jarka | Web | 28. února 2018 v 14:21 | Reagovat

Škoda, že jsi recept nedala asi před měsícem. To jsem se rozhodla zpracovat darovanou srnčí kýtu, kterou jsem měla bezmála rok na mrazáku. Tak dlouho tam byla právě proto, že jsem si s ní nevěděla rady. Nakonec jsem našla recept na nějaké ragú, ale že by mi to zvlášť moc chutnalo, to se říct nedá. Třeba by ten tvůj recept byl lepší. :-P

3 Kitty Kitty | Web | 28. února 2018 v 15:25 | Reagovat

Divočinu milujeme, recept si schovám. Občas se zdejším lovcům podaří ulovit kaňourka a i na nás nějaký kousek zbude. Laň uteče - zrovna před hodinou při venčení v dálce skákaly tři laně. Krása - jen je na ně na polích tvrdo...
Abych nezapomněla - máš pěkný kabátek blogu!

4 babaraba babaraba | 28. února 2018 v 17:16 | Reagovat

U nás není to dlouho jedna lań uhynula, nažrala se  totiž řepky- dobře pohnojené.Polévka se slzovkou - co je to slzovka? U nás se takový výraz vůbec nepoužívá a pak jak mám tomu rozumět. :-)

5 Růža Růža | E-mail | 28. února 2018 v 17:49 | Reagovat

Jitu, laň jsem nikdy nejedla a docela bych tvůj recept ochutnala, vypadá lákavě. :-)

6 Maruš - Fukčarinka Maruš - Fukčarinka | Web | 28. února 2018 v 19:33 | Reagovat

Slzovky a laň, to jsem Jitko dlouho pátrala, co je slzovka za luštěninu a laň 8-)Kopyto, představila jsem si labuť :-D
Kde se to bere ve mě, že by ještě ten "můj trojboj" [:tired:]
Ne, vše vyjasněno, slzy jsou obilnina a laň je srnčí. To jste si pošmákli :-)

7 Věrka S. Věrka S. | E-mail | 28. února 2018 v 19:49 | Reagovat

Jitko, dobré ňamky jsi připravila, sliny se sbíhají. Polévku ze směsi luštěnin také občas vařím, ale přiznám se, že o slzovce jsem v životě neslyšela. Musela jsem si ji vyhledat a zní to zajímavě,musím se po ní podívat. :-) :-)

8 Hela* Hela* | 28. února 2018 v 20:25 | Reagovat

Divočinu jsem nikdy nejedla a slzovku taky neznám, ještě tak pohanku, ale vypadá to lákavě :-)  :-)

9 Janka Janka | Web | 28. února 2018 v 22:38 | Reagovat

Jituš, ty jsi mistr kuchař!!Samé dobrůtky, které mně byly zatím utajeny. Moc tě obdivuji, že si s tím dáš tu práci. :-)

10 věrka věrka | 1. března 2018 v 8:15 | Reagovat

To byla určitě dobrůtka. Já budu dneska dělat prejt a aby nebyl tak mastný, tak do něho poslední dobou přimíchávám trochu pohanky. To jsem tak jednou udělala, že mi trošku zbylo a od té doby to dělám, je to dobrý a dokonce i studený na chleba. Na tu slzovku se musím taky podívat.

11 Ježurka Ježurka | Web | 1. března 2018 v 16:36 | Reagovat

Jituško, máš můj velký obdiv! Nic podobného jsem nejen nikdy nevařila, ale ani nejedla. Jím maso pouze klasické a možná nedělám dobře, já vím.

12 Jitka Jitka | Web | 2. března 2018 v 11:31 | Reagovat

[4]:[6]:[7]:[8]:[10]:[11]: O slzovce si můžete přečíst tady. nevím jestli ji najdete v běžném obchodě. Objednala jsem si ji tady:http://www.hatomugi.cz/o-slzovce/

13 Zdenka Zdenka | Web | 3. března 2018 v 7:33 | Reagovat

Slzovku jsem viděla u nás v bezobalovém obchodě, příště ji určitě koupím :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi