Rebarborový koláč ze špaldové mouky

29. května 2018 v 16:14 | Jitka |  Moučníky
Byl v plánu už o víkendu, ale nakonec jsem zvolila koláč poskládaný z dětských piškotů, zakysané smetany a jahod. Rebarbora na zahrádce dostala letos co proto, jelikož si těsně vedle ní Sára vyhrabala ohromnou díru. Asi tam zacítila nějakou myš a to potom hrabe hlava nehlava a část rebarbory přitom polámala. Tak jsem použila to, co z rebarbory zbylo a zadělala na koláč. Průšvih byl, že jsem měla doma jen zbytek, 25 dkg hladké mouky. Nechtěla jsem kvůli tomu hnát manžela do obchodu vzdáleného 4 km a tak jsem přidala do půl kila mouku špaldovou. Můj osvědčený recept na kynuté těsto s něčím takovým nepočítá a tak jsem trnula jak to bude kynout. Naštěstí těsto krásně vykynulo a koláč se pěkně upekl.







Pro ty z vás, které by jste chtěly těsto vyzkoušet recept najdete tady a mouku dejte půl na půl . Už jsem jednou použila polovinu hladké a polovinu polohrubé a taky to dopadlo dobře. Příště to zkusím jen ze špaldové mouky. Je prý zdravější.
Špaldová mouka je trochu tmavší a tak je tmavší i koláč.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lída Lída | 29. května 2018 v 16:20 | Reagovat

Milá Jitko, Tobě se povede všechno a vždycky.Od teď budeš péct se špaldovkou napořád, jak se jednou vyzkouší, nechce člověk jinak... Měj se krásně! :-)

2 Růža Růža | E-mail | Web | 29. května 2018 v 16:38 | Reagovat

Jitu, koláč vypadá náramně, hned bych si dala. :-)

3 Danka Danka | E-mail | 29. května 2018 v 16:42 | Reagovat

Jak tak čtu,tak pokus-omyl vyšel :-D Šikovná ženská si dovede poradit,že??Tak at ti v životě všechno takhle dobře dopadne.

4 Hanka Hanka | 29. května 2018 v 22:48 | Reagovat

Já myslím, že když je to špaldová mouka, není obav, že nevykyne. Sama jsem se naučila dělat kynuté těsto podle tvého receptu, za což děkuji a už moje babička mi vždy radila, abych dávala hladkou a polohrubou mouku půl na půl. Povedlo se ti koláč výborně vyfotit a už od pohledu je poznat, že chutná výborně. :-)

5 Iva Iva | 30. května 2018 v 4:54 | Reagovat

Dobré ráno, paní Jitko,sliny se mi sbíhají. Dříve jsem taky pekla rebarborovou buchtu, a ještě jsem na ni dávala jahody. Jahodovo rebarborová buchta to byla.Se špaldovou moukou nemám zkušenost. Ale mám příhodu - byla jsem nedávno za kamarádkou v domově důchodců. Probíráme jídelníček, na odpolední svačinu byla špaldová "buchta", název buchty si už nepamatuji, ale není důležitý. Kamarádka se nafoukla, pffff, to ejím, to si nevez,u, co je zdravé  není pro mě. Říkám jí, že špalda je druh pšenice, ne to nejí, protože to je zdravé.
krásný den.

6 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 30. května 2018 v 8:16 | Reagovat

Mňam, nezbyl kousek? Asi ne... :-D

7 Zdenka Zdenka | Web | 30. května 2018 v 8:26 | Reagovat

Já už ani jinou mouku doma nemám :-D  :-D , než špaldovou celozrnou ;-)  :-) A dělám z ní úplně všechno ;-)  :-)

8 Jitka Jitka | Web | 30. května 2018 v 10:22 | Reagovat

[5]: Já si z dětství pamatuji, že co jsem neměla ráda, to maminka říkala, musíš to jíst je to zdravé a tak všechno zdravé jsem odmítala i když už jsem nebyla dítě. Už jsem vše přehodnotila. Změnily se mně chutě a tak si občas dám i to "zdravé" podle mé maminky. :-D Ale musím potvrdit, že z té špaldové mouky je koláč ještě lepší než z bílé mouky.Mnohem nadýchanější. Už asi jinou mouku používat nebudu. Měla jsem ji koupenou jen abych ji vyzkoušela a začala ji používat kvůli zdravější stravě v rodině, protože manžel je na sladké a tak abych ho trochu šetřila, když si to neumí odpustit. Zkouška proběhla dobře a tak budu pokračovat. :-)

9 Jitka Jitka | Web | 30. května 2018 v 10:25 | Reagovat

[6]: Ke snídani ještě zbyla, ale dočkala jsem se náramné pochvaly  od manžela. Podle toho mého receptu jsou všechny buchty povedené, ale tato je ještě povedenější. :-)

10 Jitka Jitka | E-mail | Web | 30. května 2018 v 10:27 | Reagovat

[7]: U nás to asi taky tak dopadne. :-)

11 Janka Janka | Web | 30. května 2018 v 20:46 | Reagovat

Mám na zahrádce po rodičích také rebarboru. Nikdy jsem jí moc na chuť nepřišla. Ale láká mě to vyzkoušet, jak mi to nyní bude chutnat. :-)

12 Ježurka Ježurka | Web | 31. května 2018 v 17:08 | Reagovat

Ze špaldové mouky jsem ještě nepekla, ale chuť to snad jinou nemá, nebo ano?

13 Jarka Jarka | Web | 1. června 2018 v 9:29 | Reagovat

Na rebarborový koláč mám chuť. Dělala jsem koláč s jablky i s třešněmi, ale zdál se mi takový mdlý.
Na rebarboru se mi sbíhají sliny, mňam. :-P  :-)

14 Jitka Jitka | Web | 1. června 2018 v 10:36 | Reagovat

[12]: Chuť není nijak výrazně jiná, jen je z ní těsto trochu tmavší.Klidně to vyzkoušej, bude vám chutnat. :-)

15 Maruš - Fukčarinka Maruš - Fukčarinka | Web | 2. června 2018 v 18:58 | Reagovat

Jitko, na kynutý koláč nepoužívám jiný recept než ten tvůj. Mouku dávám polohrubou, nedávno jsem také pekla rebarborový koláč. Rebarboru jsem mírně podusila na másle, nakonec po stáhnutí ze sporáku vše mírně zahustila strouhaným perníkem. Koláč byls drobenkou, jak jinak. Chutě vynikající :-)

16 tetkapernikarka tetkapernikarka | 3. června 2018 v 12:17 | Reagovat

Jituško,koláč podle tebe určitě vyzkouším,vypadá hodně dobře :-) Teď mám zlomený prst na pravé ruce,ale mám pomocníka Marečka,tak možná bude i brzy :-D Přeji pěknou a pohodovou neděli :-)

17 Hela* Hela* | 5. června 2018 v 14:15 | Reagovat

Ahoj Jitko, na novoty moc nejsem, ale Tobě věřím, tak špaldovou mouku zkusím :-)

18 Jitka Jitka | E-mail | Web | 5. června 2018 v 15:22 | Reagovat

[17]: Udělej to půl na půl. Půl špalda a půl klasika. Jaké by to bylo ze samé špaldové nevím. Toto byla z nouze cnost, ale naštěstí vyšla. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi