Když přerostou nakladačky

26. července 2018 v 19:44 | Jitka |  Zavařeniny
Když přerostou okurky nakladačky, což se lehce stane, protože se umí vtipně schovávat pod listy, nakládám je do čtyřlitrovky. Manžel má rád klasické kvašáky, ale ty já ráda nemám. Pro sebe si do čtyřlitrovky naskládám ony přerostláky, propíchám je vidličkou a zaliju teplým nálevem na nakladačky. Ten teplý nálev způsobí, že jsou k jídlu už za pár dní.
Recept na nálev se mně nechce opisovat a tak pokud máte zájem klikněte zde a nálev si přečtěte. Letos už mám 40 omniovek s okurkami ve sklepě a sklizeň stále pokračuje. Letošní úroda je opravdu bohatá nejen na okurky, ale i na ovoce . Stále je co dělat a uskladňovat. Už bych se na to nejraději vybodla, ale co když příští rok nebude nic? Pak budou zásoby dobré.Zítra budu dělat další várku pečeného čaje. Mám ještě dost rybízu, angreštu a josty. Přidám k tomu nějakou broskev a z mrazáku vyndám jahody. V zimě se bude tato dobrota taky hodit.A nesmím zapomenout na zpracování rajčat. Nejspíš budu dělat majdu podle Blančina tatínka. Ta je výborná ke všemu. Řekla bych, že je lepší než klasický kečup. Recept na majdu podle Blanky najdete tady . Má krásnou barvu a taky báječně chutná. Letos do ní dám víc pálivých papriček, protože chlapi to mají raději pikantnější. Miluščina palivce mám ještě od loňska, tak ten se letos dělat nebude. No a to by mohlo stačit. Nejspíš mě úroda dožene do dalšího zpracovávání, ale to není tak akutní. Zavařování hrušek, jablek a sušení křížalek z nich, není zatím na pořadu dne. Sbírání švestek do bečky není moje starost, to si ošéfuje manžel a já už budu mít veget.


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Květa Květa | E-mail | Web | 26. července 2018 v 19:49 | Reagovat

Jituš, s úrodou je to asi všude stejné. Dozrávají ostružiny, jabka rozdávám a rajčata zpracovávám jak se dá. V tom horku je to děs... :-)

2 Evina Evina | E-mail | 26. července 2018 v 20:12 | Reagovat

Přeji vám tu nádhernou úrodu.Dnes jsem mohla koupit meruňky za 80Kč,brambory za 17Kč...jen banány za 16Kč.Vzpomínám na zlaté časy dětství,kdy jsem na Moravě měli u domku zahradu.Taťka byl vynikající ovocnář :-)
Přeji krásný podvečer :-)

3 Evina Evina | E-mail | 26. července 2018 v 20:12 | Reagovat

Jsem ve spamu :-(

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. července 2018 v 22:50 | Reagovat

Jitko, dáváš do okurkové láhve stroužek česneku?Nás to naučila jedna paní, když nám dala ochutnat její okurky. Měly zvláštní dobrou chuť. Stačí jeden oloupaný stroužek  před uzavřením přidat.Možná to znáš. :-)

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. července 2018 v 22:54 | Reagovat

Když bylo dost přerostlých nakládaček, dělala tchyně-tedy mama na Slovensku čalamádu-  nakrájené na kolečka (na struhadle) okurky, cibule,  zelí na nudličky,  zelenou i červenou papriku, na to lák a hotovo.Někdy dávala i zelená rajčata nakrájená .

6 Ema Ema | E-mail | Web | 26. července 2018 v 23:09 | Reagovat

[4]: Růženko, také přidávám česnek.:-)

Jituško, u nás to jistí čalamáda. Nakládám do malých skleniček, aby to dalo jednu porci a bereme si ji s sebou ke svačině.:-)

7 Jitka Jitka | E-mail | Web | 27. července 2018 v 8:16 | Reagovat

[4]: To má v okurkách rád můj muž, ale mně tam ta chuť česnek vadí. Dává si do těch svých i malou feferonku. Já dávám kopr, ale první už došel a další ještě pořádně nevyrostl.

[5]: To mohlo být dobré.

8 Jarka Jarka | Web | 27. července 2018 v 9:40 | Reagovat

Úroda je letos taková, že láme přetížené větve stromů. Viděla jsem to u nás v zahrádkách a ukazovali to dokonce i v televizi. Jsi teď zapřažená na plný úvazek v tom pokračujícím vedru ti není co závidět. Tak ať se dílo daří! :-)

9 Růža Růža | E-mail | Web | 27. července 2018 v 12:01 | Reagovat

Z přerostlých okurek jsem dělávala řezy, také byly dobré. Okurky jsem zavařovala podle receptu manželovy maminky. :-)

10 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 28. července 2018 v 7:12 | Reagovat

Já byla pro okurky na trhu. A kadlátky pomaličku dozrávají, nevím, jestli je šupnout do bečky nebo je nechat na jídlo. Mám obsypané dva stromy :-)

11 Jana Jana | 30. července 2018 v 7:31 | Reagovat

Omlouvám se, že se takto "přiživuji", ale paní Jitko, vy dokážete zpracovat skoro všechno. Neměla byste radu, co udělat z nezralých jablek. Pod tíhou úrody se nám úplně rozlámal strom a mně je líto to jen tak vyhodit. Jsou to podzimní jablíčka, která se nechala tak v říjnu už jíst.
Moc děkuji

12 Jitka Jitka | E-mail | Web | 30. července 2018 v 12:45 | Reagovat

[11]: Paní Jano, nikdy jsem nedozrálá jablka nezpracovávala, ale napadlo mě, že by možná nastrouhaná a prosypaná cukrem mohla v zimě posloužit do štrúdlu.Nastrouhat,přidat cukr, nacpat do sklenic a zavařit. Nepřidávat vodu. Možná bude potřeba je víc přisladit, ale myslím, že by to nemělo nic udělat.Zkuste pár sklenic.
:-)

13 Jana Jana | 30. července 2018 v 13:37 | Reagovat

[12]: Děkuji, zkusím to, pokud to bude kyselé, může se ještě jednou přisladit při pečení štrůdlu. Ale to bude jen taková "náplastiška", protože to obrovské množství prostě nezpracuji.

14 Jitka Jitka | E-mail | Web | 30. července 2018 v 17:32 | Reagovat

[13]:Hodně jsem o tom přemýšlela a už bych Vám napsala dřív, ale měla jsem holičku a tak píšu až teď. Když to jabko rozkrojíte, nejsou ta jádra aspoň trochu nahnědlá? Letos je všechno dřív, tak možná i ta jabka budou dřív zralá. Než si s tím dáte tu práci, zkuste si pár jablíček rozkrájet an kompot do kastrolku. Jde o to, aby jste nedělala zbytečnou práci a ještě do toho cukr. Na tom kompotu poznáte jestli to bude k jídlu. :-)

15 Jana Jana | 1. srpna 2018 v 8:46 | Reagovat

[14]:Ještě jednou moc děkuji za rady.  Jádra jsou ještě bílá, jablíčka jsou nakyslá (ale mně už chutnají), tak jsem udělala pár sklenic polotovaru na štrůdl, míchaný džem (jablíčka, přezrálé švestky, zbytky broskví a meruněk). Zkusím usušit nějaké křížaly  A hlavně nabízím všem sousedkám jestli si také nechtějí něco zpracovat.

16 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 30. srpna 2018 v 18:17 | Reagovat

Rychlokvasky...take bych si dal..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi