Hrušková povidla

29. září 2018 v 19:49 | Jitka |  Zavařeniny
Letos se urodilo tolik ovoce, že je třeba neustále něco zavařovat a i jinak zpracovávat. Nedávno jsem dělala povidla ze švestek, teď došlo na hrušky. Inspirovala jsem se těmi švestkovými a podobně jsem udělala i ta hrušková. Nakrájela jsem hrušky na kostičky. Neloupala jsem je, jen jsem vykrájela jádřince a vložila na hluboký plech. Prosypala cukrem, do gázy jsem vložila kousek celé skořice a 8 hřebíčků, vložila do hrušek a dala do trouby vyhřáté na 200°C. Pekla jsem tak dlouho, dokud se nezredukovala šťáva, kterou hrušky pustily asi na polovinu. Přidala jsem kyselinu citronovou, rum a část jsem rozmixovala. Horké jsem plnila do skleniček, otočila dnem vzhůru a po 10 minutách jsem je otočila. Bylo hotovo.

2,5 kg hrušek
1 kg krupicového cukru
8 hřebíčků
1 ks skořice / může být i mletá /
1 káv.lžička kyseliny citronové
1 dcl rumu



Protože jsme chytili první vlnu houbařské sezóny a manžel přinesl z lesa několik košíků praváků, udělala jsem krom omáčky, smaženice, řízečků a houbového pekáčku, taky naši oblíbenou houbovou čalamádu. Recept najdete v odkazu.




Papriky ze skleníku už stejně musely ven, protože už se o ně pokoušely mšice a tak se vše spotřebovalo beze ztrát.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Růža Růža | E-mail | Web | 29. září 2018 v 21:06 | Reagovat

Jitu, to jsou dobroty. Houby jsme měli jen 2x, byla omáčka, řízky a nějaké jsem nasušila. Přiznám se, že hrušková povidla jsem ještě neochutnala, ale určitě jsou moc dobrá. :-)

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. září 2018 v 21:58 | Reagovat

Hrušková povidla jsme dělávali u babičky. Hrušky nemáme, ani mladí na zahradě je nemají, takže smůla. S těmi povidly jsou výborné frgále- znáš? :-)

3 Evina Evina | E-mail | 29. září 2018 v 22:12 | Reagovat

[2]:Ano,taky mě hned napadlo-frgále a Rožnov:-)

4 Hela* Hela* | 29. září 2018 v 22:22 | Reagovat

To vypadá náramně!!! Myslíš, že by šla takhle udělat i jablečná?
Houbičky, mňam. Já jsem letos dostala jednou trošku akorát na smaženici. Do lesa daleko a pořád SUCHO :-(

5 Štěpánka Štěpánka | E-mail | 30. září 2018 v 6:07 | Reagovat

Paní Jitko vy jste pohádková babička :)
Paní Helo jablečná povidla jdou tak také udělat.

6 Jitka Jitka | E-mail | Web | 30. září 2018 v 8:04 | Reagovat

[2]: Znám a letos mám povidla poprvé a frgále budou.

[4]: Jak píše paní Štěpánka určitě to taky bude výborné. Není vyloučeno, že je z jablek taky udělám. Cukru dej podle chuti jablek, ale myslím, že u jablek nemůžeš udělat chybu, když dáš to kilo cukru. Hrušky jsou sladší a cukru mohlo být malinko méně, ale nevadí už se buchty nebudou cukrovat. :-)

[5]: Děkuji :-D

7 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 30. září 2018 v 18:58 | Reagovat

Hrušková povidla dělávala moje tchýně, je to dobrůtka :-)
Ty houbařské úlovky přeji všem, ale proč u nás nerostou :-x

8 Hela* Hela* | 1. října 2018 v 9:42 | Reagovat

Tu nádhernou fotku jsem už viděla?  ???
Jdu se vrhnout na povidla :-)

9 Ježurka Ježurka | Web | 1. října 2018 v 13:48 | Reagovat

Jituško, ty jsi ale opravdu moc šikovná hospodyňka. A určitě máš doma velký sklep. Stačíte to všechno zkonzumovat?

10 Jitka Jitka | Web | 1. října 2018 v 14:31 | Reagovat

Mám velkou rodinu a dělám to pro všechny. Baví mě to, ale poslední dobou mě to už trochu zmáhá. Jenže co s ovocem, kterého se letos tolik urodilo. Byl by hřích to nezpracovat. Příští rok třeba nic nebude a budeme rádi, že to ve sklepě najdeme. :-)

11 Hela* Hela* | 1. října 2018 v 18:16 | Reagovat

Jitu, tak jsem z 1 a 3/4kg jablek udělala 1 a půl sklenice povidel. Zkusila jsem zavařit nakrájená jablka v troubě (na štrůdl), ale nic mi nechytlo, asi je taky svařím na povidla :-(

12 Jitka Jitka | Web | 1. října 2018 v 19:41 | Reagovat

[11]: Já jsem měla problém s víčky u sklenic na čalamádu. Záleží na výrobci. Ta víčka, která nechytla byla malinko větší, pouhým okem nepostřehnutelné. Musím si dávat pozor co kupuji.Jako náplň do buchet se budou jablková povidla hodit . Nakonec možná i do toho štrúdlu, pokud budou dostatečně hustá.

13 Hela* Hela* | 1. října 2018 v 23:09 | Reagovat

??? Šoupla jsem je zpátky do trouby a najednou chytla všechna, jenže řezy se rozvařily. No něco s tím upeču :-)

14 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 3. října 2018 v 20:21 | Reagovat

I nerozvarene, takovy to komot z hrušek, rebicku a skořice je moc dobrý

15 VendyW VendyW | E-mail | Web | 4. října 2018 v 10:08 | Reagovat

Hrušky bohužel tady u nás nejdou, takže tuhle mňamku si nedopřeju.... s houbama to je asi tak, že jsem viděla jen jednoho křemenáče v pangejtu a to bylo letos zatím jediné co jsem viděla.

16 VendyW VendyW | E-mail | Web | 4. října 2018 v 10:08 | Reagovat

[14]:Jo, tak ten jsem milovala! měli jsme v Praze na zahrádce velkou hrušku takže materiálu bylo pořád dost a dost....

17 Jitka Jitka | E-mail | Web | 4. října 2018 v 10:20 | Reagovat

[14]: Taky hrušky zavařujeme, sušíme na křížalky a letos poprvé jsem dělala povidla. Z hrušek je výborné všechno.

[15]: U nás bylo asi 14 dní plodných na houby a teď už šlus. Už je v noci hodně zima. Jsem ráda, že jsme to v těch čtrnácti dnech stihli. :-)

18 Janka Janka | Web | 4. října 2018 v 14:44 | Reagovat

Jituš, ty zužitkuješ opravdu všechno. Mám se ještě co učit.... :-)  :-)

19 Jitka Jitka | E-mail | Web | 4. října 2018 v 15:15 | Reagovat

[18]: No, nevím kdo by měl ke komu jít do učení. :-D

20 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 7. října 2018 v 20:16 | Reagovat

Jituško, mám dojem že jsem nakoukla k mamce :-D Taky pořád zavařuje a vše zpracovává. A mně je nejvíc líto, že jsou už rajčata pryč. Miluju je a těch se nikdy nepřejím. :-)

21 Jitka Jitka | E-mail | Web | 7. října 2018 v 20:23 | Reagovat

[20]: No jo Helenko, když my jsme ta stará škola i když Tvoje maminka je mnohem mladší, ale když už to vypěstujeme, nemůžeme to jen tak hodit do kompostu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi