Popeleční středa

26. února 2020 v 12:00 | Jitka |  Křesťanské svátky
Popeleční středou vstupují věřící do čtyřicetidenního postního období, které je přípravou na oslavu Velikonoc. V liturgickém kalendáři je to středa, která předchází první neděli postní a označuje začátek postní doby. Datum Popeleční středy je tedy pohyblivé jako i Velikonoce
Začátek postní doby byl v průběhu dějin přesunut ze 6. neděle před Velikonocemi na předcházející středu, aby se z postní doby vyčlenily jednotlivé neděle, které nejsou chápány jako postní den.

Popelec znamená:
"Jsi a budeš prach"

Pamatuj, že prach jsi a v prach se obrátíš" (srov. Gn 3,19), nebo "Obraťte se a věřte evangeliu" (Mk 1,15). Přijetí popelce je znamením pomíjivosti člověka a odhodlání zříci se zlého jednání (hříchu). Tento symbol je převzatý z biblické tradice. Symbolicky se tak naznačuje stav člověka, který vyznává před Bohem svůj mnohdy špatný život, své nepravosti, své zlé jednání (hřích) a vyjadřuje vůli vnitřně se obrátit s nadějí, že mu Bůh odpustí. Popel, symbol smrti a nicotnosti, se získává ze spálených palmových a olivových ratolestí (ev. "kočiček" - v našich krajích) posvěcených v předešlém roce na Květnou neděli.
Kdo by chtěl vědět víc, najde to v odkazu zde.

Pro mě to znamená to, že můžu v kuchyni vyhlásit sanitární den, protože v naší 4 km vzdálené restauraci dělají v tento den na objednávku výborné koblížky. Na talíři se jen smějí, ale dlouho nebudou, protože hned jak dopíšu článek, pustím se do nich. V jedné porci jich je pět, tak zbývající tři mám k odpolední kávě.




A ještě jedna fotka z minulého týdne, kdy jsem dělala vepřové ve vlastní šťávě. Obdoba vepřových konzerv. Kdyby byl zájem, tak podrobný popis najdete tady



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | E-mail | 26. února 2020 v 12:21 | Reagovat

Koblížky vypadají báječně. Dala bych si. ;-) :-D
Jedna fotka se ztratila.
Nikdy si nepamatuji jak se nazývají některé mezníky před Velikonocemi. Asi proto, že jsou pohyblivé.

2 Jarmila* Jarmila* | E-mail | 26. února 2020 v 12:21 | Reagovat

Po odeslání komentáře se fotka s masem objevila. :-)

3 Jitka Jitka | E-mail | Web | 26. února 2020 v 12:25 | Reagovat

[2]: Musela jsem článek upravit, protože tam byla ještě velká fotka z článku ze kterého jsem čerpala a ta celý můj článek rozbombardovala. Proto ta masová fotka, která s půstem nemá nic společného na chvíli zmizela a musela jsem ji tak znovu dodat. :-D

4 Jara Jara | E-mail | 26. února 2020 v 12:38 | Reagovat

Prosím odkaz na maso ZDE nefunguje děkuji

5 Růža Růža | E-mail | Web | 26. února 2020 v 12:49 | Reagovat

Jitu, teď se dívám na ČT1 na pořad Sama doma a o Popeleční středě tam mluví.
Kobližky vypadají lákavě. My měli k obědu polévku a palačinky. :-)

6 Jitka Jitka | E-mail | Web | 26. února 2020 v 12:57 | Reagovat

[4]: Zkuste znovu, já jsem to vyzkoušela a jde to. :-)

7 Ježurka Ježurka | Web | 26. února 2020 v 13:11 | Reagovat

Jituško, díky za krásné povídání o popeleční středě a ostatních věcech. My jsme dnes měli zelí a chlupaté knedlíky s cibulkou bez masa. Ne, kvůli tomu, že je dnes ta popeleční středa, ale manžel má stále ještě dietu a sladké nejí. Ale zvládli jsme to též.

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. února 2020 v 14:09 | Reagovat

Přiznávám kajícně, že my na nějaké   posty nejsme. Střídáme masitou i bezmasou stravu podle chuti a zvyklostí. A  podle toho, co je doma. Jak to kdo má zařízeno. :O) :-)

9 Jitka Jitka | E-mail | Web | 26. února 2020 v 14:14 | Reagovat

[8]: U nás je to taky tak, to jen že využívám tu příležitost a nemusím sama smažit koblihy. :-)

10 Chudobka 1970 Chudobka 1970 | 26. února 2020 v 15:47 | Reagovat

Já smažila koblížky v sobotu :-D

11 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. února 2020 v 16:19 | Reagovat

Manžel občas koupí koblihy, tak jen 2 ks, trochu se  vyhýbáme smaženému. Ale pro chuť klidně, mají je tady dost často. ;-)

12 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 26. února 2020 v 17:11 | Reagovat

O tu vepřovku bych zájem měla, dala bych si ji teď hned. Zaujalo mě datum výroby, samá dvojka :-D  :-D

13 Růžena Růžena | Web | 26. února 2020 v 18:31 | Reagovat

Tak zájem by byl :-D Jak o koblížky tak o maso v domácí konzervě . Jen kdyby mi to někdo udělal :D  Masové konzervy tady máme naštěstí dobré, ale jen hovězí, kobližky prodávají buď plněné krémem nebo prázdné, v podobě věnečku.
Hezké povídání o Popeleční středě😊

14 Hanka Hanka | 26. února 2020 v 20:32 | Reagovat

Ráda jsem si přečetla o popeleční středě, i když mi to "nic neříká", beru to jako tradici, kterou jsme nikdy nedodržovali. Nějakou postní dobou se neřídím, jím na co mám chuť a jestli je postní tradice nebo ne, je mi to fuk. Takže dneska jsme měli výborně připravenou panenku se šťouchanými brambory, okurkový salát k tomu. Panenku připravoval přítel, který se v kuchyni neztratí :-D . Koblížky jsem dělala asi 2x v životě, občas je koupíme v Globusu ke kávě, vždy pro každého 1 ks. Je to sladké i mastné, takže stačí. :D

15 věrka věrka | 27. února 2020 v 10:34 | Reagovat

Já bych si pochutnala na všem, popelec, nepopelec, mě to nic neříká a jím na co mám chuť. Dneska budu mít prejt a to si pochutnám. :-) Koblihy nepeču, taky si občas koupím v Globusu, mají je nejdobřejší z celého města. Ale mám chuť na buchty, tak možná, že se utrhnu a na sobotu udělám pár uzlíků a osmažím jako koblihy, pak bych je obalila ve skořicovém cukru a to by byli mladí rádi, ha. Když jsem byla ještě doma u našich, tak maminka dělala uzlíky i koblihy, ale uzlíky kvůli mě, protože ty byly suchý a koblihy s marmeládou a já jsem je nemusela, tak maminka udělala vždycky pár, říkali jsme tomu ptáčky. U nás máme nový sníh, ale určitě brzy roztaje, máme nad nulou. Bude trochu vody, už je to i v lese vidět, že trochu vody přibylo, naplnily se stružky i potůčky. Projel pluh a posypali, tak je silnice upravená. :-)

16 Hela* Hela* | 28. února 2020 v 0:49 | Reagovat

Ahoj Jitko, dnes jsem se vrátila z lázní, kde mě překrmovali, tak snad doma budu jíst trochu míň, ale kobližky vypadají mňamózně :-)  :-)  :-)

17 Fukčarinka Fukčarinka | 29. února 2020 v 23:01 | Reagovat

Mám cukání usmažit pár koblizku

18 Ian Dury Ian Dury | E-mail | Web | 1. března 2020 v 17:52 | Reagovat

A teď až do Velikonoce byl dříve pusť.. Nebylo to těžké, naši předkové žili většinou tak jako tak z ruky do úst..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi