Rychlý karlovarský knedlík

21. února 2020 v 12:50 | Jitka |  Bezmasá jídla
Včera si manžel koupil ledvinky. moc často je nevařím a já osobně se bez nich obejdu. No, občas je potřeba druhé polovičce vyhovět a tak dnes k obědu budou ledvinky. Já bych si vystačila s rohlíkem, ale manžel chtěl knedlík. V restauraci dnes zbytný knedlík neměli a tak prý udělej karlovarský. No tak jo i když nadšením jsem nebyla celá bez sebe.
Když bylo těsto připravené, chtěla jsem to dát do střeva na tlačenku, abych se nemusela vztekat s fólií. Přinesl mně zbylé střevo od zabíjačky. Mohla jsem tušit, že to nebude jen tak. Na jednom konci už bylo střevo zavázané. Až jsem měla téměř všechno těsto uvnitř, všimla jsem si, že na druhém konci vytíká. Nejspíš se jim nehodilo střevo ani u zabíjačky. Muž měl štěstí, že nebyl poruce. Vzala jsem tedy funglovku, zavázala a nacpala znovu těsto. Už je knedlík v kastrólu. Jsem zvědavá, jak to dopadne.

  • starší rohlík 6ks
  • vejce 2ks
  • nasekaná petrželka 2 - 3 lžíce
  • hrubá mouka 10dkg
  • sůl čajová lžička
  • mléko 250ml
Rohlíky rozkrájíme na malé kostičky, přidáme petrželku, sůl a mouku. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s mlékem, rozmícháme, nalijeme na rohlíky, zamícháme a necháme chvíli stát (5 - 10 minut).
Mezitím uděláme z bílků sníh a zamícháme ho do směsi.
Směs na karlovarský knedlík rozdělíme na dvě poloviny, vyklopíme na potravinovou fólii, vytvoříme tvar knedlíku, zabalíme a vaříme ve vodě asi 20 minut.Nebo jako já nerozdělené na dva díly a nacpané do střeva na tlačenku. Vařila jsem 35 minut.
Tento recept jsem opajcovala na https://erecepty.eu/karlovarsky-knedlik/ a upravila podle své potřeby.
A nesmí chybět obrazový postup







 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Danka Danka | E-mail | 21. února 2020 v 12:56 | Reagovat

No Jituš to papáníčko vypadá luxusně.Já bych tak "žra...."Ach jo.Přeji hodně takových hezkých dnů s dobrůtkama. :-D

2 Iva Iva | E-mail | 21. února 2020 v 13:32 | Reagovat

Dobry den, ledvinky mam rada s ryzi. Ale s knedlikem od Vas, taky bych si dala.

3 VendyW VendyW | E-mail | 21. února 2020 v 13:35 | Reagovat

Příští víkend bude v kuchyni velký experiment. Chci upéct kančí kýtu se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem... bude to takový oběd na oslavu mých i synových narozenin... ;-)

4 Jitka Jitka | Web | 21. února 2020 v 13:51 | Reagovat

[3]: Tak dej vědět. O perníkovém knedlíku jsem ještě neslyšela. :-)

5 věrka věrka | 21. února 2020 v 14:28 | Reagovat

Karlovarský knedlík jsem ještě nikdy nedělala, až budu mít náladu, tak ho budu muset vyzkoušet a dost dlouho se taky chystám na špekový knedlík. No a mám na něco chuť. Mám tady vařené drobné brambory, tak určitě něco spáchám. Já ty drobný brambory vařím ve slupce a pak vymýšlím co z nich. Minule to byly špalíčky a šišky se strouhankou a buchta bramborová křehká s jabkama, tentokrát si myslím, že by to mohly být knedlíky s blumama, co máme ještě v mrazáku. Takhle já občas blbnu, ale děti se nezlobí, ty jsou rády. :-)

6 Miloslava Miloslava | Web | 21. února 2020 v 15:30 | Reagovat

Ledvinky nemusím,ale knedlík vypadá dobřeeee. Není Jituš tuhý???Zda né tak někdy vyzkouším. :-)  :-)  :-)

7 Růža Růža | E-mail | Web | 21. února 2020 v 16:43 | Reagovat

Ledvinky mám ráda, ale nemám ráda to vykrajování. Karlovarský knedlík jsem také ještě nezkoušela, vypadá dobře. :-)

8 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 21. února 2020 v 18:07 | Reagovat

Já dělám karlovarský knedlík jako nádivku do kuřete. Vajíčko přidávám celé, nakonec lehce obalím ve strouhance a dám do vařící vody na 20 minut. Folii nepoužívám a ještě se mi nerozvařil. Zdravím :-)

9 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 21. února 2020 v 18:16 | Reagovat

Tak to vypadá  výborně. Podobný knedlík dělám do hrnečků.Mám tři smaltované půllitráčky, které se vejdou akorát do hrnce. Tak to zkusím dát také do střeva na tlačenku. Z vařených brambor dělám knedlíky s houskou a jsou také  fajn , spíš tužší, ale  výborné. :-D

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 21. února 2020 v 18:16 | Reagovat

Tak to vypadá  výborně. Podobný knedlík dělám do hrnečků.Mám tři smaltované půllitráčky, které se vejdou akorát do hrnce. Tak to zkusím dát také do střeva na tlačenku. Z vařených brambor dělám knedlíky s houskou a jsou také  fajn , spíš tužší, ale  výborné. :-D

11 Hanka Hanka | 21. února 2020 v 18:20 | Reagovat

Ledvinky nemusím, ale kdo to má rád, proč ne. Karlovarský knedlík jsem nevařila a asi nebudu, v naší blízkosti je pekárna, která mimo jiné dělá výborné knedlíky a ten karlovarský mají fakt výborný, takže je výhodné to koupit v naší Hrušce, kam pekárna dodává. Jen nakrájím, ohřeju a je to bez práce. :-D

12 Jana Jana | E-mail | Web | 21. února 2020 v 19:16 | Reagovat

Nedělám ani jedno,ale kdyby mi to někdo tak hezky naservíroval,klidně bych si dala :-)

13 Jitka Jitka | E-mail | Web | 21. února 2020 v 19:16 | Reagovat

[11]:Když bydlíš na"samotě u lesa", kde není ani obchod, nemůžeš si vymrčovat. V hospodě dělají knedlíky jednou za dva dny a když se zrovna netrefíš, musíš si vypomoct jinak, Z naší hospody vzdálené 4km, jsou knedlíky velice dobré, ale dnes zrovna nevařili. :-)

14 Jitka Jitka | E-mail | Web | 21. února 2020 v 19:18 | Reagovat

[10]: Taky je dávám někdy do hrnečků. Vyjde to nastejno. :-)

15 Jitka Jitka | E-mail | Web | 21. února 2020 v 19:20 | Reagovat

[5]: My vaříme drobné brambory slepicím. :-) A nebo je peču v troubě ve slupce, zamíchám do nich sádlo a česnek a k tomu mléko a je to výborná večeře. :-D

16 Hanka Hanka | 21. února 2020 v 20:11 | Reagovat

[13]:Já ti to věřím, co píšeš a "obdivuji", jak se v takové vesnici žije, když tam není ani obchod. Já už bych si těžko zvykla, myslím natrvalo, už to vědomí, že mám lékárnu přes cestu, doktora asi 100 m od dveří, zastávku MHD ještě blíž, odkud se dostanu kdy chci - kam chci, obchodů do 800 m nepočítaně - tohle mi dává pocit jistoty. Ale chápu, všude žijí lidé a ti by zase nechtěli bydlet v takovém místě jako já. :-)  :D

17 Jitka Jitka | Web | 21. února 2020 v 20:30 | Reagovat

[16]:No já už bych vesnici za Brno neměnila. I když tam jezdím 50km k doktorům, jen praktika mám 4km vrdáleného. Zatím to zvládáme autem, ale co bude později neřeším. Nač se stresovat dopředu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi