Nakládaná cibule

23. května 2020 v 10:07 | Jitka |  Saláty
O cibuli jsem se na internetu dozvěděla spoustu zajímavých věcí a info jsem shrnula do jednoho článku, abych se s vámi podělila.

Tak nejdřív to, co bude asi lahůdka, kterou hned dnes, jelikož konečně byly vyslyšeny prosby směřované vzhůru k nebesům a pršíííí.

Mám ještě několik červených cibulí, které vypěstoval můj muž, tak je zpracuji tímto způsobem.





Ingredience:

  1. V misce smíchejte ocet, horkou vodu, cukr a sůl. Šlehejte dohromady, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí. Cibuli oloupejte, rozkrojte na půlky a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli dejte do šroubovací sklenice a přelijte ji octovým nálevem. Pokud spěcháte, nechte sklenici alespoň 1 hodinu v pokojové teplotě uležet. Lepší je ovšem delší macerace - sklenici uzavřete víčkem a nechte ji alespoň jeden den uležet v lednici, kde vydrží několik týdnů.
Z lékařského hlediska je hlavní užití cibule při nechutenství, arterioskleróze, potížích zažívání, vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu , sirnaté sloučeniny působí bakteriostaticky a obsažené flavonoidy a fytoncidy protizánětlivě. V lidovém léčitelství je ve výčtu ještě astma, zánět močového měchýře, nepravidelnost v menstruaci, cukrovka, působí proti zácpě a bodnutí hmyzem. Červená cibule snižuje křehkost cévních stěn.Obsahuje vitamíny, poměrně více vitamínu B1 a B2, méně vitamínu C. Provitamín A se vyskytuje především v nati, kde je i vyšší obsah vitamínu C. Cibule působí sedativně. Protože obsahuje slizy a pektiny, působí dobře i při některých střevních chorobách. V cibuli přítomné fytoncidy ničí škodlivé mikroby. Dále obsahuje mnoho křemíku, draslíku, síry a dusíkatých látek. Takže vzhůru do cibule v jakékoliv podobě.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 23. května 2020 v 10:35 | Reagovat

Ajta, zásoba cibule vytahuje vršky, tak zkusím udělat tento recept. Snad nebude vadit barva - vím, že červená cibule je mírnější. Děkuji za nápad, zatím jsem nakládanou cibuli nikde neviděla :-)

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 23. května 2020 v 10:57 | Reagovat

[1]: Určitě to bude stejně dobré i s bílou nebo žlutou cibulí. Je potřeba zpracovat co se dá, protože teď už opravdu chce růst i v chladném sklepě.A myslím, že takto naložená bude dobrá do salátů a nebo jen na chleba se sádlem a vydrží dost dlouho. Ocet konzervuje, tak by to nemělo nic udělat.Já tam mám trochu slušných cibulí ke zpracování asi osm, tak je všechny naložím. :-)

3 Růža Růža | E-mail | 23. května 2020 v 11:34 | Reagovat

Zajímavý recept, naložená cibule by určitě chutnala manželovi. :-)

4 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 26. května 2020 v 18:40 | Reagovat

Cibule je opravdu velkým zdrojem vitaminů, dělala jsem z ní sirup na kašel, když byly děti malé a opravdu pomáhala :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Stazkyobrazky.wz.cz-obrázky od Vás pro Vás
Sisi